Szacuny
2
Napisanych postów
31
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
198
Witam, zastanawiam sie na kupnem tostera? Nigdy wczesniej nie używałem takiego sprzetu? Czy jedzenie z tostera jest zdrowe? Czy poza chlebem tostowym można używac normalnego pieczywa (np. razowe) i dobrze to smakuje?
I wreszcie czy konkretny model ma znaczenie? Nie wiem czy można wklejać linki, wiec napiszę:
PHILIPS HD 2686/90 - od 149zł Bosch TAT 6104 - od 80zł To sa dwa najczęsciej kupowane tostery w internecie. Czy poza wyglądem (drugi przypomina pół bochenka chleba) czymś sie rożnią? Czy jakoś tostów w drugim jest lepsza i czy ew. waszym zdaniem warto dopłacić?
Szacuny
4064
Napisanych postów
45443
Wiek
4 lata
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
348504
Witam
Można używać tostera ale trzeba pamiętać, by wrzucać do niego pełnowartościowe pieczywo. Nie powinno mieć to jakiegoś negatywnego wpływu na stan zdrowia jednak warto zachować umiar. Warto tutaj zaznaczyć, iż podczas ogrzewania żywności dochodzi do szeregu reakcji chemicznych .Wrzucanie chleba do tostera jest tutaj świetnym przykładem. Niestety podczas tego procesu dochodzi do uwalniania związku o nazwie akrylamid. Im mocniej wypiekamy chleb i im bardziej brązowa czy chrupiąca będzie skórka tym więcej akrylamidu zostanie uwolnione a ten ma szkodliwy wpływ na stan naszego zdrowia. Według wielu badań, akrylamid wykazuje właściwości rakotwórcze. Może on być także toksyczny dla układu nerwowego. Istnieją również przesłanki świadczące o negatywnym wpływie tego związku na wrażliwośc insulinową. Wnioski ? Czasem w ramach urozmaicenia możemy zjeść grzanki ale starajmy się, by nie były one stałym elementem jadłospisu i byśmy nie pochłaniali ich w ogromnych ilościach.
Pozdrawiam
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3032
Napisanych postów
51847
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
350793
Grzanki z pieczywa pełnoziarnistego(prawdziwego) imo są smaczniejsze niż klasyczne z syfiastego chleba tostowego, generalnie patrzyłbym bardziej po żywotności sprzętu niż parametrach.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
2
Napisanych postów
306
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
4693
ja mam urządzenie 3 w jednym, jest opiekacz w którym zmienia sie wkłady i możesz z tego zrobić toster, gofrownice i taki opiekacz/gril w którym można robić różnego rodzaju mięsa i nie trzeba używać tłuszczu, wychodzi na prawde bardzo pyszne, ostatnio robiłem w tym coś a la gyros z piersi kurczaka. Dałem za to 90zł w jakimś markecie i juz śmiga ze 3 lata. Polecam to urządzenie, z tego co pamiętam jest firmy manta.
Szacuny
0
Napisanych postów
69
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
225
Ja polecam Ci taki opiekacz haaa :D
A na poważnie, zależy co kto lubi. Generalnie opiekacz jest bardziej praktyczny, bo możesz zrobić tosty z serem i wędliną, gofry czy inne. W tosterze opieczesz jedynie chleb, więc o rozpuszczonym serku nie masz co marzyć. Ale jeżeli dbasz o "linie" to może i lepiej.
Szacuny
2
Napisanych postów
31
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
198
Ok, ale skoro w opiekaczu można zrobić również tosty, to dlaczego na porównywarce cenowej więcej oraz popularniejsze są tostery a nie opiekacze?
Czy tosty z tostera są smaczniejsze?
Ja generalnie nie moge ocenic co bede robił i czy bardziej mi sie przyda toster czy gofrownica. Miał ktoś do czynienia z takimi urzadzeniami? Co lepsze/praktyczniejsze/smaczniejsze?
-Dodam, że często dość często lubie robić zapiekanki na pieczywie w piekarniku.
- Co można zrobić np. z kurczakiem na takim opiekaczu? Jak to smakuje?
Zmieniony przez - fanatyk77 w dniu 2012-07-27 14:18:17
Szacuny
2
Napisanych postów
306
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
4693
zwykły opiekacz wg mnie jest do bani (tez mam taki) tam sie tylko wsadza kromke chleba i ona sie robi chrupiąca, na takim tosterze możesz robić, gofry, tosty z serem i np. z szynką, grilować mięso, kiełbase itp. pierś z kurczaka możesz w tym tj. ugrilować w tym albo pokroić w mniejsze kawałki dosypać przyprawą do gyrosa i zrobisz wtedy coś podobnego do gyrosa, ja tak robie cześto, teraz mięso prawie tylko w tym robie i jest zaj**iste.