Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Surowe jajko

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 865

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 223
Witam,
Jako iż przeglądałem internet i nie potrafię nigdzie znaleźć tematu o Surowym jajku i jego spożywaniu.
To tutaj, pytam spożywanie surowego jajka jest w pełni bezpieczne? I co jaki czas można je spożywać.


Zmieniony przez - open567 w dniu 2020-05-25 02:08:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9160 Napisanych postów 83465 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705670
Jajka zdecydowanie są jednym z najlepszych źródłem nie tylko białka i tłuszczów w naszej diecie, ale również sporej ilości witamin i składników mineralnych. Zaliczyć można je do najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Warto jednak wiedzieć jak należy je spożywać, aby białko z nich było dobrze przyswajalne i abyśmy nie ryzykowali zatrucia pokarmowego salmonellą.
Polecamy również: Czy warto pić surowej jaja? Czy picie surowych jajek szkodzi?

W tym celu, jajka należy poddać obróbce termicznej. Mogą być to jajka gotowane, np. na miękko, twardo, w koszulkach, w kokilkach, smażone w formie jajecznicy, placka, czy jaj sadzonych. Według badań najlepszej przyswajalności białko mamy w gotowanych na półmiękko. W przypadku spożywanych na surowo ryzykujemy zakażenie salmonellą, dostarczamy awidynę, która ogranicza przyswajanie biotyny oraz białko ma gorszą przyswajalność.

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34748 Napisanych postów 25160 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 282619
Nie jest bezpieczne , ponadto przyswajalność białka z jaj surowych to chyba coś koło 65% a z jaj poddanych obróbce termicznej to chyba coś koło 94%
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78032 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766991
Nie jest w pełni bezpieczne z uwagi na występowanie ryzyka obecności bakterii salmonelli w białku jaja. Żółtka jak najbardziej można spożywać na surowo. Oczywiście ryzyko takie jest niewielkie, ale jednak istnieje i w przypadku jajek jest ono większe niż w stosunku do innej żywności. Poza tym są badania, według których białko surowego jajka ma gorszą przyswajalność. Najlepsze będzie na półmiękko.

https://potreningu.pl/advices/501/nie-jedz-surowych-jajek

https://potreningu.pl/articles/16/picie-surowych-jaj-nie-wzmocni-twoich-miesni 

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kalkulator kalorii - oliwa wpisywać czy nie?

Następny temat

LC na mostku ?

Spalanie
Polecane artykuły