Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Topical Finasteryd - Delikatne podbicie DHT - Łysienie Androgenowe

temat działu:

Doping

Ilość wyświetleń tematu: 4305

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1102 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10411
Witam,

Na wstępie dodam, że miałem sporą zagwozdkę, w jakim dziale umieścić ten temat, jednakże jakby nie patrzeć dotyczy on hormonów, więc sądzę, że możliwie najlepszą odpowiedź otrzymam właśnie tutaj.

Nie będę rozpisywał się o przyczynach łysienia androgenowego, ponieważ jestem pewien, że większość tego działu wie dokładnie na czym polega ten proces.

Przejdę więc od razu do rzeczy. W związku z coraz bardziej przerzedzającymi się włosami, postanowiłem trochę o nie zawalczyć. Od przyszłego miesiąca zaczynam terapię finasterydem oraz preparatem z roztworem minoxidilu. W internecie jest ogrom informacji na temat skutków ubocznych finaterydu i szczerze mówiąc, to ryzyko utraty libido, depresji oraz zaburzeń erekcji skutecznie odstrasza mnie od przyjmowania tego leku w wersji oralnej. Jednakże, jest też inny sposób. Mianowicie, wcierki finasterydu zmieszanego z minoxidilem bezpośrednio na skórę głowy.
Według badań, taka metoda obniża w większym stopniu poziom DHT w pobliżu mieszków włosów, ponadto znacznie mniejsza cześć finasterydu przedostaje się do krwiobiegu, w rezultacie nie obniża to aż tak ogólnego poziomu DHT, tak jak w przypadku wersji oralnej "Studies agree that finasteride pills reduce the amount of serum DHT by about 70%. Comparatively, topical finasteride can reduce the amount of serum DHT by up to 25%"

Taki poziom ryzyka jestem w stanie zaakceptować, jednakże pomyślałem, czy by jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko sidów, można dodać środek, który w niewielkim stopniu podbija poziom DHT. Tak więc, czy np. branie samego testosteronu ma sens w takiej sytuacji. Na moją logikę, to zwiększając poziom testosteronu, normalne jest to, że jego cześć będzie konwertować do DHT wyrównując ewentualne straty spowodowane finasterydem, więc tak naprawdę możemy przysłowiowo upiec 2 pieczenie na 1 ogniu. ;)
Jednakże, czy podawanie niewielkich dawek testosteronu w ogóle ma sens? Czy po prostu się poblokuje, a efekt anaboliczny będzie znikomy?

Czy macie jakieś rady bądź sugestie i czy w ogóle mój tok rozumowania ma sens?

Pozdrawiam,

P.S - Dla zainteresowanych, jeżeli branie finasterydu w wersji oralnej Was odstrasza. Polecam poszukać o Topical Finasteride. Jest sporo publikacji i filmów na YT. Obecnie używam sam LOXON max, gdyż chce zobaczyć jak zareaguje moja skóra. Jak wykończę butelkę i nic nie będzie się działo, to planuję użyć 12 tabletek Proscaru (60mg finasterydu) do 60ml preparatu z minoxidilem i wcierać w głowę raz na dobę.

Waga: 125kg
Wzrost: 200cm+
Staż: Ponad pół życia
Pierwsza bomba jeszcze przede mną

"The important thing is not to stop questioning."

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 212 Napisanych postów 987 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 74023
Leciał tesc cały czas 250mg/week. Nie powiem Ci teraz z głowy ile tego jadłem bo trochę dawno to było ale o ile mi się dobrze kojarzy na początku pół tabletki codziennie, jakiś czas później brałem co 2 dzień. Tak czy inaczej nie warto. Mega siada na libido, samopoczucie jak ostatnia estrogenowa pi*zda, wyniki siłowe od razu w dół + objawy gino. Tak czy siak moim zdaniem nie warto w ogóle tego ruszać. Jak chcesz zachować włosy to zapomnij o saa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 106291 Napisanych postów 378295 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1711522
Co ma wypaść to wypadnie a fina to syf straszny
Sa np loxony o dużym stężeniu na receptę do kupienia

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1102 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10411
Dzięki za odpowiedź! Loxon 5%, jak i podobne od pewnego czasu są już dostępne bez recepty.

