Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening ciężarowca - clean&jerk

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4709

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 37 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 211
Cześć, chciałem spytać o trening ciężarowców, ponieważ ciężko znaleźć coś w internecie, wszystko kręci się wokół trójboju.
Chciałem spytać jak wygląda specyficznie nastawiony trening pod dwubój olimpijski? Jest to typowy split, czy może wariant fbw? Na jakie ćwiczenia nastawiają się ciężarowcy?
Pozdro
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Siłownię mam o tyle hardkorową że mogę pozwolić sobie na takie rzeczy :D
Przejrzę te dzienniki, dzięki za info :)
A póki co nadal podbijam gdyby była tu osoba która zna się na treningu ciężarowców - proszę o komentarz.
Pozdro!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 294 Napisanych postów 1076 Wiek 26 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 17704
Tez podbije, szukalem rowniez i nic nie znalazlem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 138 Napisanych postów 1422 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 17916
Raczej jest to FBW
Rozkład ćwiczeń, zakres powtórzeń, jak i intensywność i objętość treningowa zależy głównie od periodyzacji treningowej i okresie w jakim się znajdujesz - sezon/offsezon. Jak i od Twoich słabych punktów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Odpowiedź logiczna i poprawna ale mimo to kompletnie nie rozjaśnia mi sprawy jak może wyglądać przykładowy plan treningowy ciężarowca.
Sam podejrzewałem bardziej coś w stylu FBW bo jest to plan lepiej rozwijający siłę, jednak trzeba tu włożyć też ćwiczenia dynamiczne (podrzut i rwanie). I wtedy też jak traktujemy te ćwiczenia? Wykonywanie całego FBW z ćwiczeniami dynamicznymi na początku przed właściwym FBW to kompletny zajazd, a nieraz ciężarowcy trenują wręcz dzień po dniu, co przy takim systemie nie jest możliwe, pamiętając dodatkowo o zasadzie FBW czyli przerwa minimum 48h między jednym treningiem a drugim (aby nie nasilać mikrourazów powstałych po treningu).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 138 Napisanych postów 1422 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 17916
Po pierwsze - Ci ludzie nie wykonują takich treningów jak kulturyści. Treningi nie są ukierunkowane na rozbudowę masy mięśniowej, a na doskonaleniu motoryki ruchu, budowaniu połączeń nerwowych i rozwoju siły.

Treningi są długie, częste - często nawet 2x dziennie.

Podrzuty i rwania są głównymi ćwiczeniami zazwyczaj(w zależności od mezocyklu) i są wykonywane na początku treningu często z ciężarem równym 85-90% 1RM, ale raz jeszcze - to wszystko w zależności od momentu, w którym znajdują się w sezonie.

Dobór pozostałych ćwiczeń zależy od tego jakie masz słabe punkty i co Cię ogranicza. Jeżeli jest to masa mięśniowa wtedy dochodzą ćwiczenia i dobór obciążenia ukierunkowany na jej rozwój itd, wszystko w zależności w czym kulejesz.

Po za tym nie porywałbym się samemu do nauki tych ćwiczeń, bo można w nich popełnić wiele błędów, których później ciężko się oduczyć, zagadaj do kogoś kompetentnego jeżeli serio chcesz się za to zabierać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
O technikę już zadbam, bardziej martwi mnie plan.
Czyli te dwa boje są przez nich wykonywane niezależnie od reszty treningu? Np. Poniedziałek zaczyna się od podrzutu po którym następuje regularny plan budujący masę, w środę następuje trening rwaniowy po którym kolejny jest kolejny regularny trening?
Sam raczej te ćwiczenia chcę potraktować jako rozwój ogólnej siły całego ciała, nie będę zawodowym ciężarowcem, jednak efekty treningu ciężarowego sprzyjają moim wymaganiom, dlatego chciałbym wiedzieć jak najwięcej.

Zmieniony przez - Saragor w dniu 2016-07-24 21:20:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 294 Napisanych postów 1076 Wiek 26 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 17704
Wiesz ze w tym sporcie liczy sie rozciagniecie miesni, elastycznosc stawow oraz mobilnosc. Np rwanie jest dosyc ciezkie technicznie na sam poczatek, ja przewracam sie w tyl sama sztanga. Wiec to nie tylko same ciezary ;) wgl gdzie chcesz to cwiczyc, bo wiem ze przy submaksymalnych ciezarach musisz zrzucic sztange na ziemie, a wlasciciele silowni na pewno nie beda obojetni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Nie musisz rzucać sztangą.
Rzucanie sztangi ma to na celu, że mięśnie wtedy nie pracują w fazie ekscentrycznej, podczas której mięśnie są najbardziej uszkadzane, dzięki czemu ciężarowcy mogą pozwolić sobie na większą objętość i intensywność treningową
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert

Może coś wyciągniesz, polecam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14751 Napisanych postów 53558 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 402482
Kiedyś PanDarek (chyba taki miał nick) prowadził dziennik treningowy na sfd. I na BodyFactory też był taki gość, ale nie pamiętam nicku.

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Ja wiem, że NiwiX (chyba) też trenuje w podobny sposób, możesz sprawdzić jeżeli gdzieś są jego dzienniki.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Split dla kobiety

Następny temat

Ćwiczenie klatki mniejszym ciężarem.

Wiosna na pelnej
Polecane artykuły