Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Tuning SR Suntour XCR 120

temat działu:

Inne dyscypliny

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 23747

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 71 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6994
Witam!
Mam XCR 120 i stuningowałem go na jakieś 130 (oryginalnie powyżej 100mm się go nie "wbije")
Widziałem dużo zapytań jak stuningować ten amorek jednak nigdzie nie znalazłem odpowiedzi więc postanowiłem sam sprawdzić "co w trawie piszczy":P
Oto co udało mi się zdziałać:
1. Rozebrałem wsio jak się dało:)
2. Skróciłem elastomery (takie jakby gumy w środku sprężyn) o jakieś 3cm - to zwiększyło skok
3. Są jeszcze 2 takie małe sprężyny (nie wiem jak się nazywają,tłumiki?:), skróciłem je o 1-1,5 cm (nie więcej!!!) - to podwyższyło XCR'a
4. Nasmarowałem wszystko i poskładałem.
Po tych zabiegach amorek stał się wyraźnie miększy, nieznacznie wyższy, ale regulacja twardości czasem szwankuje.
Amorek mam od maja 07, w listopadzie zrobiłem tuning. Jeżdżę całkiem sporo w streecie, po lasach i prawdę mówiąc nie oszczędzam sprzętu. Jak na razie nie zauważyłem żadnych luzów, pęknięć itp.
Jeżeli chcecie tuningować XCR'a to robicie to na własną odpowiedzialność!!!
Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i nie wiem gdzie się zwrócic o pomoc:/ mam problem z XCR-em 120 mianowicie rozebrałem go całego w celu wyczyszczenia,i mam problem iż po skręcniu chodzi trochę ciężko tak, że dolne lagi oddzielają się od górnych, aha dodam iz smarowalem je smarem. Bardzo proszę o pomoc. Na polu taka pogoda a sprzęt nie sprawny:( Prosze o rady co mam zrobić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 8031 Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 28851
brawo

Moderator:
-Sporty Extremalne-
-Rowery-

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 71 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6994
Witam!
To znowu ja:)
Dzisiaj chciałem zrobić mały serwis amorka-wyczyścić, nasmarować itd...i coś mnie podkusiło do dalszych przeróbek:D
Wyrzuciłem te małe sprężyny (tłumiki?:) oraz elastomery, jednak pierw uciołem z każdego "wałek" o długości ok. 3 cm. Wałki te włożyłem między sprężynę i ten plastikowy "tłoczek".
Amorek jest teraz sporo wyższy-odległość między goleniami wynosi ok. 16 cm a nie jak oryginalnie niecałe 12 cm i regulacja twardości zaczęła działać (!!!).
Skok...taki na ile pozwoli sprężyna, na razie wbiłem go na jakieś 14 cm jednak myślę że da radę tym 16 :)
Nie wiem co mnie do tego podkusiło...wg. mnie tu już się zaczyna wiejski tuning
O wytrzymałości na razie nic nie mogę powiedzieć-jak mnie dłuższy czas nie będzie na forum to znaczy że "XCR 160" nie zdał egzaminu a ja leżę w szpitalu lub gdzie indziej
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 264 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 963
Hehehe stary nie boisz sie ze przy wiekszym skoku on sie poprostu złamie ?? ja tez mam XCR ale orginalnego ..nie potrzebuje duzego skoku bo jezdze tylko w trzasy i po lasach to i tak juz mam duzy ten skok ..ale amorek naprade fajny ..miekki i ładnie wyłapuje wszystko :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 753 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 41118
IzTam ten XCR też ma dwie tuleje ślizgowe w środku jednej goleni dolnej? Zwróć uwagę, czy górne golenie nie wychodzą powyżej dolnej tulei. Na przykład podnieść można tak samo Duro, tylko podnosząc go aż o 4cm, to "chodzi" on wtedy w zakresie górnych tulei.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Scar86 Jak się złamie to przynajmniej będę miał pretekst do kupna jakiegoś Marcoka :D I może przy okazji jakiś pieniążek wpadnie
(odszkodowanie) Nie no żart
Amorek rzeczywiście super ale nie mogłem się oprzeć
Hamster83 Nie zwracałem uwagi na te tuleje,ale następnym razem jak go rozbiorę to sprawdzę i Ci napisze. Myślę, że jak są 2 to raczej na pewno "chodzi" on w zakresie górnych.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 158 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 425
http://www.allegro.pl/item300773555_sr_suntour_xcr_120mm_model_2008_super_cena_.html
http://www.allegro.pl/item304429529_wyprzedaz_nowy_amortyzator_suntour_xcr_2007.html
czy to jest ten amorek ?? tzn ten 1 czy 2 :p

Zmieniony przez - loart w dniu 2008-01-28 17:10:07

dlaczego downhill jest taki drogi :p
rower w naprawie jak zawsze :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jest to model 2007
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 753 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 41118
Amorek, jak na początek całkiem fajny. Szkoda że tłumika olejowego nie ma
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 485
Witam mam pytanie jeżeli wyrzuciłeś te małe sprężyny od tłumika to teraz amortyzator niema tłumienia?? , uciąłeś walki 3cm walki czyli elastomery? włożyłeś je miedzy sprężynę a plastikowy tłoczek można jaśniej. Czy teraz ten amor wogule normalnie działa??

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 264 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 963
ja mojego XCR'a skróciłem ostatnio do 60mm :D i to mi wystarcza i teraz o wiele lepiej chodzi i nie ma luzów na goleniach :D
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rower dla córki

Następny temat

szwedki

Spalanie
Polecane artykuły