Odnośnie samego finasterydu, to zdaję sobie sprawę, że to dość ryzykowny środek, dlatego trzymam się z daleka od wersji oralnej. Niemniej, wersja do wcierania, wydaje mi się warta spróbowania. Jakby dział się coś niedobrego, to zawsze można odstawić i wszystko wróci do normy (przynajmniej tak jest w 99% przypadków :p )

Zmieniony przez - WWJD w dniu 2019-10-28 22:41:22

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 106291 Napisanych postów 378295 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1711522
Jeśli to rodzinne u ciebie z utratą włosów nic nie wskorasz, u mnie w rodzinie łysych brak ponad 20 lat na saa a mam normalne włosy. Tutaj nie przeskoczysz genetyki.

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Aleks Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3841 Napisanych postów 18895 Wiek 50 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 207733
Dokladnie przede wszystkim genetyka, jestem dosc mocno lysy a brat o dekade mlodszy nie stosujacy saa jest juz bardziej lysy niz ja.
Jedyne co może pomoc to przeszczep
1

Chcesz byc naprawde wielki.... to skup sie na swojej diecie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 195 Wiek 40 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 3165
Daj sobie spokój z finasterydem, mieszanie z loxonem itp. Początki łysienia androgenowego u mnie to wiek 22 lat, od tego czasu ciągła walka. Aktualnie mam 35 i nie ma tragedii. Stosowałem finasteryd przez 5 lat i nie dał wiele. Loxon 5% zdecydowanie więcej. Dodatkowo mogę polecić Ci 2 szampony, które mam wypróbowane i stosuje zamiennie (działające i w normalnej cenie). Po butelce Loxonu nic się nie będzie działo, po 12 tabletkach finastedydu nawet dzielonych na 4 tym bardziej. Zostaw finasteryd, kup loxon 5%, od początku tego roku bez recepty. Dajesz 2x dziennie na strefy "zagrożone" i tak do zaj*ebania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dzięki Panowie za odpowiedź. U mnie tez nie ma niewiadomo jakiej tragedii. Zakola mam od kiedy skończyłem liceum, co kilka lat widzę ich pogłębienie. Natomiast ostatnio zauważyłem też, ze włosy na czubku głowy też mocno się przerzedziły, dlatego też zdecydowałem się działać.
Byłem u dermatologa i jego zdaniem moje łysienie jest już raczej ustabilizowane i nie sądzi, bym całkiem zgubił włosy. Zaleca poczekać ze 3-4 lata (do 35 roku życia) i zrobić przeszczep, bo niby mniej więcej w tym wieku, pewne procesy się zatrzymują lub mocno spowalniają.

Osobiście chciałbym przez ten czas spróbować loxonu i fina w formie ścierki, gdyż w internecie ludzie pokazują naprawdę fajne rezultaty.
Oczywiście, nie nastawiam się, ze będę w gronie szczęśliwców i odzyskam cześć włosów, ale chodzi mi bardziej o komfort psychiczny, ze ten stan, który aktualnie posiadam nie będzie się pogarszał.

Tak jak wspominałem. Na oralny Fina bym się nie porywał, bo mimo, ze szansa na sidy niewielka, to jednak gra nie jest warta świeczki.
Niemniej, mniejszy spadek DHT przy użyciu wersji do wcierania, to dużo mniejsze ryzyko.

Niemniej, dziękuje za odpowiedzi odnośnie procesu łysienia, ale w dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi odnośnie tego czy przy takiej terapii jest dobrym pomysłem delikatne podniesienie poziomu DHT, by zrównoważyć ewentualna stratę spowodowana przez finasteryd. ;)

Edit:
Chętnie dowiem się co to za szampony ;)

Zmieniony przez - WWJD w dniu 2019-10-29 11:27:29

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 195 Wiek 40 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 3165
Biokap Anticaduta / Natura Estonica Bio, szampon na porost włosów.

Włosy odrosną po loxonie, tylko trzeba czasu a im szybciej zadziałasz tym więcej.

Transplantacja to też nie jest złoty środek, wydasz 10k, wolne z pracy na 2 tygodnie a potem okaże się że 80% z przeszczepionych wypadnie.

Zmieniony przez - ZS84 w dniu 2019-10-29 11:43:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 831 Napisanych postów 1878 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 29211
Ja stosowałem DX 2 i powiem że syf straszny nic nie daje to nie dość przesusza u mnie skórę po którym mam łupież.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
colin2000
Ja stosowałem DX 2 i powiem że syf straszny nic nie daje to nie dość przesusza u mnie skórę po którym mam łupież.

To samo uważam.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Również uważam, ze DX2 jest tragiczny.
Póki co, go używam, bo jeszcze mam mam prawie pełna butle, ale w połączeniu z Loxonem, moje włosy są suche jak siano.

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Odblok pomoc

Następny temat

Pierwszy cykl

Wiosna na pelnej
Polecane artykuły