Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Suplementy a testosteron

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 300

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 63 dni Na forum 62 dni Przeczytanych tematów 28
Szukam suplementów, które mogłyby mi pomóc podnieść testosteron, zwiększyć regenerację i energie. Kiedyś brałem DAA przez miesiąc, dawka 3.5g ale nic to nie pomogło. Ćwiczę 6 razy w tygodniu regularnie, dieta 70/30. Aktualnie mam plan masować do okolic 85 kg. Wiem od dawna, że boostery teścia nie są jakieś bardzo mocne, ale chwytam się czego mogę. Może mi ktoś pomóc i doradzić? Podobno rzeczy typu ashwaganda KSM-66, shilajit, boron, d3, zma, forskolin, fenugreek działają, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Nie zależy mi na podniesieniu teścia niewiadomo ile co wiadomo graniczy z cudem, tylko na wyżej wymienionych efektach. Testosteron powinienem mieć w górnej granicy w tym wieku, a on jest bliżej dolnej, mimo zdrowego stylu życia.

1) obowiązkowa fotografia sylwetki ( przód lub tył); ewentualnie opis: 18% bodyfatu, Mesomorfik
2) wiek 21 lat
3) waga/wzrost 81 kg, 185 cm wzrostu
4) staż treningowy 2 lata
5) cel cyklu (jeśli chodzi o cel suplementów to więcej energii, lepsze samopoczucie, wyższe libido i testosteron)
6) stosowane już wcześniej suplementy (ashwaganda, boron, maca, d3 k2, zma, cordyceps, saw palmetto, daa)
7) stosowane wcześniej spalacze - nic
8) suplement stosowane przez ostatnie 60 dni wolnych od -
9) ilość dni wolnych od kreatyny - 0
10) informacje na temat diety (180g bialka/400g wegli/100g tluszczu, 3650 kcal)
11)przewidziane finanse na cykl -
12) uwagi i sugestie -

Badania:
Testosteron całkowity: 489 ng/dl
Testosteron wolny: 3.46 ng/dl
Estradiol: 26 pg/mL
LH: 5,2 IU/L
FSH: 4,1 IU/L
Kortyzol: 18 µg/dl
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12448 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
Siemka

Masz rację, że boostery testosteronu mają ograniczone działanie, ale w połaczeniu z odpowiendia dieta, snem, regeneracja moga pomoc.

Co warto wrzucic?

Cynk okolo 30 mg dziennie
Magnez 400 mg
Bor 6-12 mg dziennie
Shilajit 500 mg dziennie
Forskolina 250 mg dziennie - może zwiększać poziom cAMP, co stymuluje syntezę testosteronu.

Jako wsparcie dla DHT
Maca 3-5 g
Tongkat Ali 200-300 mg

plus opcjonalnie cos na estro:
DIM 100-200 mg dziennie

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 63 dni Na forum 62 dni Przeczytanych tematów 28
A kontaktować się z lekarzem np przed braniem Tongkat Ali czy nie ma potrzeby?Znalazłem na necie Tongkat 100:1 i Maca 20:1 więc najlepiej brać 300-400mg Tongkat Ali?
Dodatkowo do tego:
Ashwaganda KSM-66 500mg (25 mg witanolidów)
Shilajit 400mg
Forskolina 400mg
Magnez 400mg
Cynk 30mg
Boron 9mg
Maca (brałem wcześniej 1g czyli 2 tabletki, teraz będę brać 3g, 6 tabletek)
Fenugreek 500mg
Witaminy D3 + K2 + B6

Zastanawiałem się jeszcze nad Fadogią ale to jednak za duży koszt i nie jest tak zweryfikowana jak Tongkat Ali.

Pisałeś, że na DHT Maca i właśnie Tongkat Ali, one zmniejszają działanie DHT? Podobno Saw Palmetto też zmniejsza/blokuje jego działanie (ale nie całkowicie) ale z drugiej strony DHT jest ważny jeśli chodzi o budowanie masy mięśniowej. Czy tak jest? Pytam bo nie jestem taki obeznany w tych tematach a chciałbym się dowiedzieć.

Co do suplementów których używam, mam robić jakieś cykle? Np biore 5 tygodni i deload/przerwa na tydzień/dwa, żeby organizm się nie przyzwyczaił i od nowa?

I jeszcze coś, zdanie o Ecdysterone/Turkesterone? To faktycznie taka kreatyna 2.0 czy bujda?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 135 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4868
stres
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12448 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
Ogólnie wiesz pamiętaj że to tylko suplementy diety i działanie jakie jest opisane czyli między innymi właśnie blokowanie konwersji testosteronu do dht czy obniżenie estradiolu żeby więcej testosteronu zostało w organizmie albo stymulowanie przysadki to są działania które faktycznie występują Jednak ich siła nie jest na tyle duża żeby one stwarzały takie same możliwości jak robią to medykamenty. Można spróbować można się pobawić tutaj różną kombinacją adaptogenów jednak nie oczekiwałbym efektu który ten testosteron podbije do górnej granicy normy. Oczywiście w kontekście samych suplementów bo jeżeli podejmiesz jeszcze dodatkowe działania czyli gdzieś tą dietę zoptymalizujesz pod kątem tego aby ograniczała Składniki które mogą gdzieś tam sabotować hormony czy też podciągniesz jakość snu ograniczysz stres to wszystko razem łącząc w całość może dać fajne efekty
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Witaminy - jak stosować?

Następny temat

Regeneracja mięśni - porady

Spalanie
Polecane artykuły