Szacuny
0
Napisanych postów
24
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
403
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Mam problem dotyczący uprawiania sportu jakim jest oczywiście MMA. Od niedawna zamontowali mi na ząbki aparat (na razie tylko na góre) i wiąże się z tym wiele komplikacji. Chciałbym sobie posparować i potrenować tak jak dawniej. Czy mogę nadal to robić, muszę kupić jakąś specjalną szczękę do tego. Czy jestem narażony, że ten aparat popsuje się, albo jakiś kontuzji doznam. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi. Szczególnie tych doświadczonych z tym problemem. Pozdrawiam! MMA Panowie MMA!
Szacuny
4
Napisanych postów
2746
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
13269
witam!kilka lat temu uczestniczylem w bojce w ktorej moj kolega nosil aparat wlasnie na gorna czesc,dostal z lokcia,dodam tylko ze musieli mu sciagac aparat,poranil mu cala warge mial szwy a na dodatek wykruszyl kilka zebow,musisz sie bardzo mocno zastanowic nad takimi treningami pozdro
Szacuny
12
Napisanych postów
3064
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
26602
Sam miałem kiedyś aparat i powiem ci tyle... jezeli zakładasz szczęke i ktoś cie uderzy centralnie w nia chorni ci zeby najczesciej szczeka dolega do zębów.. a na zębach masz zamki... i moze nawet jak by udało ci się do normalnej szczęki włożyć zęby z aparatem bo nie wiem czy się zmieszą w tą przestrzen w szczęce to podczas uderzenia szczeka może ci połamać zamki albo mogą ci się one odkleić lub pozrywa ci ligaturki czyli te gumki i wyjdzie ci łuk czyli ten drut a ten drut moze ci przebic wargę wiec nie za bezpiecznie to się zapowiada... daj znać jak rozwiązałeś problem :) pozdrawiam
Szacuny
20
Napisanych postów
1933
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
20224
Z tego co się orientuję są specjalne ochraniacze, takie wielgachne do kupienia u ortodonty. Mi kiedyś pani orodontka poleciła taki na w-f kupić (Oczywiście nie nosiłam tego )
Jednak nie wiem, jak on będzię sie sprawdzał w tak kontaktowych sportach, ochrona napewno jest, ale to nie wygląda na przylegające tak jak zwykła szczęka. Jednak ochrona przed ranieniem hhm części wewnętrznych twarzy od aparatu będzie...
Zmieniony przez - nastic w dniu 2009-02-08 18:45:44
Ludzie nie karmcie trolli, szczególnie tych dużych. Bo to nienażarte z natury stworzenia.
Szacuny
0
Napisanych postów
24
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
403
Za dwa tygodnie będę wiedzieć wszystko od lekarza, jeżeli jest zorientowany w temacie bo mam u niego wizytę. Jak na razie wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest ten kask z maską, chociaż widoczność nie będzie najlepsza no i oczywiście to nie to samo co bez. Jak będę coś więcej wiedzieć od lekarza to dam znać w temacie. Pozdrawiam!
Szacuny
0
Napisanych postów
126
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1617
są specjalne ochraniacze - pogadaj ze swoją ortodontką, powinna Ci coś takiego sprawić (oczywiście dopasowywane są indywidualnie). Kosztuje to ok. 200 zł. Co nie znaczy, że jesteś wtedy w 100% bezpieczny
Szacuny
1
Napisanych postów
169
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8656
Jakoś sobie nie wyobrażam przyjmowania ciosów na twarz z aparatem na zębach Ale z tym faktycznie lepiej poczekać na opinię ortodonty. Za to znam kolesi z aparatami trenujących bez problemu BJJ więc w razie czego jest alternatywa
Szacuny
3
Napisanych postów
3513
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
17665
Ta specjalna niby szczeka kosztuje około 200zl.
Ja ćwiczyłem w normalnej szczęce na zęby za 12zl.
Aparat miałem na górę.
I nie zdarzyło mi się nic, a sparowałem normalnie.
Aparat nawet uchronił mnie przed stratą 4 zębów, gdy dostałem z kastetu uderzenie dzięki łukowi rozeszło się na całą górną szczękę a nie tylko punktowe dzięki temu nie mam ubytków. Fakt jak sparujesz bez szczeki to idzie pokaleczyć wargi.
I Faktem jest również to, że odkleił mi sie nie raz zamek. ale nie od uderzenia tylko jedząc coś twardego.
Zmieniony przez - KoY w dniu 2009-02-09 16:57:05
"I promise one thing, lots of violence." - Wanderlei Silva
Doradca w dziale Scena MMA i K-1
Autor www.fight24.pl