Składniki:
- mięso mielone (chude z szynki, łopatki wieprzowej, wołowiny, indyka - wedle uznania) 1000g
- przecier pomidorowy 190g
- czerwona fasola 2x400g
- dwie zielone papryki
- trzy czerwone cebule
- dwa opakowania tortilli ( biedronka ma często pełnoziarniste gotowce, jak nie ma to pszenne lub jakie znajdziecie ) 600-650g
- pieprz cayenne lub zwykły
- sól, ostra i słodka papryka, 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwy lub PAM
- wykałaczki
- (opcjonalnie mozzarella jedno opakowanie 125g)
- (opcjonalnie sos chili taotao słodko-pikantny -tesco)
Przygotowanie:
1. Kroimy w kostkę cebulę oraz paprykę (bez środka) i wrzucamy na naoliwioną patelnię, podsmażamy do zarumienienia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
2. Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek, przyprawy i gotujemy około 10 minut, mięso musi być zarumienione.
3. Dodajemy przecier oraz fasolkę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwile (ok 3 min)
4. Przygotowujemy tortille (maczamy palce w wodzie i skrapiamy lekko każdą sztukę, zapobiega to pękaniu)
5. Zdejmujemy farsz i ładujemy na zwilżone tortille, u mnie wchodzą 4 kopiaste duże łyżki na sztukę, [tutaj opcjonalnie można dać pokrojony plaster mozzarelli na górę] następnie zamykamy w kopertę zapinając wykałaczką i układamy odwrotnie ( zamknięty fragment do dołu) na naczyniu żaroodpornym lub tackę wyłożoną papierem.
6. Wkładamy nasze burrito do piekarnika na 10 minut i gotowe. Podajemy z sosem słodko-pikantnym lub innym wedle uznania.
Makro +/- na całość czyli 11 szt.
4100kcal
B-339g
W-465g
T-98g
Smacznego.




