Składniki na 4 porcję:
Ciasto:
100 g mąki orkiszowej+100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g masła
25 ml wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Masa:
3 jajka
250 g piersi z kurczaka
pół cebuli
2 łyżki kremowego serka
1/2 pora
1 średnia papryka
gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
4 łyżki mleka
20 g sera żółtego
kilka kropel octu jabłkowego
1 średnia cukinia
sól ,pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski ,połączyć z resztą składników i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąc, rozwałkować i ułożyć w foremce w której będziemy piekli tarte. Piekarnik nagrzać do 200° i podpiec ciasto przez około 20 minut, wcześniej nakłuwając je widelcem.
Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i zamarynować w łyżce oliwy, occie , solidnej szczypcie ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu. Cukinie zetrzeć na tarce, wcześniej wydrążając z niej środek. Reszce warzyw pokroić wedle uznania. Mięso przesmażyć na łyżce oliwy, powoli dorzucając do niego warzywa(partiami). Smażyć całość około 10-15 minut i wstępnie doprawić do smaku. Jajka połączyć z mlekiem tartym serem i kremowym serkiem, wymieszać trzepaczką na jednolitą konsystencje i również doprawić.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka z warzywami i zalać masą jajeczną. Piec w 180° przez około 25 minut. Smacznego :).
Białko: 30 g
Węglowodany: 42 g
Tłuszcze: 36 g
Kcal: 630

Ciasto:
100 g mąki orkiszowej+100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g masła
25 ml wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Masa:
3 jajka
250 g piersi z kurczaka
pół cebuli
2 łyżki kremowego serka
1/2 pora
1 średnia papryka
gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
4 łyżki mleka
20 g sera żółtego
kilka kropel octu jabłkowego
1 średnia cukinia
sól ,pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski ,połączyć z resztą składników i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąc, rozwałkować i ułożyć w foremce w której będziemy piekli tarte. Piekarnik nagrzać do 200° i podpiec ciasto przez około 20 minut, wcześniej nakłuwając je widelcem.
Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i zamarynować w łyżce oliwy, occie , solidnej szczypcie ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu. Cukinie zetrzeć na tarce, wcześniej wydrążając z niej środek. Reszce warzyw pokroić wedle uznania. Mięso przesmażyć na łyżce oliwy, powoli dorzucając do niego warzywa(partiami). Smażyć całość około 10-15 minut i wstępnie doprawić do smaku. Jajka połączyć z mlekiem tartym serem i kremowym serkiem, wymieszać trzepaczką na jednolitą konsystencje i również doprawić.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka z warzywami i zalać masą jajeczną. Piec w 180° przez około 25 minut. Smacznego :).
Białko: 30 g
Węglowodany: 42 g
Tłuszcze: 36 g
Kcal: 630

8