Witam
Poniżej przedstawiam zwykły dzień Kena Nortona. Mistrz świata WBC w kategorii ciężkiej w latach 1978 Mar 29 - 1978 Cze 9. Znany jest z potyczek np. z Larrym Holmesem lub z Muhammadem Alim. Trylogia tych walk przeszły do historii światowego boksu. Karierę zakończył z bilansem 42 wygranych, 7 przegranych i 1 remisu.
Trening Kena Nortona:
Wstaję o 4:15. Biegam zawsze i przed siebie, nie mam obranego dystansu, ani trasy, po prostu staram się przebiec 3-8 mil codziennie. Bardzo ważnym elementem jest rozciąganie. Rozciągam się zawsze, staram się rozciągać całe ciało. To zmniejsza ryzyko kontuzji. Po bieganiu kładę się na 15 minut, biorę prysznic i jem. Na śniadanie jem bardzo dużo, gdyż to jest najważniejszy posiłek dnia. Moje śniadanie zazwyczaj wygląda tak: 9 jajek, 7 kawałków bekonu, 8 grzanek, owsiankę, 2 szklanki soku pomarańczowego i 2 szklanki mleka. Po śniadaniu często spaceruje i śpię. Trening zaczynam zazwyczaj 13, a kończę o 15:30.
Rozgrzewka i stretching: 20 min
Walka z cieniem: 3x 3 min - 30 sekund odpoczynku
Sparring: 3-9 x min rund z trzema różnymi partnerami
Worek bokserski: 3x3 min - 30 sekund odpoczynku
Gruszka bokserska: 3x3 min - 30 sekund odpoczynku
Piłka refleksowa: 3x3 min - 30 sekund odpoczynku
Walka z cieniem: 3x 3 min - 30 sekund odpoczynku
Ćwiczenia wolne: 250-300 sit ups, 250 ponoszenia nóg w leżeniu na plecach, 30 min total stretching
Prysznic i Odpoczynek
Lubię każde ćwiczenie wykonywane na Sali, więc trening nie sprawia mi większej trudności. Trenuje 6 razy w tygodniu.
Po treningu relaksuje się. Na obiad jem 2 duże steki, jakieś fasole i dużo warzyw.
Gdy jestem już najedzony oglądam jakiś dobry film z rodziną, a jeśli jestem sam, oglądam kasety z walkami moich przyszłych przeciwników. Gdy nadchodzi już wieczór kładę się do łózka, zazwyczaj jest to godzina 22:30. Sypiam tylko 6-7 godzin dziennie, ale regeneruję się podczas dnia.
eastsideboxing.com
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzcą...