Składniki łosoś wędzony 50g, szpinak ok 100g, ser cheddar 30g, jaja 3szt, pomidory suszone kolka do smaku, czosnek, oliwa z oliwek 10g, przyprawy.
W garnku rozmrażamy szpinak dodajemy soli i pieprzu, gałki muszkatołowej jeśli ktoś lubi wciskamy czosnek.
Ser trzemy na małych oczkach, dodajemy żółtka, oraz pokrojone pomidory.
Białka ubijamy na pianę.
Do mieszaniny sera, żółtek i pomidorów dodajemy szpinak stopniowo piane i lekko mieszamy, na koniec pokrojony w paski łosoś i jeszcze raz lekko przemieszać.
Puszysta masę wylewamy na patelnie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Przykrywamy. Ogień ma być niewielki jego zadaniem jest ścinanie jajek a nie ich przypalanie. Po ok 15 minutach jest gotowy. Jeśli ktoś lubi bardziej wypieczone można odwrócić.
519kcal, 41g białko, 38g tłuszcze, 2g węglowodany
Smacznego
Pżepraszam, za błendy ortograficzne, i inerpukcyjne.To poprostu dysortografia!