Szacuny
6
Napisanych postów
440
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
11061
Kupiłem dla próby w biedronce tabletki musujące Vitalsss plus Magnez , MultiWitamina, Calcium, Witamina C. Jak sądzicie picie takich napojów daje jakiekolwiek efekty w postaci dobrego samopoczucia czy uzupełniania niedoboru witamin i minerałów? Czy nie lepiej przyjmować witaminy i minerały w postaci tabletek( kapsułek), bo napewno są lepiej przyswajalne niż te rozpuszczone w wodzie, które na dodatek mają barwniki, aby to fajnie smakowało.
Szacuny
6
Napisanych postów
440
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
11061
Porównując zawartość multiwitaminę https://sklep.sfd.pl/Hi-Tec_Nutrition_Vitamin_A-Z_Antioxidant_Formula-opis54.html#wartosci z multiwitaminą Vitalsss plus zawartość prawie identyczna oczywiście porównując te witaminy i minerały co są w tabletce musującej, bo tradycyjna tabletka ma oczywiście więcej witamin i minerałów. Kwestia chyba przyswajania przez organizm jest lepsza w przypadku Hi-teca.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12435
Napisanych postów
161881
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240210
Co do rozpuszczalność w wodzie prócz witamin a d e k, wszystkie będą rozpuszczalne. Kwestia jakiej formy są to związki. W suplementach marketowych zazwyczaj mamy tlenki. Dlatego ich orzyswajalnosc nie jest za wysoka.
Szacuny
34741
Napisanych postów
25134
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282562
lodzianin1
Tak na pewno
Chociaż ja używam musujących tabletek ale traktuje je jako dodatek smakowy do wody tylko
Tez miałem takie podejscie że głównie walory smakowe brałem pod uwagę przy kupowaniu musujących produktów . Na zimno calkiem fajnie wchodzą . Tym bardziej że czesto te wszystkie musujace sprzedawane w sieciówkach ( biedra m lidl itp ) są guzik warte :) a znow te lepsze z aptek są dość drogie w stosunku do tego co oferują jako zawartość
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12435
Napisanych postów
161881
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240210
Dokładnie. Witaminy w formie tabletki msuujacej niestety nie będą wiele warte. Tutaj konieczne jest wykorzystanie bardziej zaawansowanych składów preparatów sportowych
Szacuny
6
Napisanych postów
440
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
11061
Podsumowując należy stwierdzić, że lepiej odstawić tabletki musujące na bok i zażywać witaminy w postaci tabletek, gdyż tabletki musujące nie wiele dają z powodu słabej przyswajalności przez organizm witamin w formie płynnej, nawet gdy maja taki sam skład co tradycyjne witaminy w postaci tabletek. Chyba, że używać się tabletek musujących jako zwykły napój, ale na jakikolwiek efekt dostarczenia witamin z tabletek musujących nie ma co liczyć.