Witam
Mam 38 lat żonkę i trójkę dzieci.
Mam też nawagę, bo mam 92kg przy 181 wzrostu.
BMI mi wychodzi jakieś 28.
Ostatnio miałem pomysł wziąć się za siebie.
Już kilka razy w życiu zabierałem się do treningów, pewnie jak każdy.
Nigdy nie byłem typem sportowca, kupowałem trochę sprzętów i sprzedawałem - jednym słowem klasyka.
Byłem zafascynowany kalisteniką, ale ostatecznie chciałbym zostać na TRX.
Uważam, że ten sposób jest dla mnie bezpieczny, nie jest nadzwyczajnie trudny.
Z informacji wynika, że TRX jest skuteczny, rozwija całe ciało, siłę, robi rzeźbę z masą to już różnie. Ilość ćwiczeń jest nieograniczona.
Oto kilka moich pytań, spostrzeżenia i wątpliwości:
1. Jestem niestety, może po tym internecie dociekliwy i niezdecydowany co lepsze (przy samochodzie tez jakie kosmetyki, jak je używać, co po czym i dokładnie ile czego itd.), co strasznie utrudnia życie. Mam zorganizowane dwa takie treningi i nie wiem, który jest bardziej dla mnie odpowiedni. Zaznaczam, że jestem początkującym. Moim celem jest redukcja (wiem o znaczeniu diety), zdrowie, kondycja, rzeźba jak będzie to dobrze, a jak nei to trudno, na masie absolutnie mi nie zależy. Oto plany:
Dwa plany treningowe.
Obydwa oparte na gumach i TRX.
Jestem początkującym.
Uważam TRX za odpowiedni dla mnie i satysfakcjonujący, więc nie rozmawiajmy o innych sprzętach, jeżeli można, i proszę o ocenę tych planów.
Plan A
Konkretne ćwiczenia siłowe na TRX.
Plan słabo ujmuje nogi i core, byłby do aktualizacji/rozbudowy po zaadaptowaniu się.
Plan zakłada stopniowe wypracowywanie poszczególnych części ciała (stąd może nogi i brzuch później).
Plan B
Bardziej wszechstronny.
Ma nogi i brzuch.
Z użyciem również gumy.
Do aktualizacji w przyszłości.
Trening A – konkretne ćwiczenia TRX – wersje na przemian – trening 3 razy w tygodniu co drugi dzień, w jednym tygodniu 1-2-1, w drugim 2-1-2
Trening 1
1. Przysiad z TRX / TRX squat 2/15
2. TRX Row 2/15
3. TRX Push Up 2/13
4. TRX Row Into Cross 2/15
5. TRX Triceps Extension/Wyciskanie Francusie TRX 1/10
6. TRX Bicep curl 1/10
7. Bear Plank 1/30 sek.
8. Cardio 1/15min
Trening 2
1. TRX Hamstring curls 2/ile się da
2. TRX Single Arm Row 2/8 (na każdą rękę)
7. Plan 1/30sek
Trening B – TRX, Gumy, trochę nóg, 3 treningi tygodniowo, co drugi dzień po kolei
Trening 1
1. Banded lateral walk 3/30 sek
2. Hip Bridge 3/12
3. Robienie kółek miednicą siedząc na piłce fitness 3/45 sek
4. Zakroki na TRX 3/15-20
5 TRX Arm Rotation 3/30 sek (każda ręka)
6 Wykroki TRX 3/30 sek
Trening 2
1. Wiosłowanie z gumą z pauza 2 sek w napięciu 3/15
2. Uderzenia z gumą 3/12
3. Squat Row 3/10
4. TRX chest press 3/30 sek
5. Burpee TRx lub Cardio lung jump 3/6-12
6. Resistance band rotation 3/30 sek
7. TRX plank 3/10 sek
Trening 3
2. TRX Step back lunge 3/10-20
3. TRX Squat Jump 3/10-20
4. TRX glute bridge 3/10-15
5. Banded JM Press lub triceps extension lub push down extension lub TRX triceps extenstion 3/12-15
6. Biceps curl TRX lub Preacher curl 3/12-15
7. Hollow body 3/Max sek
2. Niby jakiś plan jest, ale ja nie mam za dużo czasu. Oczywiście wiem, że w 5 minut się nie da, ale co do tego drugiego planu, to mam rozpisaną rozgrzewkę, 15-20 minut z zaznaczeniem, że powinienem w niej uwzględnić ćwiczenia wielostawowe angażujące wiele mięśni i stawów jak również ćwiczenia izolowane z gumami by zaktywować mięśnie, które osłabione często odpowiadają za kontuzje: mięsień pośladkowy średni, rotatory barków itp. Poza tym znów jeszcze przed treningiem, ćwiczenia mobilizacyjne, też mają przed kontuzjami chronić i jakoś polepszać trening (możecie wyjaśnić czym jest to mobility w stosunku do treningu?). Wychodzi z tego dużo czasu, zaczyna ta rozgrzewka i mobility brzmieć skomplikowanie, do tego przynajmniej raz w tygodniu rozciąganie.
