Mam problemy z wykonczeniem ataku...Lapie pilke dosc wysoko ale nie potrafie zawsze wykonczyc ataku celnym zbiciem pilki w pole, czesto wedruje ona w aut lub linie koncowa. Czy moglby ktos podac jakies cwiczenia na nadgartsek, aby byl bardziej luzny. A moze jakies porady dotyczace skutecznego wykonczenia ataku...
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Przy uderzeniu w piłkę nadgarstek ma być luźny . Siła zbicia nie zależy od nadgarstka Jest to wypadkowa przede wszystkim prędkości z jaką nabiegsz na piłkę . Jeżeli dodasz do tego lot ciała 2- 3 m i skręt tułowia uderzenie będzie kilka razy silniejsze niż kiedy skaczesz do góry z miejsca i uderzasz samym nadgarstkiem . Skręt tułowia polega na odchyleniu barku jakby do tyłu i później w końcowej fazie szybki skręt barku do przodu. Sumuje się wówczas kilka sił. Przyjrzyj się jak to wykonują zawodnicy , a zobaczysz jak daleko od siatki się odbjają do wyskoku i jakby nadlatują na piłkę nawet 3 m robiąc jeszcze ten skręt barku . Piłka musi być wówczas wystawiona nie blisko siatki a ok. 1 m , a nawet 1,5 m. Najlepiej przyjrzyj się jak skacze do zbicia np: Mariusz W. , Bartman , Siła ich uderzenia pochodzi z dużej szybkości naskoku , a nadgarstek rozluźnij , on się dobrze ułoży na piłce.
Jac
Jac
...
Napisał(a)
Przy ataku musisz mieć piłkę przed sobą tak abyś ją widział, nie za sobą. To ważne. Przy ataku trzeba w pewien sposób "nałożyć" rękę na piłkę aby ją skierować w noisko.
Dobrym ćwiczeniem na poprawę ataku jest uderzanie piłki o ścianę. Stoisz przed ścianą pare metrów i uderzasz ją o ziemię, tak że ona potem odbija się ściany i wraca do Ciebie i znów uderzasz.
Dobrym ćwiczeniem na poprawę ataku jest uderzanie piłki o ścianę. Stoisz przed ścianą pare metrów i uderzasz ją o ziemię, tak że ona potem odbija się ściany i wraca do Ciebie i znów uderzasz.
Jedyną rzeczą której powinniśmy się bać jest sam strach
...
Napisał(a)
Czy zna ktoś jakies inne ćwiczenia na nadgarstek poza popularnym plasem piłki o ściane..?
...
Napisał(a)
Silny nadgarstek jest w siatce tak samo ważny jak w sztandze. Dlatego jest pare trików. Ale uważaj bo, nie wszystkie są zarezewowane dla nowicjuszy (nie napisałeś od kiedy trenujesz)i tak:
1. Użądzenie o wdzięczniej nazwie Turbo MAXX - do nabycia w sklepach sportowych - około 25zł.
2. Na hali zamiast stać bezczynnie wykonuj następujące ćwiczenie - złap mocno piłkę w obiema rekoma zrób nabieg, wyskocz i z za pleców uderz pilką z całe siły w podłogę. Ćwiczenie należy powtarzać seriami.
3. Moje ulubione w ćwiczenie w dwójkach. Stajecie jakieś 5-10m od siebie i odbijacie piłkę sopsobem górnym. Tylko zamiast piłki do siatki bierzecie do kosza - uważaj aby sobie pozwolić na ten sposób ćwiczenia musisz mieć już całkiem mocne nadgarstki.
4. Piłką o ścianę, piłką o ścianę i jeszcze raz piłką o ścianę !!!
Ja będziesz chciał coś jeszce daj znać na GG
1. Użądzenie o wdzięczniej nazwie Turbo MAXX - do nabycia w sklepach sportowych - około 25zł.
2. Na hali zamiast stać bezczynnie wykonuj następujące ćwiczenie - złap mocno piłkę w obiema rekoma zrób nabieg, wyskocz i z za pleców uderz pilką z całe siły w podłogę. Ćwiczenie należy powtarzać seriami.
3. Moje ulubione w ćwiczenie w dwójkach. Stajecie jakieś 5-10m od siebie i odbijacie piłkę sopsobem górnym. Tylko zamiast piłki do siatki bierzecie do kosza - uważaj aby sobie pozwolić na ten sposób ćwiczenia musisz mieć już całkiem mocne nadgarstki.
4. Piłką o ścianę, piłką o ścianę i jeszcze raz piłką o ścianę !!!
Ja będziesz chciał coś jeszce daj znać na GG
...
Napisał(a)
napisaliscie zwykla rozgrzewka
zawsze przed meczem nalezy porzucac pilke zza glowy do partnera gora i z kozlem (to samo tez robic z wyskoku) jak i rzucac w ziemie i do partnera gora pilke jednoracz
plasy to podstawa (malo kto uzywa przy tym miesni brzucha i plecow a to wazne by je angazowac, a nie sama reka)
mysle ze uderzasz albo popularne pudlo (samymi palcami) albo nie zginasz nadgarstka po prostu
ja robilem normalne pompki z szerokim rozstawem rak (na palcach) i nadgarski lepiej sie szuly...
przed graniem pouderzaj sobie przez chwile w pilke w ziemie tak aby po uderzeniu podkrecic ja(uderzasz-podkrecasz-odbija sie od ziemii-po odbiciu ma ci jakby uciec w przod)
jak jakies pytania to wal
pozdro

