
Składniki:
2kg łopatki wieprzowej najlepszej jakości.
Mieszanka przypraw:
1 łyżka kuminu utłuczone w moździerzu.
4 ząbki czosnku przeciśniete przez praske lub starte na tarce.
1 łyżka ostrej papryki wędzonej.
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej.
1 łyżka pieprzu cayenne.
1 łyżka soli.
1 łyżka grubo mielonego pieprzu.
3 łyżki dobrej jakości ketchupu.
100g brązowego cukru.
(oczywiście można zmienić proporcje w zależności kto co lubi ;p).
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Solanka:
2 litry wody
130g soli morskiej (jeszcze lepsza była by sól wędzona)
100g brązowego cukru
3 liście laurowe
3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.
Dokładnie rozpuść sól i cukier w wodzie, dodaj liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw.
Mięso zalej solanka i odstaw na minimum 8 godzin. (tak aby było całkowicie zakryte).
Po tym czasie wyjmij mięso, osusz i natrzyj dokładnie z każdej strony mieszanką przypraw.
Tak przygotowane mięso przełóż do żeliwnego rondla/garnka.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Piecz pod przykryciem przez 7-8h.
Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130°C i piecz jeszcze niecałe 2 godzin, z czego połowę bez przykrycia, by pieczeń nieco się zrumieniła. Na tym etapie przewracaj mięso kilkukrotnie.
Po upieczeniu pozostaw mięso na ok 10 minut, a następnie rozdziel na cienkie włókna dwoma widelcami.
Sos który zostaje po upieczeniu doskonale nadaje się do późniejszego podgrzewania wieprzowiny.
Szarpana wieprzowina według mnie najlepiej smakuje w postaci burgera lub wielkich kanapek! ;)
Życzę Smacznego ;)

[Makro raczej każdy musi obliczyć pod siebie bo zależy jaki kawałek mięsa dostanie.
Ogólnie nie może to być chude mięso bo porostu ten przepis nie wyjdzie.
A no i sporo tłuszczu i marynaty oczywiście zostaje na dnie.]
Zmieniony przez - krzyzu9218 w dniu 2017-10-06 23:32:14
BLOG TRENINGOWY - http://www.sfd.pl/[BLOG]_Krzyżu9218__Nowy_Ja-t1141293-s87.html
BLOG KULINARNY - http://www.sfd.pl/[BLOG]_Krzyżu_w_kuchni_czyli_dieta_bez_diety._-t1157302.html