Szacuny
52
Napisanych postów
4559
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
42829
Witam
od jakiegoś czasu szumi (dzwoni?) mi w uszach- najbardziej słyszalne dla mnie jest to rano i przed zaśnięciem. Do tego boli mnie głowa, prawie codziennie, w różnych miejscach, raz z tyłu, raz z boku... Podejrzewam, że samo nie przejdzie, ale do lekarza dopiero po długim week się wybiorę.
Macie jakieś pomysły od czego to może być? Mam też katar- raz większy raz mniejszy, więc może to poprostu wina zatok? ale przy zatoakcha tył głowy chyba nie boli?
Druga sprawa to aktualnie znów wyżyna mi się ósemka, samo wyżynanie boli, wiec może ból promieniuje?
i do jakiego lekarza iść? (poza ogólnym) dentysty, laryngologa?
Szacuny
6313
Napisanych postów
78029
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766969
Ucho jest narządem słuchu i równowagi zwany też narządem zmysłów. Ucho dzieli się na części zewnętrzne, wewnętrzne i środkowe. Szum w uszach nazywany różnie:
Spowodowany może być w różnego rodzaju dolegliwościach np.:
- napięć emocjonalnych,
- zaburzeń snu,
- bólu głowy,
- zmęczenia,
- trudności w porozumiewaniu się.
Szumy uszne pojawiają się okresowo lub występują stale. Przyczyną szumów może być nie nadciśnienie lub miażdżyca, czasami dolegliwość powoduje złe ustawienie kręgów szyjnych kręgosłupa, a nawet szczęk wtedy należy zgłosić się do fizjoterapeuty.
Jeżeli chory zauważy, że występują u niego szumy uszne, lub powyższe dolegliwości powinien zgłosić się do laryngologa, który skieruje nas na dalsze leczenie, lub zapisze środki farmakologiczne, po których owa dolegliwość przejdzie już po paru dniach.
Szacuny
17
Napisanych postów
321
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
6982
Wszystko chyba zależy od wrażliwości danej osoby, ale może boleć. Ja np. na dyskotekę nawet bym nie weszła, bo łeb by mi rozerwało Zatoki nie są to na pewno, ósemki też mi nie pasują - od nich dziąsła raczej pieką ( chyba, że jakiś ząb Ci się psuje... )
Ale te szumy w uszach są właśnie bardzo charakterystyczne dla hałasu.
Szacuny
52
Napisanych postów
4559
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
42829
no wiec zapalenia ucha praktycznie już przeszło, a szum nadal jest, nawet się chyba nasilił
więc jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to prosze się nie krępować