zawsze przed meczem nalezy porzucac pilke zza glowy do partnera gora i z kozlem (to samo tez robic z wyskoku) jak i rzucac w ziemie i do partnera gora pilke jednoracz

mysle ze uderzasz albo popularne pudlo (samymi palcami) albo nie zginasz nadgarstka po prostu

przed graniem pouderzaj sobie przez chwile w pilke w ziemie tak aby po uderzeniu podkrecic ja(uderzasz-podkrecasz-odbija sie od ziemii-po odbiciu ma ci jakby uciec w przod)
jak jakies pytania to wal

pozdro
...
Napisał(a)
Tylko jak plasujecie o sciane to jak pilka sie odbije to lapcie ja w rece i znowu podrzucacie i plasujecie ( podrzucan mozna nad glowe a pozniej mozna nawet lekko za glowe ) to wazne bo na takim samym klepaniu o sciane to co najwyzej mozna rozgrzac bark przed meczem i nic wiecej
...
Napisał(a)
Ja mam pytanie.
Jak (poza częstą grą) zwiększyć siłę ataku. Atakuję piłkę w pole ale wydaje mi się że czasem za lekko.
Zmieniony przez - el nino w dniu 2005-08-23 11:15:42
Jak (poza częstą grą) zwiększyć siłę ataku. Atakuję piłkę w pole ale wydaje mi się że czasem za lekko.
Zmieniony przez - el nino w dniu 2005-08-23 11:15:42
Jedyną rzeczą której powinniśmy się bać jest sam strach
...
Napisał(a)
http://www.kulturystyka.pl/atlas/klatka.htm
10.PRZENOSZENIE SZTANGIELKI W LEŻENIU W POPRZEK ŁAWKI POZIOMEJ
i podobne cwiczenia (symulujace atak), staraj sie uzywac przepony pzy ataku
pozdro
10.PRZENOSZENIE SZTANGIELKI W LEŻENIU W POPRZEK ŁAWKI POZIOMEJ
i podobne cwiczenia (symulujace atak), staraj sie uzywac przepony pzy ataku

pozdro
...
Napisał(a)
Witam wszystkich.Również mam problemy z wykończeniem ataku,bardzo słaby mam nadgarstek chciałbym go wzmocnić (staram zawsze sięprze graniem 5-10 min odbijac piłkę o ściane -jakbym atakował. Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś zna program lub cwiczenia jak robić nabieg do piłki jak rękę układać itd ... i tak samo z zagrywką z wyskoku wie ktoś jak wyrzucać precyzyjnie piłke i trafić ją reką a nie ,łokciem xd.Z góry dzięks
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!