Dobrych 5 lat temu chodziłem dość intensywnie na siłownię przez ok 1.5 roku. Od tamtej pory do teraz niestety moja aktywność z powodów osobistych i zawodowych była bardzo niewielka. Ostatnio sytuacja się poprawiła i postanowiłem wrócić do treningów. Niestety okazało się że pojawił się problem z prawym kolanem - jest ostry ból przy ćwiczeniach w których występuje zgięcie w stawie kolanowym pod obciążeniem, czyli na przykład przysiad i martwy ciąg. W życiu codziennym, przy typowych ruchach, ból w ogóle się nie pojawia. Poszedłem z tym do fizjoterapeuty, zrobiłem USG. Okazało się, że jedyne co można stwierdzić to "cechy wczesnej chondropatii, zmiany do II stopnia włącznie". Zalecenie to "rehabilitacja poprzez ćwiczenia rozciągające i wzmacniające aparat wyprostny, mobilizacje rzepki".
Wszystko wskazuje na to, że rehabilitacja jeszcze trochę potrwa, a nie chciałbym tracić czasu. Czy można ułożyć jakiś sensowny plan treningowy dla absolutnie początkującego (w czasie mojego ostatniego okresu na siłowni, tego 5 lat temu, zrobiłem nawet jakąś tam masę i wyniki siłowe, ale po zakończeniu treningów wszystko zleciało do poziomu zero, czyli chudzielca), wykluczając ćwiczenia obciążające staw kolanowy? Wiem, że tego typu trening nie będzie zbyt efektywny, ale na razie zależy mi na tym żeby wdrożyć się w rytm treningowy i nie siedzieć bezczynnie. Oczywiście górę ciała mogę robić normalnie, chodzi mi głównie o zamienniki przysiadu i martwego ciągu.
Wszystko wskazuje na to, że rehabilitacja jeszcze trochę potrwa, a nie chciałbym tracić czasu. Czy można ułożyć jakiś sensowny plan treningowy dla absolutnie początkującego (w czasie mojego ostatniego okresu na siłowni, tego 5 lat temu, zrobiłem nawet jakąś tam masę i wyniki siłowe, ale po zakończeniu treningów wszystko zleciało do poziomu zero, czyli chudzielca), wykluczając ćwiczenia obciążające staw kolanowy? Wiem, że tego typu trening nie będzie zbyt efektywny, ale na razie zależy mi na tym żeby wdrożyć się w rytm treningowy i nie siedzieć bezczynnie. Oczywiście górę ciała mogę robić normalnie, chodzi mi głównie o zamienniki przysiadu i martwego ciągu.