4 jaja
szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
stewia/ksylitol do osłodzenia (ok.2 łyżki)
aromat waniliowy
woda/mleko jeśli potrzeba ''rozrzedzić'' ciasto
Masa I:
Masło orzechowe
Masa II:
Dżem bez cukru/niskosłodzony
Wierzch:
Krem czekoladowy z daktyli (5daktyli podgrzewać z kakao w kilku łyżkach wody aż zrobi się gęsta masa.)
Przygotowanie:
*Rozgrzać piekarnik do 180stopni.
*Białka ubić na sztywno z solą.
*Mąki wymieszać z aromatem,proszkiem do pieczenia,żółtkami,słodzikiem dodając pianę z białek i wodę jeśli jest potrzeba ale należy pamiętać by nie przedobrzyć żeby ciasto nie wyszło zbyt lejące ja dodałam ok. 1 łyżkę,ale i bez tego byłoby ok.
*Małą tortownice (ja piekłam w blaszanej misce

*Wylać ciasto do naczynia,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.
*Kiedy nieco ostygnie, uwolnić z tortownicy, delikatnie zdejmując papier i osuszyć na kratce.
*Podzielić tylko na dwa płaty.
*Przekładać biszkopt masami podanymi wyżej.
*Polać biszkopt kremem daktylowym,posypać płatkami owsianymi,rodzynkami,orzechami itp.
Voila

Bo w życiu twardym trzeba być nie miętkim
DT aktualny: http://www.sfd.pl/Setterka_DT_2-t1068046.html
DT 1: http://www.sfd.pl/Setterka_go_on-t1062061.html