Szarlotka może nie do końca "fit", ale na pewno zdrowsza alternatywa dla zwykłej; ciasto półkruche.
SKŁADNIKI:
120g mąki gryczanej,
40g mąki owsianej,
35g kaszy manny,
15g zwykłej mąki pszennej (450-650),
ok.6g (1 łyżeczka średnio czubata) proszku do pieczenia,
15g cukru waniliowego (używam cukru Tesco - 1,5 torebeczki),
szczypta soli (niekoniecznie),
1 jajko M (58g),
2 żółtka (35g),
70g masła śmietankowego lub 60g masła 82%,
oraz około:
30g kwaśnej (tzn.gęstej) śmietany 12%,
20g mielonych/siekanych orzechów włoskich (mogą być inne),
400g dobrych jabłek - czyli wyrazistych w smaku (słodko kwaśne imo najlepsze, średnio soczyste). Ja użyłam odmiany Jonagored.
Przyprawy wg gustu: cynamon, może być odrobinka imbiru (b.mała szczypta, bo od nadmiaru zrobi się gorzkie) , z dwa roztłuczone goździki - co kto lubi. Ja daję sporo cynamonu, bo wtedy mniej czuć posmak kaszy, ok. 2-3 g. Można też dodać trochę olejku zapachowego, np. migdałowego, zamiast/oprócz cukru waniliowego.
Zamiast cukru waniliowego może być oczywiście nadający się do pieczenia słodzik (np. ksylitol), wanilia.
Ksylitolu można dodać 15g , jak cukru, a na innych słodzikach się nie znam.
Podane ilości wystarczą na pół dużej blachy ciasta (21x35 cm) o grubości ok. 3 cm. Na całą trzeba podwoić ilość albo wyjdzie dość cienkie.
WYKONANIE:
Jabłka pokroić na "ósemki", a później na mniejsze kawałki - 0,5-1 cm grubości.
Odważyć, wsypać do miski i zmieszać dokładnie suche składniki, oprócz cynamonu. (Wziąć na tyle duże naczynie, aby później zmieściły się też i dały wymieszać pokrojone jabłka).
Stopić masło na małym ogniu.
Dodać przestygnięte masło, wymieszać.
Włączyć piekarnik i grzać do ok. 200-220 stopni.
Dodać jajko, żółtka, wymieszać łyżką, na ile się da i mieszając, ostrożnie dodawać śmietanę (2-3 łyżeczki) - tylko tyle, aby składniki się połączyły w gęstą masę podobną konsystencją do plasteliny. Przy mieszaniu ciasto powinno odrywać się od naczynia i "zwijać" w kulkę. Jeśli za gęste, dodajemy ciut śmietany lub jeszcze jedno żółtko, jeśli za rzadkie - najlepiej mąkę pszenną, ale b.ostrożnie, bo zbyt duża ilość spowoduje że ciasto wyjdzie zbite i twarde.
W to ciasto (wiem, że to dziwnie brzmi) wmieszać jabłka, przesypując cynamonem. W razie, gdyby puściły sok - nie dodawać go do ciasta, bo później będzie za mokre!
Najpierw wgnieść trochę, mieszać aż się obkleją ciastem, później resztę i mieszać jeszcze przez chwilę - pod wpływem wilgoci ciasto oblepi kawałki jabłek. Na pewno nie będą całe równomiernie pokryte ciastem, ale to nic.
Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem lub folią alu; można nasmarować tłuszczem i posypać mąką (owsianą, pszenną) - ale bez tego też wyjdzie, tzn. bez tłuszczu, tylko później gorzej się odrywa od folii.
Wyrównać łyżką, posypać orzechami, piec w 200-220 st. około 50-70 minut w zależności od temperatury, do zrumienienia.
Można posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego lub zmielonym na puder w młynku do kawy ksylitolem z ok.5g cukru waniliowego lub zrobić jakąś polewę. (Miód tu fajnie pasuje smakowo, można odrobiną polać kawałek ciasta przed zjedzeniem).
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Kaloryczność podałam z cukrem waniliowym w cieście i posypką z cukru pudru z cukrem waniliowym na wierzchu lub w ogóle bez dodatku cukru waniliowego i bez posypki.
1. Bez dodatku cukru i cukru waniliowego.
100g : B:6,9 W:29 T:12,5 263 kcal
przeciętna porcja, jak na zdjęciu, 1/8 ciasta (ok.80g) : B: 5,5 W: 23 T:10 210 kcal
2. Z cukrem waniliowym w cieście i z posypką z cukru pudru z cukrem waniliowym.
100g : B:6,9 W:34 T:12,5 277kcal
przeciętna porcja, jak na zdjęciu, 1/8 ciasta (ok.80g) : B: 5,5 W: 27 T:10 221 kcal
UWAGI:
1. Zamiast kaszy manny, mąki pszennej można dodać mąki pszennej typu Graham 1850 lub pszennej razowej (ale z razowej otręby bym odsiała i odrzuciła, bo i tak w tym cieście jest strasznie dużo błonnika z jabłek i kaszy.
2. Być może jakaś inna kombinacja mąk będzie smaczniejsza / zdrowsza - to już rzecz gustu i praktyki. Starałam się, aby to było w miarę zdrowe i w miarę zjadliwe

Przy zachowaniu podobnej ilości jajek, proszku do pieczenia, tłuszczu, małym dodatku śmietany - można zmieniać mąki i ich proporcje. Ważne, aby ciasto było gęste, nie za mokre i dobrze by było w nim trochę glutenu, choć może i bez niego by wyszło. Ja na razie ciągle jestem w fazie eksperymentów z innymi mąkami, niż pszenna i nie mam po prostu doświadczenia.
Na pewno kruchość nadają ciastom mąka gryczana, kasza manna, mąka krupczatka - więc dobrze, aby choć jedna była w składzie w większej ilości.
Tłuszcz też jest istotny - zmniejszając ilość, spowoduje się, że ciasto będzie bardziej miękkie niż kruche i gorsze w smaku.
3. Jeśli ktoś lubi dużo jabłek, to można dać jeszcze więcej, np.500g.
SMACZNEGO

Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-12-03 17:48:47