Mój pierwszy wpis nie bijcie tak bardzo:p
Korzystając z niedzielnej potreningowej nudy postanowiłem w końcu wstawić coś swojego- SZARPAŃCE
Potrzebujemy:
- Filet z piersi kurczaka 500g(jedna podwójna pierś)
- Pieczarki 400g
- Cebula 80g (jedna średniej wielkości)
- Papryka 250g (może być mix zółta, czerwona zielona)
- Ser mozzarella 125g
- Jajo szt 2
- Papryka peperomii 15g (zdecydowanie mogłem dać 2x wiecej aby dodać troszkę pikanteri.
- Natka pietruszki (dałem pół pęczka)
Przygotowanie:
1. Pieczarki, cebulę i paprykę kroimy na średnie kawałki, a następnie przesmażamy na patelni. Ja smażyłem na wodzie, ale śmiało można dodać jakiś tłuszczyk.
2. Kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę. Podobnie czynimy z mozzarella, natką pietruszki i papryczką.
3. Do większej miski wrzucamy ostudzone warzywa, kurczaka, mozzarelle, pietruszkę, papryczkę i wbijamy jaja. Całość intensywnie mieszamy aż osiągniemy dosyć jednolitą masę. UWAGA!! w razie gdyby masa była zbyt płynna możemy dodać 1-2 łyżki mąki.
4. Na papierze do pieczenia formujemy łyżką placuszki (mi wyszło 8) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni na ok 25min. Ostatnie 5 min piekłem na włączonej tylko górnej grzałce aby je trochę zarumienić.
SMACZNEGO!!

Korzystając z niedzielnej potreningowej nudy postanowiłem w końcu wstawić coś swojego- SZARPAŃCE
Potrzebujemy:
- Filet z piersi kurczaka 500g(jedna podwójna pierś)
- Pieczarki 400g
- Cebula 80g (jedna średniej wielkości)
- Papryka 250g (może być mix zółta, czerwona zielona)
- Ser mozzarella 125g
- Jajo szt 2
- Papryka peperomii 15g (zdecydowanie mogłem dać 2x wiecej aby dodać troszkę pikanteri.
- Natka pietruszki (dałem pół pęczka)
Przygotowanie:
1. Pieczarki, cebulę i paprykę kroimy na średnie kawałki, a następnie przesmażamy na patelni. Ja smażyłem na wodzie, ale śmiało można dodać jakiś tłuszczyk.
2. Kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę. Podobnie czynimy z mozzarella, natką pietruszki i papryczką.
3. Do większej miski wrzucamy ostudzone warzywa, kurczaka, mozzarelle, pietruszkę, papryczkę i wbijamy jaja. Całość intensywnie mieszamy aż osiągniemy dosyć jednolitą masę. UWAGA!! w razie gdyby masa była zbyt płynna możemy dodać 1-2 łyżki mąki.
4. Na papierze do pieczenia formujemy łyżką placuszki (mi wyszło 8) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni na ok 25min. Ostatnie 5 min piekłem na włączonej tylko górnej grzałce aby je trochę zarumienić.
SMACZNEGO!!





2