Szacuny
8
Napisanych postów
269
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
9961
Cześć.
Systema jest to rosyjski styl walki którym posługuje się m.in Specnaz - tutaj przykład jak to wygląda:
- strasznie zainteresował mnie ten styl, ale problem jest taki, że w Polsce nie ma (albo są, ale bardzo daleko ode mnie) klubów które uczą tego stylu walki. Więc skoro Systema odpada, to jaki styl jest najbardziej do niej zbliżony (taki, którego uczą w Polsce)? Większość popularnych stylów jest strasznie wolna, a z tego co widzę Systema jest dość dynamiczna. Właśnie takie coś by mnie interesowało Z góry dzięki!
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Teoretycznie Krav Maga, ale tylko teoretycznie, bo styl różnie jest interpretowany. W naszych warunkach większość trenujących jest zainteresowana bójką przed dyskoteką, nie rozbrajaniem przeciwnika z AK47. Do tego dochodzi modny aspekt sportowy - MMA. O prawdziwym stylu kombat trudno tu mówić, nawet z uwagi na strój. Interesowałem się Sistemą. Rozmawiałem kiedyś o tym z rosyjskim pilotem i mówił, że istotą Sistemy są techniki wewnętrzne. Opowiadał, że w szpitalu wojskowym poznał trenera Sistemy i jego ulubioną sztuczką było pozbawianie przytomności przykładając dwa palce do szyi. Piszę tylko co opowiadał, sam tego nie widziałem. Jest taki motyw w filmie "Nie zadzieraj z fryzjerem".
Zmieniony przez - Ernesto_Mendoza w dniu 2016-09-30 11:21:27
Szacuny
705
Napisanych postów
4378
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
75797
1) film jest gównianym pokazem akrobatyki i cyrku dla małolatów
2) specnaz (tak w akcjach policyjnych jak i wojskowych) dział jak wszystkie tego typu służby na świecie - elektronika i nowoczesna broń, nie zaś zabijanie jednym palcem
3) tekstu o strasznie wolnych sztukach nie rozumiem
Zmieniony przez - cynik75 w dniu 2016-09-30 11:43:25
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
cynik75
2) specnaz (tak w akcjach policyjnych jak i wojskowych) dział jak wszystkie tego typu służby na świecie - elektronika i nowoczesna broń, nie zaś zabijanie jednym palcem
Jednym palcem nikt nie zabija, ale służby specjalne są szkolone w sztukach walki, bo wiele sytuacji wyklucza użycie broni. Np. obezwładnienie uzbrojonego napastnika w tłumie, środkach transportu, na lotniskach, dworcach, imprezach masowych itp. Gdyby było inaczej nikt by nie tracił czasu na niepotrzebne szkolenia.
Do tego dochodzi możliwość zaatakowania z zaskoczenia i np. próby obezwładnienia zanim zaatakowany zdąży wyciągnąć broń.
Sistiema zawsze jest kojarzona z technikami wewnętrznymi, ale w odróżnieniu od stylów wschodnich opiera się na prostych i skutecznych technikach.
Szacuny
705
Napisanych postów
4378
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
75797
Ernesto_Mendoza
....obezwładnienie uzbrojonego napastnika w tłumie, środkach transportu, na lotniskach, dworcach, imprezach masowych itp. Gdyby było inaczej nikt by nie tracił czasu na niepotrzebne szkolenia.
...
I się nie traci. Walka wręcz to w oddziałach tzw. specjalnych margines w procesie szkolenia. Zwykły posterunkowy jest pewnie tak samo wyszkolony a i praktykę z szarpanin z menelami ma większą. Zresztą po co walczyć wręcz skoro można gościa po prostu taserem poczęstować?
Teatr na Dubrowce pokazał jak się obezwładnia uzbrojonych napastników w tłumie - usypia się wszystkich gazem i problem z głowy, nikt się w nindża nie bawi. Akcja na Dubrowce została przeprowadzona wzorcowo, choć równie wzorcowo zostało sp******one zaplecze medyczne.
Nie zmienia to jednak faktu, że żadnej sistiemy, krawmagi czy czego tam podobnego tam nie było. Podobnie jak w Biesłanie czy kilku równie znanych miejscach.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Możemy przyjąć, że żołnierze oddziałów specjalnych powinni skupić się wyłącznie na celnym strzelaniu i wyważaniu drzwi z kopa, bo w dobie broni palnej reszta szkolenia jest niepotrzebna. Niech tak zostanie, bo szkoda mi czasu na odbijanie piłeczki.
Szacuny
1012
Napisanych postów
5430
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
137204
Oprócz strzelania jest jeszcze nóż, a jak się spotkaja majster Sistiemy z majstrem majchra to który komu zdąży sięgnąć do gardła?;) Autorze tematu, daj Ci Panie Boże nigdy nie spotkać w realnej walce tego strasznie wolnego zawodnika popularnych styli, startującego w powiedzmy już 20 turniejach. Daj Ci Panie Boże nie być uderzonym przez strasznie wolnego ciężkiego, choćby juniora, z boksu. Albo rzuconym przez strasznie wolnego, otyłego wręcz, zapaśnika. Co do twojego pytania: dobra sekcja tradycyjnego jiu-jitsu/yawary/ kempo taijutsu czy jakkolwiek tam się to pisze i będziesz miał brudne techniki samoobrony, dźwignie na małe stawy, uciski na punkty witalne i kupę innych sposobów na okaleczanie bliźniego. Ot masz listę ośrodków: http://www.jutsu-yawara.pl/osrodki.php Przejdź się jak masz w pobliżu, sam oceń czy lekki nacisk na splot nerwowy wywołujący paroksyzm bólu jest wart tego, by się uczyć
1
,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".
Szacuny
175
Napisanych postów
559
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
51806
Kiedyś ćwiczyłem z sambistami i w grupie było kilku specjalistów od Systiemy. Generalnie są niesamowicie groźni z bliska, za to kiedy skracaja dystans bez problemu można ich podciąć. Czasem. To co maja wspaniałe, to szybkość rąk. Cały czas są rozluźnieni ręce chodzą im niesamowicie. Bardziej je słychać, niż widać. Próbowałem naśladować ich ćwiczenia rozluźniające i na szybkość rąk, ale bez skutku - nie potrafiłem połączyć tego z treningiem judo.
Szacuny
38
Napisanych postów
247
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
1388
Hapkido to też dobry system miliatrny. Dzwignie, rzuty, kopnięcia itd. Połączenie aikido i taekwondo tylko w aikido rzucasz i puszczasz a w hapkido trzymasz cały czas i łamiesz np rękę