...
Napisał(a)
By dostarczyć tą minimalną ilość o której wyżej napisałem trzeba wypić conajmniej kilka filiżanek, zakładając prawidłowe zaparzenie, ale to też może być więcej niż 10 ze względu na jakość, która może być różna.
...
Napisał(a)
dlatego warto siegac po suplementy sam tak robie czerpiac np omege-3,q10,witaminy i mineraly z supli
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
...
Napisał(a)
Wydaje mi się, że jakość herbaty jest dobra ponieważ po zaparzeniu napar jest na prawdę cierpki czyli coś zawiera a poza tym pochodzi z pewnego żrodła tzn. z firmy herbacianej (usypane ze zbiorczego opakowania, czyli brak jakichkolwiek dodatków aromatycznych chemicznych czy też naturalnych). Więc żeby teraz wydobyć całe dobro tejże herbaty jak należałoby ją zaparzać?
...
Napisał(a)
Jest wiele sposobów. Dla różnych herbat, różna procedura. Najczęstszy to zagotowanie wody do "białego wrzenia" (dopiero co pojawiające się pęcherzyki powietrza) odczekanie aż trochę ostygnie i zalanie herbaty. Parzyć herbatę pod przykryciem parę minut.
Co do najlepszych gatunkowo herbat, nie wiem które to, jednak warto wybierać te, które są pakowane w miejscu zbioru i najlepiej pakowane hermetycznie - większość nie jest.
Co do najlepszych gatunkowo herbat, nie wiem które to, jednak warto wybierać te, które są pakowane w miejscu zbioru i najlepiej pakowane hermetycznie - większość nie jest.
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
Zielona herbata zawiera przede wszystkim alkaloidy purynowe i katechiny. Do tych pierwszych zaliczamy: kofeinę, teofilinę i teobrominę. Zawartość głównego alkaloidu - kofeiny w suchej masie liści wynosi 1,5 - 4,5%.
Katechniny to związki polifenolowe z grupy flawonoidów. W zielonej herbacie stwierdzamy 4 główne katechiny: epikatechinę (EC), epigallokatechinę (EGC), galusan epikatechiny (ECG) i galusan epigallokatechiny (EGCG).
Związki te stanowią 25 - 30% suchej masy liścia herbaty. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami). Stwierdzono, że np. EGCG jest 25 - 100 razy wydajniejszym antyoksydantem niż witaminy C i E.
Warto tu też wspomnieć, że liść herbaty zawiera także dużo jonów fluorkowych (do 0,03% suchej masy).
Zbawienne działanie zielonej herbaty na zdrowie człowieka jest dobrze znane. Oto lista cennych właściwości napoju, który jest z niej przyrządzany:
* zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów, przez zapobieganie agregacji płytek krwi (katechiny)
* zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, bo zapobiega utlenianiu złego cholesterolu - LDL (katechiny)
* zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, bo usuwa szkodliwe dla DNA wolne rodniki (katechiny)
* opóźnia efekty starzenia się przez usuwanie wolnych rodników (katechiny)
* działa przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwwirusowo (katechiny)
* pomaga odtruwać organizm, przez wiązanie jonów metali ciężkich (katechiny)
* działa wybitnie przeciwwrzodowo (katechiny)
* obniża poziom cholesterolu we krwi
* poprawia pamięć i rozjaśnia umysł (alkaloidy purynowe)
* wzmacnia zęby (jony fluorkowe)
Źródło:
http://mpancz.webpark.pl/biochherbata.php
Zmieniony przez - Benda w dniu 2006-10-30 10:54:00
Katechniny to związki polifenolowe z grupy flawonoidów. W zielonej herbacie stwierdzamy 4 główne katechiny: epikatechinę (EC), epigallokatechinę (EGC), galusan epikatechiny (ECG) i galusan epigallokatechiny (EGCG).
Związki te stanowią 25 - 30% suchej masy liścia herbaty. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami). Stwierdzono, że np. EGCG jest 25 - 100 razy wydajniejszym antyoksydantem niż witaminy C i E.
Warto tu też wspomnieć, że liść herbaty zawiera także dużo jonów fluorkowych (do 0,03% suchej masy).
Zbawienne działanie zielonej herbaty na zdrowie człowieka jest dobrze znane. Oto lista cennych właściwości napoju, który jest z niej przyrządzany:
* zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów, przez zapobieganie agregacji płytek krwi (katechiny)
* zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, bo zapobiega utlenianiu złego cholesterolu - LDL (katechiny)
* zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, bo usuwa szkodliwe dla DNA wolne rodniki (katechiny)
* opóźnia efekty starzenia się przez usuwanie wolnych rodników (katechiny)
* działa przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwwirusowo (katechiny)
* pomaga odtruwać organizm, przez wiązanie jonów metali ciężkich (katechiny)
* działa wybitnie przeciwwrzodowo (katechiny)
* obniża poziom cholesterolu we krwi
* poprawia pamięć i rozjaśnia umysł (alkaloidy purynowe)
* wzmacnia zęby (jony fluorkowe)
Źródło:
http://mpancz.webpark.pl/biochherbata.php
Zmieniony przez - Benda w dniu 2006-10-30 10:54:00
...
Napisał(a)
To ja w takim razie poproszę. Udostępniłem moje gg, daj znać to podam Ci mojego maila, przeważnie jestem przy kompie. Z góry dzięki
...
Napisał(a)
Witam mam 2 pytania-czy taką zielona herbatę się pije ze zwykłym cukrem kuchennym?
Czy taką herbatę można pić smakową np o smaku grejfruta?Ma to jakieś znaczenie przy zrzucaniu tłuszczyku?Bo wiem ,że wody smakowej nie powinienem pić..
Proszę o wyrozumiałość gdyż to mój pierwszy post na tym forum:P
pozdro
Czy taką herbatę można pić smakową np o smaku grejfruta?Ma to jakieś znaczenie przy zrzucaniu tłuszczyku?Bo wiem ,że wody smakowej nie powinienem pić..
Proszę o wyrozumiałość gdyż to mój pierwszy post na tym forum:P
pozdro
...
Napisał(a)
8-10 herbat zielonych dziennie parzonych dwukrotnie
1-2 (jeśli treningowy) kawy po 300mg kofeiny na szklankę
przy diecie, aerobach i siłowym pali tłuszcz pieknie. Efekty takie same a nawet lepsze, jak po Thermo speed extreme, o który tutaj tak się ludzie pytają (wiem, bo sprawdziłem na sobie)
1-2 (jeśli treningowy) kawy po 300mg kofeiny na szklankę
przy diecie, aerobach i siłowym pali tłuszcz pieknie. Efekty takie same a nawet lepsze, jak po Thermo speed extreme, o który tutaj tak się ludzie pytają (wiem, bo sprawdziłem na sobie)
Polecane artykuły