Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening klatki piersiowej

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15163

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 3089 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41359
Na siłowni ćwiczę od 5 miesięcy. Staram się ćwiczyć systematycznie - 3,4 razy w tygodniu. Ćwicząc klatkę piersiową za pomocą sztangi na ławeczce poziomej wykonywałem 5 serii po 10 powtórzeń. Po 3 miesiącach zmieniłem metodę treningu. Zacząłem robić 3 serie po 5 powtórzeń, oczywiście zwiększając przy tym ciężar. Podobno po pewnym czasie należy zmieniać metody treningowe. Chciałbym się dowiedzieć, czy to prawda. Jeżeli tak, to dlaczego? Mam zamiar ponownie zmienić metodę ćwiczeń w styczniu. Czy uważacie, że to rozsądne i jaki plan polecilibyście mi tym razem. Czy wrócić do starego systemu, czy rozpocząć coś nowego? Dziękuję z góry za odpowiedzi i porady.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dzięki za pomoc. Od dzisiaj zaczynam ten trening. Po 6 tygodniach ponownie się z Wami skontaktuję (albo wcześniej).

Paweł
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 4473 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 18798
Pawiel z takim starzem ten plan byl bardzo nieodpowiedni , ten na ktory zmieniles jest jeszcze gorszy .
Przykladowy plan treningowy na mase w dzien kiedy cwiczysz klate powinien wygladac mniejwiecej tak
wyciskanie sztangi na plaskiej 15,12,10,6-7
wysiskanie hantelek na skosnej glowa do gory 12.10.8.8
rozpietki na skosnej glowa w doł 12,12,10,8

albo
wyciskanie sztangi na plaskiej 12 10 8
wyciskanie hantelek na skosnej gowa do gory 12 10 8
pompki na poreczach 12 10 8
rozpietki na plaskiej 12 12 10

"Jesli myslisz ze wszyscy robia cos nie tak albo sa dziwni to znaczy ,że z tobą jest coś nie tak "

" Życie jem jak Milkę ,
Bo wiem że jestem lśnieniem
I oka mgnieniem że będę wspomnieniem "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51934 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Po pewnym czasie można zmienić metody treningu, ale najlepiej by było żebyś ćwiczył makrocyklami np. takimi jak te opisane w Atlasie Ćwiczeń. Co do trenigu klatki piersiowej jak i innych grup mięśniowych zalecałbym metodę progresji czyli powtórzenia w liczbie np. 12/10/8/8 przy jednoczesnym zwiększaniu ciężaru oczywiście.

"Der ken bi onli łan!"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 12783 Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 104474
Poprostu mieśnie po pewnym czasie przyzwyczajają się do jednych i tych samych bodżców i przestają na nie reagować,jest to początek stagnacji.Przeamać ja można zmieniejąc nawet najmniejsze szczegóły np.nawet szybkosc ruchów czy długośc przerw między seriami.Radze mnie j wiecej zmieniać trening co 2 miesiace i stosować kilku/kilkunasto dniowe treningi regeneracyjnę między cyklami.Treningu nie będę układał bo za wiele o sobie nie napisales ani nie przedstawiłeś swojego poprzedniego treningu.

Brutus
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51934 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
:)

lynx
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dzięki za szczere odpowiedzi. SOG dla wszystkich. Mam nadzieję, że dostanę jeszcze inne ciekawe propozycje od pozostałych fachowców.

Paweł
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Zależałoby mi także na Waszej opinii: Mawashi, Michail, bst.

Paweł
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 12783 Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 104474
A co Cie jeszcze interesuje? Poza tym bst chyba się nie doczekasz

Brutus
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Pytanie do Brutusa - na czym miałyby polegać wspomniane przez Ciebie, treningi regeneracyjne? Nie przedstawiłem swojego poprzedniego treningu ze względu na to, że konkretnego planu treningowego praktycznie nie miałem. Prawie w każdy dzień ćwiczyłem to samo, czyli:
- sztanga na ławeczce poziomej - to, co napisałem wcześniej;
- sztanga na ławeczce skośnej - 3 serie po 5 powtórzeń;
- rozpiętki na atlasie, plecy na atlasie, biceps na sztandze skośnej lub za pomocą hantli, triceps, motyle na hantlach - 4 serie po 10 powtórzeń;
- pompki na poręczach - 3 serie po 8 powtórzeń (nogi proste), 3 serie po 8 powtórzeń (nogi ugięte);
Za każdym razem ćwiczyłem klatkę za pomocą sztangi na ławeczce poziomej oraz biceps, natomiast pozostałe ćwiczenia zamiennie. Po każdej serii zwiększałem ciężar.
Tak, więc, sam widzisz, że nie było to najlepsze. Teraz prosiłbym o jakiś konkretny plan. Dzięki za odpowiedź.

Paweł
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 3058 Wiek 56 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 36772
w dużym skrócie taki trening regeneracyjny polega na tym,
ze zmniejszasz ciężar na taki którym możesz wykonac 15 powt ,ale robisz
ich 12 ,czyli swobodnie i z zapasem ,dajesz sobie w ten sposób
troche swieżosci nie przerywając treningów

Pozdrawiam

Kilop

Doradca w dziale Trening

Pozdrawiam
Kilop

Doradca w dziale Trening

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Wielkie dzięki Kilop. SOG dla Ciebie. Również pozdrawiam. A konkretnie ile wtedy takich serii mam robić?

Paweł
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy dobry trening na masę ?

Następny temat

Program na rzezbe

Spalanie
Polecane artykuły