Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening Upper Lower FBW - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 231

Formularz - Proszę o pomoc

Kobieta

24

Waga

67 kg

Wzrost

167 cm

Cel treningowy

Chciałabym wysmuklić swoją talie oraz poprawić pośladki bez zbytniej rozbudowy mięśni

Staż treningowy na siłowni

Brak doświadczenia

Uprawiane inne sporty

Brak

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki)

Siłownia

Dieta

2143 kcal, 129 g białka, 66g tłuszczy, 257g węglowodanów

Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje)

Brak

Zażywane suplementy

Kreatyna, białko

Ostatnio przerabiany plan

Brak

Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc)

Nie wykonuje takich
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 66 dni Przeczytanych tematów 41
Cześć, chciałabym poprosić was o ocenę mojego planu treningowego. Nie posiadam żadnego doświadczenia na siłowni. Na razie chodzę już od 3 tygodni i skupiam się głównie na nauce techniki. Uważam, że już dosyć sprawnie mi idzię dlatego chciałabym udoskonalić swój plan :)

Dzień 1
Rozgrzewka 5 minut
Hip Thrust z gryfem: 3x12
Goblet Squat z hantlem: 3x10
Martwy ciąg rumuński z hantlami: 3x12
Przysiad bułgarski: 3x8 na nogę
Kick back na maszynie: 3x10 na nogę
Cardio 20 minut

Dzień 2
Rozgrzewka 5 minut
Plank (deska): 3x maksymalny czas
Dead Bug: 3x10
Wiosłowanie hantlami w podporze na ławce: 3x10 na stronę
Russian Twists z hantlem: 3x20 obrotów
Mountain Climbers: 3x30 sekund
Cardio 20 minut

Dzień 3
Rozgrzewka 5 minut
Hip Thrust z gryfem: 3x12
Bułgarskie przysiady: 3x8 na nogę
Sumo Deadlift: 3x10
Step-up na podwyższenie z hantlami: 3x10 na nogę
Odwodzenie nóg na maszynie: 3x20 na nogę
Cardio 20 minut
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6840 Napisanych postów 62862 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784508

Powiem Ci, że plan mi się nie podoba za bardzo bo jest tylko częścią tego czego być powinien. Widać u Ciebie ewidentnie, że nacisk w tym planie treningowym jest położony na dół ciała.
Rozumiem, że taki jest nacisk w planie, ale zaniedbywanie zupełnie treningu góry ciała jest dla mnie błędem.

Tutaj chciałbym wyjaśnić pewne zależności. Co do zasady powinno się trenować całe ciało choć kobiety mają przed tym spory opór. A nie ma czego się obawiać bo ciało należy wzmacniać kompleksowo jako całość. Można większy nacisk kłaść na wybrane partie ciała, ale powinnaś trenować wszystko.

A rozbudowa mięśni nie jest taka łatwa. Mężczyzna przy bardzo dobrej diecie i treningu jest w stanie wybudować 1kg masy mięśniowej miesięcznie. Kobieta ze swoim układem hormonalnym i na deficycie kalorycznym nie będzie budować masy.

Ja bym Twój plan uzupełnił o ćwiczenia na pozostałe partie mięśniowe tak aby był kompleksowy, a jeśli Twoja dieta aktualna jest z deficytem kalorycznym to o rozbudowę mięśni bym się nie martwił.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-02-18 14:30:33
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
rion10

Powiem Ci, że plan mi się nie podoba za bardzo bo jest tylko częścią tego czego być powinien. Widać u Ciebie ewidentnie, że nacisk w tym planie treningowym jest położony na dół ciała.
Rozumiem, że taki jest nacisk w planie, ale zaniedbywanie zupełnie treningu góry ciała jest dla mnie błędem.

Tutaj chciałbym wyjaśnić pewne zależności. Co do zasady powinno się trenować całe ciało choć kobiety mają przed tym spory opór. A nie ma czego się obawiać bo ciało należy wzmacniać kompleksowo jako całość. Można większy nacisk kłaść na wybrane partie ciała, ale powinnaś trenować wszystko.

A rozbudowa mięśni nie jest taka łatwa. Mężczyzna przy bardzo dobrej diecie i treningu jest w stanie wybudować 1kg masy mięśniowej miesięcznie. Kobieta ze swoim układem hormonalnym i na deficycie kalorycznym nie będzie budować masy.

