Szacuny
6
Napisanych postów
238
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2599
Cześć, mam drążek powieszony na ścianie ,ale nie jest na tyle wysoko zamocowany aby swobodnie na nim powisiec (odprężenie kręgosłupa) muszę mieć nogi podwinięte tak do połowy, czy przez to napina mi się kręgosłup i czynność zwisania przestaje spełniać swoją funkcję ?
W życiu szukamy tego czego nigdy nie będziemy mieli
Szacuny
13347
Napisanych postów
21335
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
614195
W wielu źródłach można się spotkać z tym, że zwis (czy podciągnie) z nogami ugiętymi jest nieprawidłowy ze względu na powstające wygięcie w odcinku lędźwiowym. Taka forma jest łatwiejsza ale ma też swoje wady. Ja też mam dość nisko drążek w domu i w moim przypadku trener zaleca zwisy i podciągnie z nogami skierowanymi w przód. W zależności od siły brzucha nogi mogą być proste lub ugięte, niżej lub wyżej - od pozycji "krzesełka" do pozycji l-sit. Zapewnia to podobne korzyści jak zwykły zwis i dodatkowo angażuje mocno brzuch.
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
Viki
W wielu źródłach można się spotkać z tym, że zwis (czy podciągnie) z nogami ugiętymi jest nieprawidłowy ze względu na powstające wygięcie w odcinku lędźwiowym. Taka forma jest łatwiejsza ale ma też swoje wady. Ja też mam dość nisko drążek w domu i w moim przypadku trener zaleca zwisy i podciągnie z nogami skierowanymi w przód. W zależności od siły brzucha nogi mogą być proste lub ugięte, niżej lub wyżej - od pozycji "krzesełka" do pozycji l-sit. Zapewnia to podobne korzyści jak zwykły zwis i dodatkowo angażuje mocno brzuch.
Dobrze że odświeżylem zanim odpisałem bo tylko bym powielił dokładnie to samo miałem napisać, skieruj nogi do przodu i załatwisz ten problem
Szacuny
17764
Napisanych postów
132954
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464565
Sfobodne zwisanie nie odpręży kręgosłupa, mięśnia osłaniające go się samoczynnie napinają zerknij sobie od około 3.40, a najlepiej cały film długi nie jest
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12445
Napisanych postów
161894
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240269
dokladnie j.w To tak jak kiedys panowala teoria, aby nie robic martwego ciagu po podciaganiu na drazku, bo nasze kregi są rozluznione w plecach i zwiekszamy tym samym ryzyko kontuzji. Niestety nie jest to mozliwe. Cialo bedzie dazylo do tego, aby utrzymac cala kolumne kregoslupa w calosci i bedzie tym samym napinac mocno miesnie. Trzeba minimum dolna czesc ciala odciazyc poprzez utrzymanie nog na jakims "taboreciku" aby cialo moglo nieco sie rozluznic. Ogolnie jest to malo efektywny sposob, we fizjoterapi stosuje sie inne metody