Siemanko od jakiegoś czasu zainteresowałem się mocno sztukami walki i chciałem zmienić swój typowo kulturystyczny trening na taki pod sw. Ułożyłem sobie ostatnio 2 treningi które wyglądają następująco :
TRENING I
A.
1.CLEAN & JERK
2.Martwy ciąg z trap barem
3.Wiosłowanie ze sztangielkami
4.Wyciskanie sztangi na ławce
5.Wyciskanie sztangielek nad głowę na ławce
B.
1.CLEAN
2.Przysiady ze sztangą z tyłu
3.Podciąganie na drążku nachwytem
4.Wiosłowanie ze sztangą
5.Wyciskanie sztangielek na ławce
6.Wyciskanie sztangi nad głowę z tyłu na ławce
TRENING II
A.
I OBWÓD
1.Przysiady ze sztangą z tyłu
2.Przysiady/Przysiady plyometryczne
II OBWÓD
1.Wiosłowanie ze sztangą
2.Wiosłowanie ze sztangielkami
III OBWÓD
1.Wyciskanie sztagi na ławce
2.Wyciskanie sztangielek na ławce
3.Pompki/Pompki plyometrycze
4.Rzuty piłką lekarską w podłogę
Pierwszy to trening FBW w którym pracował bym na niskim zakresie powtórzeń z bardzo dużym obciążeniem tak 80-90 % mojego maksa, a drugi to trening obwodowy w którym podzieliłem go sobie nietypowo (podpatrzyłem to na yt, filmik o treningu obwodowym Brocka Lesnara pod UFC) na obwody legs, push, pull w którym każde ćwiczenie będe wykoywał 30 s z obciązeniem (jeśli ćwiczenie akurat będzie je miało) 30 - 40 % mojego maksa. I tutaj mam do was kilka pytań :
1) Czy taki trening ma sens jeśli jeden tydzień będe wykoywał 2 x trening I i 1 x trening II w następnym tygodniu 1 x trening I a 2 x trening II ( no i tak na zmianę) ?
2) Czy dobór ćwiczeń oraz kolejność zarówno w FBW jak i w treningu obwodowym jest dobra ?
3) Czy jeśli obwodówka jest okej to czy mogę do każdego obwodu z czasem dodać po 2 ćwiczenia typu drabinka szybościowa,sprint na bieżni, ćwiczenia na brzuch i ewentualnie jakies ciosy na worku ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)
TRENING I
A.
1.CLEAN & JERK
2.Martwy ciąg z trap barem
3.Wiosłowanie ze sztangielkami
4.Wyciskanie sztangi na ławce
5.Wyciskanie sztangielek nad głowę na ławce
B.
1.CLEAN
2.Przysiady ze sztangą z tyłu
4.Wiosłowanie ze sztangą
5.Wyciskanie sztangielek na ławce
6.Wyciskanie sztangi nad głowę z tyłu na ławce
TRENING II
A.
I OBWÓD
1.Przysiady ze sztangą z tyłu
2.Przysiady/Przysiady plyometryczne
II OBWÓD
1.Wiosłowanie ze sztangą
2.Wiosłowanie ze sztangielkami
III OBWÓD
1.Wyciskanie sztagi na ławce
2.Wyciskanie sztangielek na ławce
3.Pompki/Pompki plyometrycze
4.Rzuty piłką lekarską w podłogę
Pierwszy to trening FBW w którym pracował bym na niskim zakresie powtórzeń z bardzo dużym obciążeniem tak 80-90 % mojego maksa, a drugi to trening obwodowy w którym podzieliłem go sobie nietypowo (podpatrzyłem to na yt, filmik o treningu obwodowym Brocka Lesnara pod UFC) na obwody legs, push, pull w którym każde ćwiczenie będe wykoywał 30 s z obciązeniem (jeśli ćwiczenie akurat będzie je miało) 30 - 40 % mojego maksa. I tutaj mam do was kilka pytań :
1) Czy taki trening ma sens jeśli jeden tydzień będe wykoywał 2 x trening I i 1 x trening II w następnym tygodniu 1 x trening I a 2 x trening II ( no i tak na zmianę) ?
2) Czy dobór ćwiczeń oraz kolejność zarówno w FBW jak i w treningu obwodowym jest dobra ?
3) Czy jeśli obwodówka jest okej to czy mogę do każdego obwodu z czasem dodać po 2 ćwiczenia typu drabinka szybościowa,sprint na bieżni, ćwiczenia na brzuch i ewentualnie jakies ciosy na worku ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)