Ja bym Twój plan uzupełnił o ćwiczenia na pozostałe partie mięśniowe tak aby był kompleksowy, a jeśli Twoja dieta aktualna jest z deficytem kalorycznym to o rozbudowę mięśni bym się nie martwił.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-02-18 14:30:33

Dziękuje ci bardzo za rady. Trochę poczytałam i postanowiłam całkowicie przerobić mój plan oraz troszkę zaczerpnęłam inspiracji od innych.
Postanowiłam stworzyć plan upper/lower/FBW:
Dzień 1 (lower):
- rozgrzewka 5minut bieżnia
- Sumo squat 3x12
- Hip thrust 3x12
- Bułgary 3x8
- Leg press 3x12
- Glute med kickback 3x12
- cardio 20 minut (bieżnia pod kątem lub rowerek)

Dzień 2 (upper):
- rozgrzewka 5 minut bieżnia
- Assisted pull up 3x8
- Single arm row 3x8
- Overhead press 3x10
- Wiosłowanie sztangą 3x8
- Wyciskanie hantli zza głowy 3x12
- Russian twister 3x20

Dzień 3 (FBW):
-rozgrzewka 5minut bieżnia
- RDL 3x10
- Step up 3x8
- Lateral raise 3x8
- Biceps curl 3x8
- obwodzenie nóg na maszynie 3x12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6840 Napisanych postów 62862 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784508
Osobiście zamiast tego leg press w dniu dołu dałbym uginanie nóg na tył uda. Wówczas przód załatwiają Ci przysiady i bułgary, tył uda uginanie i masz jeszcze ćwiczenia pośladkowe.

W dniu upper body nie masz nic na klatkę piersiową, a warto by było coś dodać. Czy to jakąś formę wyciskania leżąć czy nawet pompek. A to ćwiczenie załatwi Ci bezpośrednio klatkę piersiową, a pośrednio też triceps.

W fbw nie masz ćwiczeń na grzbiet ani klatkę piersiową więc można się zastanowić nad dołożeniem.

Generalnie treningi powinny Ci zająć nie więcej niż godzinkę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
rion10
Osobiście zamiast tego leg press w dniu dołu dałbym uginanie nóg na tył uda. Wówczas przód załatwiają Ci przysiady i bułgary, tył uda uginanie i masz jeszcze ćwiczenia pośladkowe.

W dniu upper body nie masz nic na klatkę piersiową, a warto by było coś dodać. Czy to jakąś formę wyciskania leżąć czy nawet pompek. A to ćwiczenie załatwi Ci bezpośrednio klatkę piersiową, a pośrednio też triceps.

W fbw nie masz ćwiczeń na grzbiet ani klatkę piersiową więc można się zastanowić nad dołożeniem.

Generalnie treningi powinny Ci zająć nie więcej niż godzinkę.

Dzień 1 (lower):
- rozgrzewka 5minut bieżnia
- Sumo squat 3x12
- Hip thrust 3x12
- Bułgary 3x8
- Zginanie nóg na maszynie leżąc 3x10 (zamienione zamiast Leg press 3x12)
- Glute med kickback 3x12

Dzień 2 (upper):
- rozgrzewka 5 minut bieżnia
- Assisted pull up 3x8
- Single arm row 3x8
- Overhead press 3x10
- Wyciskanie hantli na ławce skośnej 30 stopni (zamienione zamiast Wiosłowanie sztangą 3x8)
- Wyciskanie hantli zza głowy 3x12
- Russian twister 3x20

Dzień 3 (FBW):
-rozgrzewka 5minut bieżnia
- RDL 3x10
- Step up 3x8
- Ściąganie drążka wyciągu górnego nachwytem (dodane na grzbiet)
- Lateral raise 3x8
- Biceps curl 3x8
- obwodzenie nóg na maszynie 3x12

Uwzględniłam twoje rady i zamieniłam/dodałam kilka ćwiczeń. Nie umiem tylko dobrać ćwiczenia na klatkę w FBW, czy jest to konieczne? Tak jak pisałeś nie chciałabym aby trening zajmował mi dłużej niż godzinę czasu (chodzi o trening siłowy).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Możesz do fbw dołożyć choćby 2-3 serie pompek. W zależności od Twoich możliwości pełnych lub na kolanach.
Powinnaś kontrolować długość treningów ustalając pozostałe parametry treningowe, ale jednym z istotniejszych są przerwy między ćwiczeniami i seriami.

Objętość treningowa nie jest duża w Twoich planach więc myślę, że spokojnie możesz się wyrobić w godzinę.

Oczywiście to jest pewien szablon Twojego planu i na podstawie Twoich odczuć treningowych możesz go regularnie modyfikować tak aby odpowiadał Tobie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78019 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766910
Po wprowadzeniu sugerowanych powyżej zmian Twój plan treningowy wygląda już dużo lepiej. Jak słusznie zauważyłaś, na tę chwilę najważniejsze będzie to, aby uczyć się prawidłowej techniki ćwiczeń wielostawowych/złożonych i czucia nerwowo-mięśniowego. Możesz wrzucić kilka najważniejszych ćwiczeń w formie wideo, żebyśmy zobaczyli jak to wygląda i ewentualnie coś doradzili, eliminując możliwe błędy techniki. Ewentualnie można skonsultować to z trenerem, aby szybciej dojść do eliminacji błędów technicznych.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Push Pull - ocena

Następny temat

Trening siłowy dla koniarzy

Alldeynn
Polecane artykuły