Składniki na 1 porcje:
150 g mięsa z udka kurczaka lub piersi
100 g kaszy pęczak
50 g papryki czerwonej
30 g czerwonej fasoli z puszki
pół czerwonej cebuli
2-3 łyżeczki kiełków fasoli Mung
łodyżka trawy cytrynowej
2-3 cm kawałek imbiru
Sos:
łyżeczka ostrego sosu chilli(u mnie SRIRACHA)
łyżeczka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sok z połowy limonki
pół ząbka czosnku
1 cm kawałek imbiru
sól
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z trawą cytrynową oraz imbirem, kasza powinna być al dente Mięso obrać, porwać na kawałki i włożyć do miski, paprykę oraz cebule pokroić w niedużą kostkę, dodać kiełki, fasole i wstępnie wymieszać.
Imbir oraz czosnek zetrzeć na tarce i dodać do reszty składników sosu, wymieszać do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku. Sos dodać do sałatki, wymieszać i odstawić na 10-15 minut żeby wszystkie składniki się przegryzły. Gotowe, smacznego :).
Wartości odżywcze :
Białko: 31 g
Węglowodany: 85 g
Tłuszcze: 29 g
Kcal: 735
Coś dla miłośników kuchni azjatyckiej. Proste oraz szybkie danie z tzw. resztek :). Wszystkie składniki były dostępne w tygodniu azjatyckim w Biedronce :). Ja wykorzystałem w swojej wersji udko z kurczaka z obiadu, natomiast można ugotować pierś czy nawet udko, w taki sam sposób jak np. kasze z dodatkiem trawy cytrynowej, imbiru, ostrej papryczki chilli oraz mieszanki azjatyckich przypraw, trochę inwencji twórczej :).

150 g mięsa z udka kurczaka lub piersi
100 g kaszy pęczak
50 g papryki czerwonej
30 g czerwonej fasoli z puszki
pół czerwonej cebuli
2-3 łyżeczki kiełków fasoli Mung
łodyżka trawy cytrynowej
2-3 cm kawałek imbiru
Sos:
łyżeczka ostrego sosu chilli(u mnie SRIRACHA)
łyżeczka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sok z połowy limonki
pół ząbka czosnku
1 cm kawałek imbiru
sól
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z trawą cytrynową oraz imbirem, kasza powinna być al dente Mięso obrać, porwać na kawałki i włożyć do miski, paprykę oraz cebule pokroić w niedużą kostkę, dodać kiełki, fasole i wstępnie wymieszać.
Imbir oraz czosnek zetrzeć na tarce i dodać do reszty składników sosu, wymieszać do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku. Sos dodać do sałatki, wymieszać i odstawić na 10-15 minut żeby wszystkie składniki się przegryzły. Gotowe, smacznego :).
Wartości odżywcze :
Białko: 31 g
Węglowodany: 85 g
Tłuszcze: 29 g
Kcal: 735
Coś dla miłośników kuchni azjatyckiej. Proste oraz szybkie danie z tzw. resztek :). Wszystkie składniki były dostępne w tygodniu azjatyckim w Biedronce :). Ja wykorzystałem w swojej wersji udko z kurczaka z obiadu, natomiast można ugotować pierś czy nawet udko, w taki sam sposób jak np. kasze z dodatkiem trawy cytrynowej, imbiru, ostrej papryczki chilli oraz mieszanki azjatyckich przypraw, trochę inwencji twórczej :).

1