
Składniki:
Spód
- 45g płatków owsianych
- 80g wiórków kokosowych
- 90g orzechów włoskich
- 120g daktyli
- 60g masła orzechowego
- 10-15g kakao
Masa jogurtowa
-650g jogurtu greckiego
-żelatyna 20-25g
-50g erytrolu (lub więcej)
Mus malinowy
-250g malin mrożonych
-15-20g żelatyny
-20g erytrolu (lub więcej)
Przygotowanie
Spód:
Wszystkie składniki na spód wrzucamy do blendera. Daktyle należy wcześniej moczyć w gorącej wodzie ok 30 min. Blendujemy wszystko do dość sypkiej konsystencji. Wysypujemy masę do tortownicy, ugniatamy i do lodówki.
Masa:
Żelatynę zalewamy gorącą wodą tylko do jej przykrycia i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Następnie podgrzewamy na palniku nie doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia pilnując żeby żelatyna nie stężała. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy jogurtowej i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do pozostałej części jogurtu dodajemy żelatynę wymieszaną z jogurtem i dokładnie miksujemy.
Mus:
Maliny "roztopić" zbledować. Dodać żelatynę analogicznie jak przy jogurcie.
Masę jogurtową wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy na nią mus malinowy i znów wkładamy do lodówki.


Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html