Szacuny
5
Napisanych postów
1
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
40
Czyli co mam robić jak chce zrobić szpagat? (nie koniecznie w 5 tygodni) bo jestem tzw dzieciakiem tutaj (14lat) a piszecie że tym można nabawić się kontuzji i jest to szkodliwe.
Szacuny
0
Napisanych postów
20
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
658
rozciągaj się SYSTEMATYCZNIE 3-5 razy w tygodniu(możesz zacząć od 3 i zwiększać co drugi tydzień np)
nie wierz w żadne magiczne rozpiski na szpagat, w twoim wieku bez zbędnych kontuzjogennych ćwiczeń możesz dojść do szpagatu bardzo szybko,
ważne - nie rób ruchów sprężynujących i rozgrzej się przed rozciąganiem - efekty przyjdą same szybciej niż się spodziewasz
Szacuny
0
Napisanych postów
231
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
1023
Ćwiczenia rozciągające polegają na codziennym ćwiczeniu a nie 3-5 razy w tygodniu żeby byłe efekty rozciąga się codziennie, a ja lubię extrymalne ćwiczenia a tak poważnie rozciągać cza się z głową, bo o kontuzje nie trudno
Szacuny
0
Napisanych postów
16
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
165
jejku... a po co sie tak meczyc ;O? jestem akrobatka i mam rade... wystarczy sie dobrze rozciagac :) tzn. porobic kilka wymachow nogami w tyl i w bok, codziennie probowac robic szpagatA ;D
a dla tych co im niewiele brakuje... dajcie przednia noge na jakies podwyzszenie i dociskajcie ;D
ja pierwszy raz zrobilam szpagat na pierwszych zajeciach jakiegos tam kolka w szkole... nie wiem skad mi sie to wzielo... bylo zdziwko xD
Szacuny
20
Napisanych postów
465
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
15295
śmieszne
jak ktoś jest rozciągnięty to zrobi szpagat w tydzień jak ktoś b.mało to i pół roku nie starczy. wszystko zależy od poziomu rozciągnięcia z jakiego się startuje!
a próba zrobienia szpagatu już pierwszego dnia może się źle skończyć dla niektórych
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1
Według mnie te ćwiczenia są złe..
Robiłam wszystko co było napisane ale to jest chore w pierwszy dzień "Próby zrobienia szpagatu 30x (4 serie, 4*30)" na drugi dzień miałam straszne zakwasy, i bóle pomiędzy żebrami.. Odmawiam tych ćwiczeń.!
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
szpagat w 5 tygodni jest jak najbardziej mozliwy. ja jak pierwszy raz zrobilem to zajelo mi ok 3 tygodni ale wtedy mialem niecale 15 lat. obecnie mam 30 i wrocilem do treningow po ponad 3 letniej przerwie cwicze rozciaganie juz ponad miesiac i na razie brakuje mi jeszcze ok 10 cm do pelnego szpagatu. wiec podejrzewam ze w ciagu kolejnego miesiaca zrobie.
jak to juz napisali czas ktory potrzeba na zrobienie szpagatu jest kwestia indywidualna, zreszta rozciaganie kregoslupa jest o wiele bardziej przydatne.
Szacuny
12
Napisanych postów
275
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
16798
pierwszy raz szpagat robilam w zeszłym roku mając 24 lata(mowie o tym jedna noga w przod druga w tyl, bo poprzecznego nei zrobie ze wzgledu na zwyrodnienie stawu) i zajelo mi to tylko ile trwa przerwa switeczna a nie rozciagalam sie jakos tymi systememi tylko po swoemu, nic sobie nie nadwyrężyłam i nie uszkodziłam, bez bólu i kontuzji
Szacuny
12647
Napisanych postów
31229
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1136490
Dzięki wytrwałości można dojść do zrobienia szpagatu, niestety ta umiejętność nie jest trwała! Trzeba stale się rozciągać aby ją zachować. Zrobiłem szpagat w wieku 56lat i przerwa dłuższa niż 2 tygodnie powoduje, że zaczynam prawie od początku!