Szacuny
1
Napisanych postów
8
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
239
Rozmawiałem na siłce na temat twarogu i tego, że może powodować retencję wody.
Jak często mogę jeść twaróg aby tego uniknąć?
Czy twaróg chudy, półtłusty i tłusty powoduje retencję w tym samym stopniu?
Czy nie mam czym się przejmować i brać naturalne diuretyki pokroju pokrzywy albo ekstraktu?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
34749
Napisanych postów
25165
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282635
Nie zawracaj sobie głowy takim bzdurami tylko skup się na podstawach , dopnij diete ,ilość wody, treningi a to czy w jeden dzien jakis posiłek czy produkt spowoduje wieksza lub mniejszą retencje wody nie ma żadnego znaczenia , no chyba że szykujesz się na scene :) Jem nabiał i twarogi w ogrmnych ilościach i żadnej retencji nie notuje :D
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
Nie wiem z jakich powodów stosujesz dietę ketogeniczna, jednak jeżeli stosujesz się do niej w 100% pamiętaj, że w twarogu jest dość spory (jak na dietę ketogeniczną) udział węglowodanów na 100g, więc możesz dość mocno podbić ich ilość w diecie taka kostka 200-300g. Co do retncji wody to się jej nie bój, jeżeli byłbyś przed zawodami kulturystycznymi to mógłbyś się obawiać pogorszenia jakości, jednak daje rękę uciąć że nie startujesz w zawodach więc nie zaprzątaj sobie tym głowy i jak mieścisz w założeniach swojej diety to jedz
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767014
Nabiał nie będzie miał istotnego znaczenia pod kątem wpływu na retencję wody w naszym organizmie. Śmiało można wkomponować go w swoją dietę, bez względu na cel jaki obraliśmy. Uwagę sugeruję zwrócić na całość diety, ilość sodu, potasu, ilość płynów jakie spożywasz w ciągu dnia, oraz ich jakość. Również przetworzone produkty, które będą źródłami glutaminianu sodu.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Dokładnie; prędzej nadmiar soli w diecie zaszkodzi pod tym względem, niż umiarkowana ilość nabiału. W diecie ketogenicznej trzeba bardziej uważać na przetworzone mięso (np.wędliny, wędzone ryby) i ser żółty. Jajka i mięso sami chętnie dosalamy podczas obróbki, a ponieważ takich produktów w tej diecie jest dużo, to i soli (sodu) może się łatwo uzbierać nadmiar. Niskokaloryczne (niskowęglowodanowe) kiszonki też często mają nadmiar soli.
Szacuny
2454
Napisanych postów
2358
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
77166
Mit takiego pokroju jak jedzenie po 18 „odkłada sie w tłuszcz”. Zazwyczaj kwestia większej ilosci trzymania wody jest powodem: A) Przemęczenia B) Zbyt wysokiej podaży soli w ciagu dnia C) Zbyt małej podaży płynów w ciagu dnia D) Zbyt mocno kalorycznej diety(wtedy człowiek jest wypompowany, płaski jak naleśniki i wtedy potrafi sie zbierać więcej tej wody podskórnej, ale to szczególnie widać jak juz ktoś ma troche większa mase mięśniową) :) Pozdro !
Szacuny
378
Napisanych postów
877
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
7509
Polski Doomer
Rozmawiałem na siłce na temat twarogu i tego, że może powodować retencję wody.
Jak często mogę jeść twaróg aby tego uniknąć?
Czy twaróg chudy, półtłusty i tłusty powoduje retencję w tym samym stopniu?
Czy nie mam czym się przejmować i brać naturalne diuretyki pokroju pokrzywy albo ekstraktu?
Jeżeli masz jakąś alergie/Nietolerancję na nabiał to może powodować stany zapalne a stany zapalne mogą wpływać na zwiększona retencje. Aczkolwiek jezeli czujesz się po nim dobrze, nie masz żadnych dolegliwości to nie będzie żadnej retencji :)
Szacuny
2402
Napisanych postów
5805
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
106431
Na poziomie startów też często się słyszy że w ostatnim etapie zawodnicy odstawiają twaróg. Ale też że rączej nie jesteś w okresie prepa żeby się tym przejmować a dwa wielu jednak ten Twaróg je do samego końca i nie narzeka na jakąś retencję wody. Jeśli niemasz żadnych dolegliwość ze strony układu pokarmowego to jedź bez problemu
Szacuny
2518
Napisanych postów
8349
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
100375
Mnie najbardziej śmieszy ta nagonka na twaróg, że taki zły ciągnie wodę, może wywołać nietolerancję, a lodówce mają 10 skyrów,kvagi i inne serio podobne rzeczy, kostka twarogu dziennie czy dwie jeszcze nikomu nie zaszkodziły, oczywiście wykluczając to że ktoś nie ma nietolerancji na laktozę bo wtedy sytuacja jest inna