Szacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Szpotawe nogi jest to dolegliwość, która charakteryzuje się wygięciem kolan w łuk. Uda oraz stopy znajdują się pod sobą, z kolei kolana są w stosunku do nich na zewnątrz, przez co nogi mają kształt litery "O". Najczęściej można zaobserwować je u kobiet w starszym wieku. W sytuacji wystąpienia tej wady postawy zabronione jest podnoszenie ciężkich przedmiotów, ponieważ prowadzi to do pogłębienia wady. To samo tyczy się jazdy na rowerze oraz pływania. Jednak to najlepiej ustalić dokładnie z fizjoterapeutą. To właśnie on będzie podstawą pomocy wyjścia z problemu. Zobaczy on, jak daleko posunięta jest wada postawy i zaleci odpowiednie ćwiczenia. Jest to jedna dobra droga do zniwelowania jej w jak największym stopniu.
Nie należy podejmować leczenia na własną rękę. Specjalista w tym kierunku będzie wiedział najlepiej, co należy robić. Poza tym warto pamiętać o suplementacji:
Szacuny
14
Napisanych postów
182
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
371
Dadzą lub nie. Może tak ale niewielkie efekty będą. A może żadne! W takich wadach celuje się ćwiczeniami u dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Ty jesteś już trochę starszy, ale poćwiczyć możesz. Nie zaszkodzi ;)
Pod warunkiem, że nic nie boli :)
Chętnie pomogę radą, jeżeli tylko będę miał dostatecznie dużo wiedzy.
Szacuny
180
Napisanych postów
1239
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3510
Wady takie jak kolana szpotawe koślawe, płaskostopie podłuzne poprzeczne nie są spowodowane sama deformacja w obrębie stawów kolanowych i skokowych tylko problemem z napięciem mięsniowym w obr ebie centralnym czyli mięsnie utrzymujace prawidłowa postawe przede wszystkim miesnie brzucha oraz miesnie grzbietu. Jeżeli nie ma dostatecznej stabilizacji z ich strony to ogranizm poszukuje dodatkowego napiecia na obwodze i z tad wszystkie wady konczyn. Proponuje wzmocnic miensie brzucha oraz grzbietu
Szacuny
2
Napisanych postów
12
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
63
poćwiczę mięśni grzbietu i brzucha,chociaż wydaje mi się że są silne.W przyszłości zakładam wstąpienie do wojska na zawodowego więc ćwicze i tak 20 pompek spokojnie zrobie,więc mięśnie chyba są ok.Gdzieś w necie przeczytałem że robienie przysiadów z obciążeniem coś pomaga,to prawda?
Szacuny
14
Napisanych postów
182
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
371
Chcesz wiedzieć, czy Twoje kolana są w normie? Stań prosto. Nogi złącz ze sobą tak aby kostki się dotykały. Weź linijkę i zmierz szparę, jaka powstaje między twoimi kolanami. Szparę mierz na wysokości kolan. Jeżeli odległość jednego kolana od drugiego wynosi do 5 cm – to wszystko z Tobą jest OK i nie masz się czym przejmować!!! Żyj dalej i ćwicz sobie co tylko chcesz.
Panie Piotrze, nie mogę się powstrzymać od zadania kolejnego pytania, wpierw poprzedzonego wywodem:
Przyczyny powstania wady zwanej kolanami szpotawymi:
-krzywica,
-nadwaga ciała przy słabym układzie więzadłowym, mięśniowym i kostnym,
-wpływ niekorzystny – jeżeli dziecko zbyt wcześniej zaczyna chodzić. Najlepiej jest, gdy jak najdłużej pełza, raczkuje – coś ale trening dla mięśni stabilizujących – ale tutaj chodziło o wady kręgosłupa głównie.
Dotąd teoria pana dr Jacka Wilczyńskiego.