3. W związku z powyższym rodzi mi się myśl, że w sumie to taki trening całe życie trzeba by już robić, żeby jakiejś sylwetki nabrać i ją trzymać, a ja mam za sobą tak jak pisałem jedynie próby treningu i nie okazał się on moją pasją. Tutaj wpadłem na pomysł, że w takim razie mógłbym dla sprawności i może trochę lepszej sylwetki ćwiczyć fittnesowo (jak ja to nazywam, taki w-f + gimnastyka z trenerkami z YT). Wiem, że może to nawet wstyd trochę tutaj wspominać, ale tam rozgrzewka wliczona w trening, wszystko odliczone - początek, trening i koniec - gaszę światło i wychodzę. Jest to bez powtórzeń, konkretnej prawidłowej techniki, jest też oddzielnie mobility i rozciąganie, bo to chyba ważne z wiekiem. Oczywiście trochę będzie żal, że rzeźby nie ma, ale mogę jakieś pompki robić, brzuszki, też coś z tego będzie.
Powiedzcie co o tym wszystkim sądzicie?
Mam 38 lat żonkę i trójkę dzieci.
Mam też nawagę, bo mam 92kg przy 181 wzrostu.
BMI mi wychodzi jakieś 28.
Ostatnio miałem pomysł wziąć się za siebie.
Już kilka razy w życiu zabierałem się do treningów, pewnie jak każdy.
Nigdy nie byłem typem sportowca, kupowałem trochę sprzętów i sprzedawałem - jednym słowem klasyka.
Byłem zafascynowany kalisteniką, ale ostatecznie chciałbym zostać na TRX.
Uważam, że ten sposób jest dla mnie bezpieczny, nie jest nadzwyczajnie trudny.
Z informacji wynika, że TRX jest skuteczny, rozwija całe ciało, siłę, robi rzeźbę z masą to już różnie. Ilość ćwiczeń jest nieograniczona.
Oto kilka moich pytań, spostrzeżenia i wątpliwości:
1. Jestem niestety, może po tym internecie dociekliwy i niezdecydowany co lepsze (przy samochodzie tez jakie kosmetyki, jak je używać, co po czym i dokładnie ile czego itd.), co strasznie utrudnia życie. Mam zorganizowane dwa takie treningi i nie wiem, który jest bardziej dla mnie odpowiedni. Zaznaczam, że jestem początkującym. Moim celem jest redukcja (wiem o znaczeniu diety), zdrowie, kondycja, rzeźba jak będzie to dobrze, a jak nei to trudno, na masie absolutnie mi nie zależy. Oto plany:
Dwa plany treningowe.
Obydwa oparte na gumach i TRX.
Jestem początkującym.
Uważam TRX za odpowiedni dla mnie i satysfakcjonujący, więc nie rozmawiajmy o innych sprzętach, jeżeli można, i proszę o ocenę tych planów.
Plan A
Konkretne ćwiczenia siłowe na TRX.
Plan słabo ujmuje nogi i core, byłby do aktualizacji/rozbudowy po zaadaptowaniu się.
