1.BMR = (9.99 x 53) + (6.25 x 175) - (4.92 x 18) + 5 = 529 + 1094 - 86 + 5 = 1541 KCAL
2. 3 x 45 x 9 + EPOC(3 x (7% z 1541) = 1575 KCAL
3. 1539 : 7 = 220 KCAL
4. 1541 + 220 = 1761 KCAL
5. 1761 + 900 = 2661 KCAL
6. 2661 + 275 = 2936.
Czy to jest już obliczone, czy dopiero trzeba dodać nadwyżkę KCAL ? Jeśli tak to zapotrzebowanie będzie wynosić 3500 kcal. Bardzo dla mnie dziwne jest też to, że przy takiej marnej wadze zapotrzebowanie jest na dość wysokim poziomie ! Ale przejdźmy dalej.
Nijak ma się to do tego:
"2. BIAŁKO - TŁUSZCZE - WĘGLOWODANY - ile, czego i dlaczego ?
Teraz to, co najważniejsze:
1 [g] węglowodanów - 4 kcal
1 [g] białka - 4 kcal
1 [g] tłuszczy - 9 kcal
Znamy też nasze zapotrzebowanie kaloryczne.
Wiemy również, że na 1 [g] spożytego białka powinno przypadać 24 kcal z węglowodanów i tłuszczy, a tłuszcze powinny stanowić ok. 25 % ogółu energii.
Idziemy dalej, wiemy też, że powinno się spożywać:
2-3 [g] białka na kilogram masy ciała
2-7 [g] węglowodanów na kilogram masy ciała
1-2 [g] tłuszczy na kilogram masy ciała
Teraz sprawa najtrudniejsza dobranie proporcji pomiędzy białkiem / tłuszczami / węglowodanami jest to sprawa indywidualna, osoby mające tendencje do tycia powinny trzymać poziom węglowodanów na maxymalnie niskim poziomie, a w to miejsce wprowadzić kalorie z białka.
Osoby mające trudności w nabieraniu masy / naturalnie chude - powinny trzymać poziom węglowodanów na poziomie maxymalnym i jeżeli nadal przyrost jest niezauważalny zwiększyć spożycie tłuszczy do 1,5 a nawet 2 [g] na kilogram masy ciała.
Dla przykładu, osobnik o wadze 70kg, wzrost 177, 21 lat, trudności w nabieraniu masy.
Obliczymy dla niego zapotrzebowanie kaloryczne - total calories=3100[kcal/doba] dodamy do tego 500 [kcal] i mamy 3600[kcal/doba]
A teraz obliczymy to samo troszkę inaczej:
2 [g] białka na kmc = 2 x 70 = 140[g] białka x 4 kcal = 560 kcal
7 [g] węglowodanów na kmc = 7 x 70 = 490 [g] węgl. x 4 kcal = 1960 kcal
1,5 [g] tłuszczy na kmc = 1,5 x 70 = 105 [g] tłuszczy x 9 kcal = 945 kcal
Wychodzi: 560+1960+1260 = 3465 [kcal/doba]
Jak widać różnica jest niewielka."
Coś tu śmierdzi ! Dlaczego ? A sprawdźmy !
1,8 g x 53 = 95.4 x 4 kcal = 319 kcal
7 g x 53 = 1484 kcal
1,5 g x 53 = 715 kcal
Wychodzi 2518 (nie wiem czy jest już dodany dodatni bilans). A gdzie reszta KCAL ?
Na dodatek więcej tłuszczy niż białka, tak powinno być ? WTF ?
Proszę o jakąkolwiek pomoc ;/
Zmieniony przez - Bakudan w dniu 2008-02-24 17:22:58
Zmieniony przez - Bakudan w dniu 2008-02-24 17:24:05
Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak kończysz.