- są wadami wrodzonymi,
- powstają w wyniku asymetrii w budowie wyżej położonych odcinków ciała,
- przeciążeń pracą statyczną – prof. zw T. Kasperczyk.
Uwaga, w wieku szkolnym kolano szpotawe raczej nie nadaje się do kinezyterapii!
Najczęstsze przyczyny wady stóp: niewydolność mięśniowo – więzadłowa stopy, która odpowiada za utrzymanie łuków stopy, niedomoga mięśniowa lub więzadłowa (Kasperczyk).
Za utrzymanie stanu napięcia mają wpływ głównie ośrodki w rdzeniu kręgowym (napięcie jakiekolwiek), na stan napięcia mięśniowego ogólnie mają wpływ ośrodki wyższe.
Co to jest napięcie mięśniowe w obrębie centralnym? Czy chodzi może o odpowiednie ośrodki mózgowia regulujące napięcie mięśni. Czy ma to może związek z odruchem statyczno – tonicznym mający duży wpływ na napięcie mięśni szkieletowych, które utrzymują po części prawidłową postawę?
Ciekawa wypowiedź. Bardzo jestem ciekaw jej źródła? Dlatego mnie zaciekawiła, gdyż z moich doświadczeń, wynika, że stan napięcia mięśni posturalnych tułowia ma główny wpływ na stan kręgosłupa; jego lordotyzację i kifotyzację. Stan kręgosłupa bezpośrednio wpływa na miednicę – tutaj wątpliwości nie ma. Ale jak ustawienie miednicy wpływa na stopy? Nie spotkałem się z takim porównaniem. Niemniej jednak, nie zaprzeczam, że owe łańcuchy kinematyczne istnieją i ściśle ze sobą współdziałają. Nie zaprzeczę, że ustawienie kolana w pozycji koślawienia sprzyja koślawemu ułożeniu stawu skokowego. Więc związek między ułożeniem kolan i stóp ok. Jest.
Tak czy siak, w jakimkolwiek opracowanym konspekcie, dotyczącym kolan szpotawych, główny nacisk jest położony na ćwiczenie nóg. Warunkiem niezbędnym jest utrzymanie skorygowanej postawy ciała – ale to się tyczy każdej wady. W przypadku stóp – ćwiczymy głównie stopy. Ćwiczenia tułowia są oczywiście dodawane i niezbędne, jednak nie są celowane na zaistniałą wadę. Przynajmniej mnie tak uczyli.
Zagadnieniem do podważenia w definicji wyżej wymienionych mentorów może być określenie „słaby układ mięśniowy, więzadłowy, kostny”. Niemniej jednak nie mam zamiaru podważać wypowiedzi takich osobistości. Być może chodzi tutaj o jakiś rodzaj zespołu hipermobilności? Jednak diagnozowanie owego w wieku dziecięcym nie jest chyba dobrym pomysłem, no chyba, że owy jest wyraźnie widoczny w postaciach różnorodnych przeprostów kolan i łokci.
Pozdrawiam serdecznie. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Szacuny
2
Napisanych postów
12
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
63
cholera,strasznie naukowo piszesz ;]
ja mam odstęp 8 cm,i z tego co napisałeś trochę to by było genetycznie po ojcu chociaż on nie ma szpotawych, ma poniżej 5cm,i zacząłem wcześnie chodzić i chyba tu problem bo nadwagi nie mam i nigdy nie miałem,jestem raczej chudy
Zmieniony przez - lucky3 w dniu 2009-11-27 20:16:55
Szacuny
14
Napisanych postów
182
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
371
E tam myślotok :) Czasami tak mam, że jak mnie natchnie jakiś temat, to piszę dośłownie to co sobie właśnie pomyślę. Część pierwsza była skirowana do Ciebie. Część "naukowa :)" do Piotra Z. On też jest fizjoterapeutą o trochę większym starzu zapewne ode mnie, więc pytam ile mogę, aby się jak najwięcej nauczyć.
