Szacuny
16
Napisanych postów
2627
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
33410
Witam, jestem od 4 lat honorowym dawcą krwi i w związku z tym mam pytanie do przedstawicieli firmy Olimp, jak i do znawców w temacie - czy są jakieś suplementy w trakcie brania których nie powinienem oddawać krwi? Bo już różne "dziwne" rzeczy czytałem na ten temat (np że biorąc l-karnityne nie powinno się oddawać krwi) więc chciałbym się dowiedzieć jak to jest tak naprawde Dodam że również od 4 lat mam styczność z suplementami i nigdy nie narzekali na moją krew w RCKiK więc myślę że nie ma żadnych przeciwskazań ale wolę się upewnić
Szacuny
249
Napisanych postów
41358
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
126219
kazdy nadmiar kreatyny jest przemieniany w kreatynine
wiec jesli masz jej nadmiar bedziesz mial wieksze wyniki
jesli NIE przekraczasz dawek zalecanych dla bialka nie powinienes miec podwyzszonych jakichkolwiek wynikow jesli jestes zdrowy
Szacuny
16
Napisanych postów
2627
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
33410
kanarek: Nie ma problemu. i mi takie wyjaśnienie w zupełności wystarcza (dlatego że jestem świadom posiadanej przez Ciebie wiedzy) ale dla niektórych to może być mało przekonywujący argument więc jeśli mógłbyś to jakoś uzasadnić to będę wdzięczny
kanarek: Gratuluje aktywności w oddawaniu krwi dzięki, do tej pory prawie 7 litrów na moim koncie ale będzie dużo dużo więcej cieszę się że chociaż tak mogę pomoc innym i zachęcam wszystkich do honorowego krwiodawstwa
Szacuny
90
Napisanych postów
17398
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
79160
Po prostu suplementy nie mają negatywnego wpływu na Twoją krew. Nie mają też więc negatywnego wpływu na człowieka, który będzie poddany transfuzji etc.
Dużej filozofii w tym nie ma
Szacuny
16
Napisanych postów
2627
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
33410
ok, dziękuję za odpowiedzi. Pytałem dlatego że spotkałem się z wątpliwościami u znajomych a także ludzi na innych forach i chciałem im to jakoś wytłumaczyć. A wątpię żeby mi uwierzyli jak im tylko powiem że nie szkodzą bez jakiegoś sensownego wyjaśnienia. Dałbym po sogu ale już nie mogę
Szacuny
249
Napisanych postów
41358
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
126219
1. pomagasz innym (wiadomo)
2. pomagasz sobie (mniej wiadomo redukujesz nadmierne u wiekszosci mezczyzn nieusuwalne i mogace stanowic problem zapasy zelaza)
GRATULACJE
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
277
Wkońcu wiem że nie musze się martwić przed następnym oddaniem krwi. Jedynym minusem będzie trochę mniej energii na kilku treningach po ale to nie problem.
Pytanko:
Czy w momencie kiedy jestem na diecie redukcyjnej nie będe po oddaniu za bardzo osłabiony? czy powinno się oddanie krwi wspomóc jakimś dodatkowym posiłkiem lub jakimiś suplami ?
Pytam ponieważ mam już za sobą blisko 10l krwi oddanej jednak jednak następna będzie już z dietą i suplami. Tauryna + kreatyna mono
Szacuny
137
Napisanych postów
22600
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
112308
Czy w momencie kiedy jestem na diecie redukcyjnej nie będe po oddaniu za bardzo osłabiony? czy powinno się oddanie krwi wspomóc jakimś dodatkowym posiłkiem lub jakimiś suplami ?
Mozesz byc oslabiony - jednak nikt nie jest w stanie powiedziec Tobie jak bardzo.
Po oddawaniu krwi zazwyczaj dostaje sie jakies slodycze i sok Mozesz tym podreperowac nieco swoje samopoczucie po. Osobiscie w dniu oddawania krwi zrezygnowalabym z ujemnego bilansu kalorycznego i zastosowala ten na "0". Jeden taki dzien nie zburzy Tobie redukcji. A krwi przeciez nie oddajesz co 3 dni... Pozdrawiam.