Plan zakłada stopniowe wypracowywanie poszczególnych części ciała (stąd może nogi i brzuch później).
Plan B
Bardziej wszechstronny.
Ma nogi i brzuch.
Z użyciem również gumy.
Do aktualizacji w przyszłości.
Trening A – konkretne ćwiczenia TRX – wersje na przemian – trening 3 razy w tygodniu co drugi dzień, w jednym tygodniu 1-2-1, w drugim 2-1-2
Trening 1
1. Przysiad z TRX / TRX squat 2/15
2. TRX Row 2/15
3. TRX Push Up 2/13
4. TRX Row Into Cross 2/15
5. TRX Triceps Extension/Wyciskanie Francusie TRX 1/10
6. TRX Bicep curl 1/10
7. Bear Plank 1/30 sek.
8. Cardio 1/15min
Trening 2
1. TRX Hamstring curls 2/ile się da
2. TRX Single Arm Row 2/8 (na każdą rękę)
7. Plan 1/30sek
Trening B – TRX, Gumy, trochę nóg, 3 treningi tygodniowo, co drugi dzień po kolei
Trening 1
2. Hip Bridge 3/12
3. Robienie kółek miednicą siedząc na piłce fitness 3/45 sek
4. Zakroki na TRX 3/15-20
5 TRX Arm Rotation 3/30 sek (każda ręka)
6 Wykroki TRX 3/30 sek
Trening 2
1. Wiosłowanie z gumą z pauza 2 sek w napięciu 3/15
2. Uderzenia z gumą 3/12
3. Squat Row 3/10
4. TRX chest press 3/30 sek
5. Burpee TRx lub Cardio lung jump 3/6-12
6. Resistance band rotation 3/30 sek
7. TRX plank 3/10 sek
Trening 3
2. TRX Step back lunge 3/10-20
3. TRX Squat Jump 3/10-20
4. TRX glute bridge 3/10-15
5. Banded JM Press lub triceps extension lub push down extension lub TRX triceps extenstion 3/12-15
6. Biceps curl TRX lub Preacher curl 3/12-15
7. Hollow body 3/Max sek
2. Niby jakiś plan jest, ale ja nie mam za dużo czasu. Oczywiście wiem, że w 5 minut się nie da, ale co do tego drugiego planu, to mam rozpisaną rozgrzewkę, 15-20 minut z zaznaczeniem, że powinienem w niej uwzględnić ćwiczenia wielostawowe angażujące wiele mięśni i stawów jak również ćwiczenia izolowane z gumami by zaktywować mięśnie, które osłabione często odpowiadają za kontuzje: mięsień pośladkowy średni, rotatory barków itp. Poza tym znów jeszcze przed treningiem, ćwiczenia mobilizacyjne, też mają przed kontuzjami chronić i jakoś polepszać trening (możecie wyjaśnić czym jest to mobility w stosunku do treningu?). Wychodzi z tego dużo czasu, zaczyna ta rozgrzewka i mobility brzmieć skomplikowanie, do tego przynajmniej raz w tygodniu rozciąganie.
3. W związku z powyższym rodzi mi się myśl, że w sumie to taki trening całe życie trzeba by już robić, żeby jakiejś sylwetki nabrać i ją trzymać, a ja mam za sobą tak jak pisałem jedynie próby treningu i nie okazał się on moją pasją. Tutaj wpadłem na pomysł, że w takim razie mógłbym dla sprawności i może trochę lepszej sylwetki ćwiczyć fittnesowo (jak ja to nazywam, taki w-f + gimnastyka z trenerkami z YT). Wiem, że może to nawet wstyd trochę tutaj wspominać, ale tam rozgrzewka wliczona w trening, wszystko odliczone - początek, trening i koniec - gaszę światło i wychodzę. Jest to bez powtórzeń, konkretnej prawidłowej techniki, jest też oddzielnie mobility i rozciąganie, bo to chyba ważne z wiekiem. Oczywiście trochę będzie żal, że rzeźby nie ma, ale mogę jakieś pompki robić, brzuszki, też coś z tego będzie.
Powiedzcie co o tym wszystkim sądzicie?
1