1. czym sie objawia zbyt niski poziom przyjmowania bialka? miesnie nie rosna? ulegaja rozpadowi? organizm zuzywa wlasne zasoby?
Organizm ma własne 'zapasy' białka - krążące w krwi aminokwasy. Przez cały czas w organizmie odbywa sie rozpad i synteza bialek w wloknach miesniowych. Normalnemu, nie czwiczącemu człowiekowi wystarczy dziennie 60g białka dostarczyć z produktów aby 'wyrównać' bilans azotu w organizmie.
I tak, w momencie kiedy nie dostarczamy odpowiedniej ilości kalorii i białek a nastąpiło uszkodzenie tkanki mięśniowej organizm zużywa w procesie syntezy aminokwasy które krążą we krwi. Jeżeli jest ich tam bardzo mało organizm nie będzie miał z czego nadbudowywać tkanki mięśniowej a nawet na odbudowanie mu nie starczy i dojdzie do wtórnego rozkładu tkanki mięśniowej do aminkowasów żeby te wykorzystać w procesie syntezy i naprawy uszkodzonych mięśni. W dodatku proces syntezy białka to proces energetycznie kosztowny - jeżeli nawet dostarczamy dużo białka a nie dostarczamy kalorii - to organizm będzie zużywał energię z białek na cel syntezy.
2. co sie dzieje gdy przyjmujemy dziennie wiecej niz potrzebujemy białka?
To zależy czy przekroczymy zapotrzebowanie kaloryczne. Od białka też można złapać oponę na brzuchu.
Natomiast w sensie fizjologicznym - ostatnie badania pokazują że pokarm wysokobiałkowy ma anaboliczny wpływ na organizm (zwiększenie wydzielania hormonów anabolicznych) a negatywnych skutków się nie dopatrzono. Oczywiście badania nie trwały pół roku więc ciężko coś mówić o długofalowych skutkach zbyt dużego spożycia białka. Spożywanie zbyt dużej ilości tego składnika również nie ma sensu ponieważ organizm jest w stanie wykorzystać tylko pewną, niewielką jego ilość.
3. czym sie objawia zbyt niski poziom wegli w dziennej diecie?
Jeżeli wystąpi deficyt kaloryczny:
organizm - zależnie od stanu metabolizmu, diety, aktywności itd. - będzie czerpał energię z białek lub tłuszczy (lub z tego i tego) zmagazynowanych w organizmie.
Jeżeli nie wystąpi deficyt kaloryczny to będzie czerpał energię z białek i tłuszczy dostarczonych z zewnątrz.
4. czy nadmiar wegli szkodzi i czy ma cos wspolnego z powstawaniem wolnych rodnikow? wiadomo ze od nadmiaru robi sie tluszczyk;]
Wolne rodniki powstają w naszym organizmie cały czas i praktycznie ciężko wskazać jakikolwiek proces podczas którego nie będą się one tworzyć w mniejszej lub większej ilości. Co do nadmiaru węglowodanów to wszystko zależy co rozumiesz przez nadmiar? przyjmijmy że chodziło Ci o nadmiar kalorii w diecie. Tak, wtedy organizm z nadmiarem sobie radzi odkładając go w postaci glikogenu i tłuszczu zapasowego.
5. wegle poprawiaja przyswajanie bialka? jak dobierac % wegle i bialka?
Już na to odpowiedziałem - dostarczają energii. Co do dobierania, to wszystko zależy jaką dietę stosujemy. Białek generalnie można się trzymać ilości 2g/1kg masy ciała resztę -
węglowodany i tłuszcze - modyfikujemy w zależności od potrzeb (choć nie można usuwać tłuszczy całkowicie z diety).
6. czy tluszcze sa konieczne do prawidlowego funkcjonowania organizmu czy tez mozna maksymalnie zminimalizowac ich spozycie?(ciezkie to do zrobienia ale mozliwe)
Odp. wyżej
7. czy jest jakas zasada o jakiej porze dnia co spozywamy? np. wegle rano, bialko wieczorem?
Ważny jest ogólny dobowy bilans kalorii. Jeżeli ktoś ma problem z otłuszczaniem się powinien ograniczyć węglowodany przed snem.
8. czy spozywajac bialko wieczorem lepiej sie ono wchlania podczas snu?jezeli tak to ile minut przed snem warto je jesc?
Ok godzinę przed snem. Ma nam ono zapewnić aminokwasy które organizm wykorzysta do procesu regeneracji.
9. stosuje ZMA hi-teca(cynk,magnez,B6,miedź) czy spozywanie bialka przed snem a nastepnie ZMA to czy bialko i wapn nie utrudniaja czasem wchlaniania min. magnezu?
Na diecie bogatej w węglowodany organizm zatrzymuje magnez więc nie ma problemów z ilością tego składnika.
10. jakich produktow nie nalezy laczyc w swojej diecie, aby nie utrudnic wzajemnego ich wchaniania, np. jesc ziemniakow z chlebem, bo organizm moze przyswoic w danym momencie tylko jeden rodzaj skrobii
Nie ma to wiekszego znaczenia.