Ostatnio zastanawia mnie a nie mogę nigdzie znaleźć na to konkretnej odpowiedzi, czy jeżeli będę trenował do upadku mięśniowego a nawet wyjdę jescze poza niego (dropsety itp.) + zachowam wiadomo zachowam odpowiednią technikę przy tym, regeneracje i odżywianie to np. 2/3 takie sesje treningowe w tygodniu będą budować mięśnie? Wiadomo że mówi się że żeby budować mięśnie to trzeba progresywnie je przeładowywać ale co w sytuacji kiedy zamiast tego będziemy ciągle je ćwiczyć blisko upadku albo nawet ponad to?
...
Napisał(a)

W teorii upadek mięśniowy wyklucza zachowanie techniki ćwiczenia bo jeśli mówimy o upadku mięśniowym to nie masz siły żeby wykonać kolejne powtórzenie więc ta technika już wówczas nie jest idealna.
Ale zastanawia mnie jaki jest Twój cel w dochodzeniu do upadku mięśniowego? Jeśli jesteś odpowiednio zaawansowany to nie widzę problemu żeby zrobić okres treningowy, w którym upadek mięśniowy może zagościć jako pewnego rodzaju zwiększenie intensywności treningowej i danie silnego bodźca do wzrostu.
Przy czym jeśli założeniem jest upadek mięśniowy to musisz trenować z asekuracją bo to jest kwestia bezpieczeństwa.
Mięśnie mogą zareagować wzrostem na taką strategię ale często pojawiają się badania, że upadek mięśniowy nie jest konieczny do wywołania hipertrofii wystarczy odpowiednia intensywność treningowa. Najczęściej jest okolice 70-80 1RM wówczas mówi się o powtórzeniach efektywnych.
Pamiętać też należy, że trening do upadku w złożonych ćwiczeniach mocno też drenuje układ nerwowy i mimo wszystko zwiększa prawdopodobieństwo kontuzji więc takie aspekty też trzeba brać pod uwagę.
Polecamy również: Trenować do upadku mięśniowego czy nie? Cz. II
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-04-22 11:36:11
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
No tak tak słyszałem że badania są w których 1-5 RIR daje takie same a nawet lepsze efekty niż trening do upadku mięśniowego. A w kontekście upadku to jeżeli mówimy o pogorszeniu się techniki wtedy np. zmiana na lżejsze ćwiczenie lub ciężar i dalsze dochodzenie do upadku to w przypadku osób które np. mają ograniczony czas albo bardo małą jego ilość takie coś może im przynieść leprze rezultat?
...
Napisał(a)
U mnie zaobserwowałem że trening do upadku mięśniowego jak i trening z zapasem 3 powtórzeń daje podobne efekty jeżeli chodzi o hipertrofię, natomiast po intensywnym treningu do upadku jest ogromna pompa i mięśnię są czasem obolałe przez kilka dni
...
Napisał(a)
Może przynieść lepsze rezultaty ale bardziej bym to traktował jako terapię szokową niż stały element treningowy. Sam do upadku dochodzę rzadko ponieważ upadek mięśniowy mocno obciąża mi układ nerwowy i takie zabieg stosuje maksymalnie 6-8 tygodni.
Ale tutaj jest też tyle czynników zmiennych, które dają końcowy efekt w postaci przyrostów, że trudno z pewnością potwierdzić, że na pewno będzie lepiej.
Z osobami, którymi pracuję rzadko stosuję upadek chyba, że są już odpowiednio zaawansowane i mają asekurację.
Ale tutaj jest też tyle czynników zmiennych, które dają końcowy efekt w postaci przyrostów, że trudno z pewnością potwierdzić, że na pewno będzie lepiej.
Z osobami, którymi pracuję rzadko stosuję upadek chyba, że są już odpowiednio zaawansowane i mają asekurację.
...
Napisał(a)
rion10Może przynieść lepsze rezultaty ale bardziej bym to traktował jako terapię szokową niż stały element treningowy. Sam do upadku dochodzę rzadko ponieważ upadek mięśniowy mocno obciąża mi układ nerwowy i takie zabieg stosuje maksymalnie 6-8 tygodni.
Jakie objawy odczuwasz gdy przeciążysz układ nerwowy ?
...
Napisał(a)
Sam pytam z ciekawości bo aktualnie mam dość mało czasu na trening i robię 3x w tygodniu trening FBW 1x push 1x pull 1x squat 4 serie x 1-3 rir ale bardzo lubię podejście do treningów krótkich, intensywnych najlepiej 6x w tygodniu z manipulacja obciążeniem (heavy-light) ale czysto teoretycznie zapytałem czy taki trening do upadku ma sens bycia bo niestety teraz temp życia jest dość duże i czasem ciężko jest im gdzieś w cisnąć trening (np. ja tak mam) w szczególności jak mówi się że trzeba wykonywać 10-20 serii w tygodniu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Jakie sztuki walki dla osoby z bolącymi stawami nóg?
Następny temat