Witam. Mam za sobą wstępną rozmowę kwalifikacyjną do SG i za niedługo czeka mnie psychol. W necie pełno opracowań psychotestów do Policji, Wojska, Straży Pożarnej.. ani słowa o SG. Czy posiada ktoś jakąkolwiek wiedze na ten temat i wie jak to wygląda lub mógłby mnie ukierunkować gdzie tego szukać?? Temat / nie ukrywam / pilny. Ogólnie powiem Wam, że wymagają nie mało, sprawnościowy cięższy niż do woja a wiedzy ogólnej obejmuje zakresem więcej niż do Policji. No i ten nieszczęsny test z języka obcego. HELP!!
...
Napisał(a)
Straż graniczna jest to jednolita jednostka, umundurowana i uzbrojona formacja, która powołana jest do ochrony granic państwowych na lądzie i na morzu oraz kontroli ruchu granicznego, zgodnie z interesami bezpieczeństwa narodowego. Jednostka ta, jako jedyna formacja, obok służb specjalnych, posiada w ustawie kompetencyjnej zapis o uprawnieniu i obowiązku do podejmowania działań w zakresie walki z terroryzmem. W pierwotnej formule był to zapis dotyczący „prowadzenia czynności w celu rozpoznawania i przeciwdziałania zagrożeniom terroryzmem”.
I etap procedury kwalifikacyjnej:
- osobiste złożenie pisemnego podania o przyjęcie do służby do wybranej jednostki organizacyjnej Straży Granicznej, która prowadzi rekrutację.
- wypełniony kwestionariusz osobowy,
- dwie aktualne, kolorowe fotografie w formacie wymaganym do dowodu osobistego,
- kserokopię dowodu osobistego,
- kserokopię książeczki wojskowej, o ile kandydat jest objęty ewidencją wojskową,
- kserokopię świadectw pracy lub służby z poprzednich miejsc pracy lub służby, o ile wcześniej kandydat pozostawał w stosunku pracy lub służby,
- kserokopię aktualnego zaświadczenia o niekaralności z Krajowego Rejestru Karnego, wydanego nie wcześniej niż przed sześcioma miesiącami od dnia złożenia
- podania o przyjęcie do służby, tylko w przypadku kandydatów posiadających aktualne poświadczenie bezpieczeństwa upoważniające do dostępu do informacji niejawnych,
- kserokopie dokumentów potwierdzających posiadane wykształcenie i kwalifikacje zawodowe, w tym specjalistyczne,
- kserokopie odpisów skróconego aktu urodzenia kandydata/ki oraz skróconego aktu małżeństwa,
- kserokopię paszportu, o ile kandydat/ka go posiada.
II etap procedury kwalifikacyjnej składa się z:
- testu pisemnego z zakresu wiedzy ogólnej,
- testu pisemnego ze znajomości wybranego języka obcego (angielskiego, niemieckiego, rosyjskiego, francuskiego lub ukraińskiego),
- testu sprawności fizycznej,
- rozmowy kwalifikacyjnej.

I etap procedury kwalifikacyjnej:
- osobiste złożenie pisemnego podania o przyjęcie do służby do wybranej jednostki organizacyjnej Straży Granicznej, która prowadzi rekrutację.
- wypełniony kwestionariusz osobowy,
- dwie aktualne, kolorowe fotografie w formacie wymaganym do dowodu osobistego,
- kserokopię dowodu osobistego,
- kserokopię książeczki wojskowej, o ile kandydat jest objęty ewidencją wojskową,
- kserokopię świadectw pracy lub służby z poprzednich miejsc pracy lub służby, o ile wcześniej kandydat pozostawał w stosunku pracy lub służby,
- kserokopię aktualnego zaświadczenia o niekaralności z Krajowego Rejestru Karnego, wydanego nie wcześniej niż przed sześcioma miesiącami od dnia złożenia
- podania o przyjęcie do służby, tylko w przypadku kandydatów posiadających aktualne poświadczenie bezpieczeństwa upoważniające do dostępu do informacji niejawnych,
- kserokopie dokumentów potwierdzających posiadane wykształcenie i kwalifikacje zawodowe, w tym specjalistyczne,
- kserokopie odpisów skróconego aktu urodzenia kandydata/ki oraz skróconego aktu małżeństwa,
- kserokopię paszportu, o ile kandydat/ka go posiada.
II etap procedury kwalifikacyjnej składa się z:
- testu pisemnego z zakresu wiedzy ogólnej,
- testu pisemnego ze znajomości wybranego języka obcego (angielskiego, niemieckiego, rosyjskiego, francuskiego lub ukraińskiego),
- testu sprawności fizycznej,
- rozmowy kwalifikacyjnej.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Siema.
Ja jestem po. Niestety niezaliczony. Kilka porad:
- konsekwencja w odpowiedziach (jak w pierwszym pytaniu nie lubisz kota to go nie lubisz do konca)
- szczerość (jest ok 700-1000 pytan i niektore się powtarzają w zmienionej formie więc każde kłamstwo wyjdzie)
- wytrwałość (mnie maglowali od 8 do 13)
- pojeść sobie dobrze coby nie zasłabnąć
- wyluzować bo psycholog jest calkiem mily
Wygląda to w ten sposób, że najpierw dostaniesz test na kartce coś odnośnie prawdomówności, następnie rozwiązujesz test na kompie (ok 350 pytan) w miedzy czasie dostaniesz jeszcze plik innych testow papierowych (masa pytan). Jak skończysz testy to idziesz na rozmowe z psychologiem i jestes wolny. Przebieg podobny jak do policyjnego tylko, że cięzszy ten test.
Powodzenia
Zmieniony przez - slavkoo w dniu 2014-03-20 17:07:37
Ja jestem po. Niestety niezaliczony. Kilka porad:
- konsekwencja w odpowiedziach (jak w pierwszym pytaniu nie lubisz kota to go nie lubisz do konca)
- szczerość (jest ok 700-1000 pytan i niektore się powtarzają w zmienionej formie więc każde kłamstwo wyjdzie)
- wytrwałość (mnie maglowali od 8 do 13)
- pojeść sobie dobrze coby nie zasłabnąć
- wyluzować bo psycholog jest calkiem mily
Wygląda to w ten sposób, że najpierw dostaniesz test na kartce coś odnośnie prawdomówności, następnie rozwiązujesz test na kompie (ok 350 pytan) w miedzy czasie dostaniesz jeszcze plik innych testow papierowych (masa pytan). Jak skończysz testy to idziesz na rozmowe z psychologiem i jestes wolny. Przebieg podobny jak do policyjnego tylko, że cięzszy ten test.
Powodzenia
Zmieniony przez - slavkoo w dniu 2014-03-20 17:07:37
...
Napisał(a)
Jak dawno temu zdawałeś? Przygotowywałeś się jakoś do testów ? Nie wiem czy poćwiczyć przed na multi selekcie policyjnym (bo tego jest pełno) czy nie zaśmiecać sobie tym głowy. Jak przebiega rozmowa z psychologiem o co pyta i na co zwraca uwagę?
...
Napisał(a)
Wiem, że złota łopata :D Ale temat wyświetla się w google i na pewno jest aktualny - są osoby które szukają informacji na ten temat. Ciekawy art można znaleźć w sieci nt badań psychologicznych do sw: https://www.rekrutacja-do-policji.pl/testy-psychologiczne-do-strazy-granicznej-sluzby-wieziennej
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!