Jak podaje “Journal of Agricultural and Food Chemistry", naukowcy z Rutgers University w testach laboratoryjnych zademonstrowali, że składniki chemiczne szpinaku przyspieszają proces przekształcania białek w tkankę mięśniową.
Akademicy badali efekty działania wyekstrahowanych ze szpinaku fitoekdysteroidów. Kiedy aplikowano płyn na próbki tkanki mięśniowej, przyspieszał jej wzrost aż do 20 proc. Okazało się także, że gdy szczurom podawano zastrzyki z ekstraktem, po miesiącu zaobserwowano wzrost siły, między innymi chwytu.
takze chyba sie zdecyduje aby zacząć go jeść ile razy w tyg zaleca sie spożywanie szpinaku?
Akademicy badali efekty działania wyekstrahowanych ze szpinaku fitoekdysteroidów. Kiedy aplikowano płyn na próbki tkanki mięśniowej, przyspieszał jej wzrost aż do 20 proc. Okazało się także, że gdy szczurom podawano zastrzyki z ekstraktem, po miesiącu zaobserwowano wzrost siły, między innymi chwytu.
takze chyba sie zdecyduje aby zacząć go jeść ile razy w tyg zaleca sie spożywanie szpinaku?