Szacuny
9
Napisanych postów
71
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
538
Witam!
Mam nastepujace pytanie i jestem pewien ze ktos z Was bedzie znal odpowiedz.
Niedlugo chce sobie zrobic tatuaz na ramieniu (konkretnie to poprawic tatuaz). Moj problem jest nastepujacy: przez ile czasu nie bede mogl chodzic na basen i saune po zrobieniu tatuazu? Slyszalem tez ze na silownie nie bede mogl chodzic po zrobieniu, bo sie bedzie babral od potu. Jak Wy myslicie? Przeciez ja sie zanudze 2 tygodnie bez aktywnosci fizycznej :(
Szacuny
1431
Napisanych postów
15979
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
230563
Czas gojenia się tatuażu to indywidualna sprawa jednak rzeczywiście nie powinno się w pierwszych tygodniach narażać skóry na silne zewnętrzne czynniki.
- promienie słoneczne – przez pierwsze nawet 4 tygodnie opalanie na słońcu lub w solarium jest zabronione. Również w późniejszych okresach zalecane jest stosowanie wysokiego filtru na pokrytą tatuażem skórę lub w miarę możliwości nie wystawianie jej na słońce. Dzięki większej ochronie zachowamy intensywność koloru tatuażu.
- przegrzewanie skóry – w momencie kiedy podnosi się temperatura naszego ciała, zwiększa się cyrkulacja krwi. Ruch cząsteczek krwi może się przyczynić do przemieszczenia cząsteczek tuszu, w efekcie czego tatuaż straci na ostrości i intensywności koloru. Tak jak w przypadku opalania tak i tutaj w okresie pierwszych kilku tygodni należy unikać sytuacji gdzie wzrasta temperatura ciała (np. w saunie, solarium czy podczas intensywnego treningu).
- przemoczenie skóry – ten czynnik także może wpłynąć na proces gojenia się rany. Długie relaksacyjne kąpiele warto w tym okresie odstawić na bok. To samo się tyczy sytuacji gdzie się mocno pocimy np. w saunie.
- wysuszenie – skóra, która się goi ma silne tendencje do złuszczania się i wysuszania dlatego należy dbać o regularne nawilżanie. W okresie gojenia się rany doskonale sprawdzą się maści i kremy typu alantan, które nie tylko nawilżą, ale i przyspieszą proces regeneracji.
Wracając do tematu samego treningu – o ile trening w basenie należy przerwać na pierwsze 3-4 tygodnie dopóki rana się nie zagoi tak zwykłe treningi biegowe czy na siłowni jak najbardziej można realizować już po 2-3 dniach od zrobienia tatuażu. Ważne jest by pamiętać o higienie – spocone ciało należy szybko umyć i wysuszyć.
Szacuny
2
Napisanych postów
118
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2711
może się podczepię żeby nie robić syfu jak to jest z tatuazem na przedramieniu, jezeli ktos ma tam troche wlosa to po tatuazu zalecane jest golenie lapy czy niech rosnie ten skurvialy busz ( wiadome ze estetycznie wyglada bez, ale jak to wyglada to ja nie mam pojecia )? No i oczywiscie czy cebule wlosa nie beda oslabione takim tatuazem i nie bedzie trzeba golic sobie lapki. Wielkie dzieki za pomoc i sorry ze sie tak wyebalem
Szacuny
6
Napisanych postów
2046
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
35900
...Po co gilic ? zanim sobie zrobisz tatuaz to trzeba sie ogolic w tym miejscu, ale po zrobieniu raczej juz niema sensu bo z czasem bedzie coraz gozej reka zarastała...
Szacuny
2
Napisanych postów
118
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2711
Po to aby tatutaz lepiej wygladal? Nie wiem jak wyglada jak ktos ma haszcz na rękach i na tym tatuaż wszystkich kogo znam to mają łapy puste jak cielaki
Oho dowiedziałem sie - pozostaje golenie tego miejsca ew calego obszaru coby glupio niewygladalo, przynajmniej jezeli tatuaz bedzie ciemny nie bedzie widac odrastajacych wloskow a to plus
Zmieniony przez - Corren w dniu 2010-08-10 20:21:33
Szacuny
6
Napisanych postów
2046
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
35900
To zrobi sobie gdzie indziej ten tatuaz :P a tak napowaznie chyba az tak źle niebedzie to wygladało jezeli masz dobrego tatuazyste to sam będzie wiedział najlepiej
Szacuny
1
Napisanych postów
5
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
11
jesli chodzi koledze o golenie miejsca gdzie sie wytatuuje to jest to jak najbardziej sluszne, bedzie wygladalo estetycznie i fajnie,lecz nie ma potrzeby golic sie bez przerwy na rece czy plecach(przykadowo) poniewaz tam nie ma sie zbyt duzego owlosienia, jak np na nogach. Ale jesli chodzi o tatuaz,to tatuator w dobrym studiu przed dziaraniem sam Ci to msc wygoli i zdezynfekuje.
.
.
Natomiast jesli chodzi o czas w jakim tatuazsie goli t wyglada to nastepujaco:
przez 2 do 3tygodni nie powinno sie cwiczyc i uprawiac sportow. w tym czasie trzeba tatuaz smarowac mascia 2-3x dziennie. po uplywie 3tygodni dla lepszego gojenia sie i epszej przyswajalnosci tatuaz mozna smarowac przez 2tyg np. zwyklym kremem do rak. mam 5tattoo i wiem juz cos o tym ale z poczatku tez bylem zoltodziobem. polecam naprawde smarowac przez 5tyg, bo masz pozniej 100%pewnosc,ze jest juz w porzo, ale cwiczcie dopiero po 2-3tyg. naprawde uwazajcie na to.
pozdrawiam wojtek:)