To forum jest doskonałą formą nauki dla mnie, gdyż konfrontuje przypadki, koś pisze co go boli, ktoś pisze, co bolący powinien robić. Ja myślę swoje, czasami piszę czasami nie, czekam na odpowiedź: co lekarz powiedział podczas wizyty i sprawdzam, czy mi się udało trafić z tak niedokładnego wywiadu, czy też nie.
Zazwyczaj tutaj wszyscy się radzą, zdobywają w sumie cenne i zazwyczaj trafne info, mogą się przez to skutecznie leczyć. Mogą dyskutować z lekarzem. Gdyby nie taka konfrontacja osób związanych no niestety okntuzją, nasza widza byłaby uboższa.
Podrawiam serdecznie. Życzę powodzenia. Kolana masz powyej normy, ale jak nie bolą to się nie martw. Teraz już na to troszkę późno ;)
Siema.
Szacuny
57
Napisanych postów
2417
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
25081
po pierwsze to generalnmie mezczyzni dorosli maja lekko szpotawe kolana ale nie az tak oczywiscie , proponuje wybrac sie do fizjoterapeuty ktory dokladnie sprawdzi czynnosc twoich poszczegolnych miesni i miejmy nadzieje trafnie oceni przyczyne problemu i zaleci odpowiedni cwiczenia i teraPie ewentualnie ;]
Szacuny
180
Napisanych postów
1239
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3510
Znasz apewne zagadnienie MPD dzieci takie maja bardzo słabe napięcie centralne czyli brzuch i tułów o to mi głównie chodzi. Dlatego nieprawidłowy jest mechanizm antygrawitacyjny i wygórowane sa odruchy. Słaba równowaga powoduje ze trzeba gdzies szukac kompensacji zazwyczaj na obwodzie i z tad powstanie stóp konsko-szpotawych, koślawych kolan, szpotawych kolan i innych wad tego typu. U zdrowych ludzi takze mozna zauważyc nierównomierne rozłozenie napiecia miesniowego i to bedzie przyczyna tylu wad postawy. Wypowiedz odnośnie mpd była jak dobrze pamietam dr Matyja Małgorzata .
"Najczęstsze przyczyny wady stóp: niewydolność mięśniowo - więzadłowa stopy, która odpowiada za utrzymanie łuków stopy, niedomoga mięśniowa lub więzadłowa (Kasperczyk)."- wszystko ok tylko skað się bierze niewydolnośc mieśniowo-więzadłowa stopy zbyt wczesne stawanie ? może ale co ksiazki pisza to ksiażki a praktyka jest praktyka Moje zdanie jest na ten temat takie ze dziecko powiedzmy 6 miesieczne siada ( norma w tym wieku) nastepnie powiedzmy majac 10 miesiecy zaqczyna wstawać jego napiecie jeszcze nie jest do tej pozycji przystosowane i jeżeli rodzice za wczesnie chca zeby stał i chodził dochodzi własnie do deformacji stóp kolan itp i moim zdaniem deformacje stopy w tym wieku nie sa przyczyna słabego wysklepienia stopy czy wiotkiego aparatu więzadłowego tylko własnie centralnego napięcia które nie jst w stanie ustabilizowac tułowia i szuka dodatkowego patologicznego napięcia w obrębie kolan stóp itp.
Nie możemy mowic w tym wieku o stopie i jej wiezadłach poniewaz stopa ulega wysklepieniu chyba w wieku jak pamietam 7 albo 12 lat nie jestem pewien.
Szacuny
2
Napisanych postów
12
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
63
dołączę ćwiczenia na nogi do mojego zwykłego treningu i zobaczymy,jak coś to da to dobrze jak nie, to trudno.Nigdy nie miałem problemu z nogami,chodzi mi tylko o względy estetyczne,czasami mnie to dołuje :)
Zmieniony przez - lucky3 w dniu 2009-11-28 10:13:22