Ćwiczę trening FBW 3 dni w tygodniu. Czy dobrym pomysłem będzie w te dni wolne od FBW ćwiczyć sobie brzuch? Jakieś 3 ćwiczenia po 3 serie? Czy jednak w te dni wolne nie powinno się ćwiczyć całkowicie, żeby mięsnie odpoczęły?
Ćwiczę trening FBW 3 dni w tygodniu. Czy dobrym pomysłem będzie w te dni wolne od FBW ćwiczyć sobie brzuch? Jakieś 3 ćwiczenia po 3 serie? Czy jednak w te dni wolne nie powinno się ćwiczyć całkowicie, żeby mięsnie odpoczęły?

Wokół treningu mięśni brzucha narodziło się bardzo wiele teorii jak go trenować, jak często trenować, jakimi ćwiczeniami.
Jeśli trenujemy systemem treningowym fbw czyli na każdej sesji treningowej trenujemy całe ciało, to jeśli w każdym dniu treningowym mamy zaplanowane odpowiednie ćwiczenia czyli jak w każdym fbw prym wiodą ćwiczenia wileostawowe to tutaj do brzucha trzeba podejść w sposób przemyślany.
Co buduje nasz rdzeń, mięśnie brzucha? Podstawą są ćwiczenia złożone, gdy nasz trening jest oparty na martwym ciągu, przysiadach, wiosłowaniach to ten rdzeń wraz ze wzrostem obciążeń treningowych wykonuje co raz cięższą pracę bo musi te większe ciężary stabilizować. To po pierwsze.
Po drugie można dodać do treningu jakieś porządne ćwiczenia na rdzeń. Wybór mamy ogromny doskonałych ćwiczeń i warto je stosować.
Jednocześnie mięśnie brzucha trzeba traktować podobnie jak inne mięśnie czyli dać im bodziec treningowy, ale też dać im czas na regenerację.
Dlatego jeśli mamy dobrze zaplanowany trening siłowy to nie ma potrzeby trenowania dodatkowo brzucha w dzień wolny od treningu. Wówczas odpoczywamy, regenerujemy się, dajemy ciału czas na pełną regenerację i przygotowanie do kolejnego treningu. Tak aby mięśnie stabilizujące były gotowe na następny trening.
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2020-11-24 18:23:36
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Blog treningowy - eksperymenty redukcyjne
https://www.sfd.pl/[BLOG]_Redukcja__III_etap,_schodzimy_ze_105_do_75-t1206537.html
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
anubis84mozesz tylko czy jest sens, jak po treningu już jesteś rozgrzany izrobić wtedy brzuch 3 cwiczenia po 3 serie ile to bedzie góra 15 minut.
Stwierdziłem że po treningu jestem już tak zmęczony, że robienie jeszcze tego brzucha to już by za duży wysiłek był i to może też źle. Więc pomyślałem, że może na spokojnie kolejnego dnia sam brzuch.
Najważniejsze przy ćwiczeniu brzucha są ćwiczenia podstawowe i jak w nich będziesz progresował z ciężarem to i mięśnie brzucha będą wykonywać pracę, ale trzeba te mięśnie brzucha świadomie napinać i kontrolować.
A na koniec jedno ćwiczenie na brzuch i w zupełności wystarczy. A pozostałe dni dajesz im odpocząć jak innym mięśniom.
Brzuch też należy trenować w sposób przemyślany bo to jednak stabilizują ciało.
rion10Tak jak pisałem wcześniej po treningu daj sobie 1 ćwiczenie na mięśnie brzucha i w zupełności wystarczy.
Najważniejsze przy ćwiczeniu brzucha są ćwiczenia podstawowe i jak w nich będziesz progresował z ciężarem to i mięśnie brzucha będą wykonywać pracę, ale trzeba te mięśnie brzucha świadomie napinać i kontrolować.
A na koniec jedno ćwiczenie na brzuch i w zupełności wystarczy. A pozostałe dni dajesz im odpocząć jak innym mięśniom.
Ale co takie zwykłe brzuszki np. 3 serie po 10 wystarczą czy coś lepszego do takiego ogólnego rozwoju mięśni brzucha?
Sono223rion10Tak jak pisałem wcześniej po treningu daj sobie 1 ćwiczenie na mięśnie brzucha i w zupełności wystarczy.
Ale co takie zwykłe brzuszki np. 3 serie po 10 wystarczą czy coś lepszego do takiego ogólnego rozwoju mięśni brzucha?
Jak robisz wyciskanie na klatę to nie kładziesz się i wyciskasz same ręce bez sztangi 10 razy i po treningu - to byłby żaden bodziec do wzrostu. Tak samo jest z brzuchem - jeśli zrobisz 10 brzuszków, a jesteś w stanie zrobić powiedzmy 50 to będzie nic nie warte. Musisz tak dobierać powtórzenia, ćwiczenia czy obciążenie żeby dojść do granicy wytrzymałości lub tam skończyć 2-3 powtórzenia przed.
Blog treningowy - eksperymenty redukcyjne
https://www.sfd.pl/[BLOG]_Redukcja__III_etap,_schodzimy_ze_105_do_75-t1206537.html
Sono223rion10Tak jak pisałem wcześniej po treningu daj sobie 1 ćwiczenie na mięśnie brzucha i w zupełności wystarczy.
Wiesz co brzuszki nie są takim złym ćwiczeniem jednak w większości są źle wykonywane i powodują, że boli nas szyja czy plecy.
Ja jednak jestem zwolennikiem ćwiczeń, które w trochę większym zakresie budują stabilizację. Zwłaszcza u początkujących dałbym ćwiczenia typu plank, side plak, dead bug, paloff press. To są ćwiczenia, które zdecydowanie lepiej się sprawdzą do budowania stabilizacji centralnej, która jest bardzo potrzebna zwłaszcza podczas wykonywania podstawowych ćwiczeń siłowych. Więc coś z tych ćwiczeń bym wybrał dla początkującego do planu.
a czemu w dni wolne?
rob w dni treningowe po treningu silowym jedno porzadnie cwiczenie w kazdy DT i po klopocie

brzuch to rowniez grupa miesniowa jak kazda inna ktora wymaga od nas pracy, wiec na spokojnie umiesc brzuch w planie
mozesz podzielic sobie treningi tak, aby w kazdy dzien atakowac nieco inna grupe. np:
raz prosty
skosy
glebokie/dol brzucha
i co trening bedziesz sobie zmienial

allaszki
spiecia lezac
russian twist
plank/side plank
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/