Witam. Właśnie zaczęliśmy okres przygotowawczy do sezonu. Mam 17 lat i właśnie dołączyłem do drużyny seniorów klasy okręgowej. Od kiedy pamiętam grałem zawsze na środku obrony i byłem zawodnikiem dość statycznym, mieliśmy słabych przeciwników.. długo by opisywać, ale radziłem sobie na pozycji bardzo dobrze. Teraz jestem przesunięty na bok i wiadomo muszę mieć żelazne płuca abym mógł się podłączać do przodu i pracować w defensywie. O ile fizycznie daję radę na treningach to kondycyjnie mi brakuje tchu. Co prawda daję z siebie wszystko i praktycznie nie ma sytuacji abym odpuszczał, ale fakt faktem że kondycja u mnie kuleje. Także chciałbym sobie przygotować taki mały plan treningowy na poprawę kondycji. Trenuję trzy razy w tygodniu po 1,5h i w dni wolne od treningu chciałbym sobie zrobić trening kondycyjny, a może nawet czasem w dni kiedy mam trening piłkarski.
Co do moich możliwości na tą chwilę to te 30 min ciągłego biegu średnim tempem (coś jak trucht, może szybciej) potrafię wytrzymać bez problemu. Kiedyś tam próbowałem coś z Lafaya robić ale nakład obowiązków i treningi piłkarskie razem i nie dałem rady (tak, wiem głupia wymówka
)
Chciałbym abyście doradzili mi jaki sposób treningu wybrać. Czy po prostu 3x w tygodniu po prostu sobie te 30 min biegać luźno. Czy robić interwały, czy może interwały na zmianę z wolnym bieganiem. Co jest bardziej efektywne na samą kondycję? Do dyspozycji mam jeszcze jezioro, więc pływanie też wchodzi w grę. Oraz skakanka, chociaż nie wiem czy się przyda.
Wiek 17
Waga 73
Wzrost 174
Cel do osiągnięcia Kondycja
Staż 0
Aktywność fizyczna 3x1,5h trening czasami jakiś rower, plażówka
Jeszcze tak offtopowo znacie jakąś muzykę motywującą? :)
PS. Jeśli zły dział to proszę przenieść. Niby dotyczy piłki nożnej ale chodzi konkretnie o kondycję.
Co do moich możliwości na tą chwilę to te 30 min ciągłego biegu średnim tempem (coś jak trucht, może szybciej) potrafię wytrzymać bez problemu. Kiedyś tam próbowałem coś z Lafaya robić ale nakład obowiązków i treningi piłkarskie razem i nie dałem rady (tak, wiem głupia wymówka

Chciałbym abyście doradzili mi jaki sposób treningu wybrać. Czy po prostu 3x w tygodniu po prostu sobie te 30 min biegać luźno. Czy robić interwały, czy może interwały na zmianę z wolnym bieganiem. Co jest bardziej efektywne na samą kondycję? Do dyspozycji mam jeszcze jezioro, więc pływanie też wchodzi w grę. Oraz skakanka, chociaż nie wiem czy się przyda.
Wiek 17
Waga 73
Wzrost 174
Cel do osiągnięcia Kondycja
Staż 0
Aktywność fizyczna 3x1,5h trening czasami jakiś rower, plażówka
Jeszcze tak offtopowo znacie jakąś muzykę motywującą? :)
PS. Jeśli zły dział to proszę przenieść. Niby dotyczy piłki nożnej ale chodzi konkretnie o kondycję.