Wrzucam pomysł na ciasto zainspirowane czekoladą, w trochę zdrowszej i odchudzonej wersji :P z tego co sprawdziłam to czekolada ma około 1600kcal, moje ciasto ma 1400kcal i jednak jest sporo większe
Składniki na biszkopt:
-2 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-mąka 30g (myślę, że można spokojnie dać pół na pół z odżywką czekoladową albo nawet całość zastąpić, aczkolwiek ja użyłam mąki)
-kakao 10g
-erytrol do smaku (ja dałam dwie łyżki).
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy erytrol, żółtka, a następnie dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy (20cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka, mniej więcej 20-25min. Biszkopt wyjdzie dość niski, ale taki ma być ponieważ ma być tylko bazą.
Masa:
-skyr 300g
-budyń waniliowy lub śmietankowy 35g
-mleko 200ml
-odżywka o smaku truskawkowego sernika 30g
-żelatyna 10g.
Mleko zagotowujemy w garnku, w 150ml wody rozpuszczamy budyń i odżywkę, gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy rozmieszany z odżywką budyń, gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym jak budyń wystygnie ukręcamy go ze skyrem i ostudzoną żelatyną uprzednio rozpuszczoną we wrzątku. Ja ukręciłam skyr z budyniem i żelatyną więc masa miała konsystencję pianki, myślę, że gdyby wymieszać żelatynę z resztą składników łyżką konsystencja byłaby bardziej zbita.
Przekrajamy biszkopt na pół, nasączamy pierwszą połowę wodą z sokiem z cytryny i erytrolem, wykładamy na to połowę masy, następnie kładziemy na masę 13 herbatników i na to drugą połowę masy. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Następnie przygotowujemy kisiel truskawkowy. 40 g kisielu rozpuszczamy w 100ml wody, a 200ml wody zagotowujemy w garnku, gdy woda zacznie się gotować dodajemy rozmieszany kisiel i mieszamy do zgęstnienia, gdy zgęstnieje dosładzamy erytrolem i wykładamy na schłodzone ciasto. Spokojnie kisiel można zastępić frużeliną truskawkową ja niestety akurat jej nie miałam więc dałam kisiel.
Na wyłożony kisiel kładziemy od razu drugą połowę biszkoptu i nasączamy ją również lekko. Całość polałam 35g czekolady o obniżonej zawartości kalorii rozpuszczonej w trzech łyżkach mleka. Całość wstawiłam jeszcze na trochę do lodówki i gotowe :)
Makro 1/8 całości: 175kcal, 12.55 B / 4.22 T / 22.81 W


Składniki na biszkopt:
-2 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-mąka 30g (myślę, że można spokojnie dać pół na pół z odżywką czekoladową albo nawet całość zastąpić, aczkolwiek ja użyłam mąki)
-kakao 10g
-erytrol do smaku (ja dałam dwie łyżki).
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy erytrol, żółtka, a następnie dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką. Przelewamy do tortownicy (20cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka, mniej więcej 20-25min. Biszkopt wyjdzie dość niski, ale taki ma być ponieważ ma być tylko bazą.
Masa:
-skyr 300g
-budyń waniliowy lub śmietankowy 35g
-mleko 200ml
-odżywka o smaku truskawkowego sernika 30g
-żelatyna 10g.
Mleko zagotowujemy w garnku, w 150ml wody rozpuszczamy budyń i odżywkę, gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy rozmieszany z odżywką budyń, gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym jak budyń wystygnie ukręcamy go ze skyrem i ostudzoną żelatyną uprzednio rozpuszczoną we wrzątku. Ja ukręciłam skyr z budyniem i żelatyną więc masa miała konsystencję pianki, myślę, że gdyby wymieszać żelatynę z resztą składników łyżką konsystencja byłaby bardziej zbita.
Przekrajamy biszkopt na pół, nasączamy pierwszą połowę wodą z sokiem z cytryny i erytrolem, wykładamy na to połowę masy, następnie kładziemy na masę 13 herbatników i na to drugą połowę masy. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Następnie przygotowujemy kisiel truskawkowy. 40 g kisielu rozpuszczamy w 100ml wody, a 200ml wody zagotowujemy w garnku, gdy woda zacznie się gotować dodajemy rozmieszany kisiel i mieszamy do zgęstnienia, gdy zgęstnieje dosładzamy erytrolem i wykładamy na schłodzone ciasto. Spokojnie kisiel można zastępić frużeliną truskawkową ja niestety akurat jej nie miałam więc dałam kisiel.
Na wyłożony kisiel kładziemy od razu drugą połowę biszkoptu i nasączamy ją również lekko. Całość polałam 35g czekolady o obniżonej zawartości kalorii rozpuszczonej w trzech łyżkach mleka. Całość wstawiłam jeszcze na trochę do lodówki i gotowe :)
Makro 1/8 całości: 175kcal, 12.55 B / 4.22 T / 22.81 W


5