Chcialbym, abyscie napisali o wszystkich technikach transportowych jakie znacie. Jezeli bedzie to mozliwe to podajcie dokladny opis calej techniki. Na dobry poczatek postaram sie opisac jedna z technik, ktora znam:
A wiec tak gosc, ktorego mamy zamiar wyprowadzic stoi przed nami i nie podejrzewa co mamy zamiar zrobic. Rece ma opuszczone. Podaje opis dla praworecznych. Pierwsze co robimy to uderzamy prawa reka w lewy bark delikwenta, tak by skrecil tulow. W przypadku gdy nie mamy doczynienia z jednostrzalowcem
mozemy jednoczesnie przy uderzeniu w lewy bark prawa reka, pomoc sobie lewa reka i popchnac od tylu prawy bark delikwenta. Gdy juz ma skrecony tulow, zakladamy reke ktora uderzalismy w bark na szyje (po uderzeniu reka pozostaje wyprostowana), w zaleznosci od sytuacji, przy oplataniu szyi reka, mozna uderzyc w krtan przedramieniem. Po zacisnieciu reki zarzucamy delikwenta na placy, w ten sposob, ze jego plecy sa prostopadle do naszych i leza na naszych lopatkach. W ten sposob kontrolujac ucisk na szyje wyprowadzamy delikwenta.
Wiem, ze zdjecia lub filmik bylby lepszy, lecz nie dysponuje niczym takim. Mam jednak nadzieje, ze opis jest w miare zrozumialy.
A wiec tak gosc, ktorego mamy zamiar wyprowadzic stoi przed nami i nie podejrzewa co mamy zamiar zrobic. Rece ma opuszczone. Podaje opis dla praworecznych. Pierwsze co robimy to uderzamy prawa reka w lewy bark delikwenta, tak by skrecil tulow. W przypadku gdy nie mamy doczynienia z jednostrzalowcem

Wiem, ze zdjecia lub filmik bylby lepszy, lecz nie dysponuje niczym takim. Mam jednak nadzieje, ze opis jest w miare zrozumialy.
Moderator dzialu Grappling
Luta Livre Poznan Team