Szacuny
2
Napisanych postów
203
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
6191
Witam, jutro idę odstać krew. Czy jak dzisiaj zrobie trening to wpłynie jakoś na wyniki badań itd? Chodzi mi tu głównie o hemoglobinę, bo nie chciał bym być zdyskwalifikowany przez taka p******e jutro
Zmieniony przez - Pheon w dniu 2024-03-05 13:30:26
Szacuny
97
Napisanych postów
304
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
62609
Witam kiedys dałem krew po treningu w 30 stopniowym upale. Chyba ze dwie godziny po treningu. Z hemoglobina wszystko gralo tylko moj organizm byl nieco odwodniony i nie chcialo lecieć. Naleciało połowę i przerwali.
Ty jak masz oddawac na drugi dzień to wszystko powinno być ok. Nie ma ku temu przeciwwskazań.
Zmieniony przez - czarus11a w dniu 05/03/2024 16:18:09
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6841
Napisanych postów
62862
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784523
W przypadku dawstwa krwi najważniejszym czynnikiem jest odpowiedni poziom hemoglobiny w krwi, a trening nie wpływa na ten parametr. Jednak wszystko zależy od intensywności treningowej. Akurat żona jest krwiodawcą to lekarz zaleca aby dzień przed i w dzień po oddaniu krwi intensywnie nie trenować.
Ale w praktyce wiem jak to wygląda, że nikt się za bardzo tym nie przejmuje i oddanie krwi traktuje się jak kolejny element dnia. A dodatkowo jeszcze premiowany dwoma dniami wolnymi w pracy co też ma wpływ
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78032
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766991
Jak zostało wspomniane w wypowiedziach powyżej, istotne jest to, jaki jest powód takiego badania. Mimo wszystko jednak, w sytuacji gdy chcemy podejść do tematu w profesjonalny sposób, to zdecydowanie warto jest zachować te podstawy w kierunku higieny badania. Trochę bez sensu jest je robić, tylko po to, żeby zrobić, a wyniki jest już nieistotny. Warto jest znać go dla siebie i aby był jak najbardziej prawidłowy.
W tym celu warto jest zachować odstęp od aktywności fizycznej 24, a najlepiej 48 godzin. Z kolei od posiłku 12 godzin. Poza tym przespać optymalne noc.