Mieszanka twarogu z owocami, np.: bananem jest znana chyba każdemu, to banalnie prosty przepis, na ciekawe i pożywne danie.
Jednak starajmy się, aby nie tylko nabiał jako źródło białka gościł w naszej diecie.
https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html#post1 oraz wymieniajmy owoce, których nie tylko w sezonie mamy pod dostatkiem w sklepach
https://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_-t1135388.html.
Ciekawym pomysłem na danie z twarogiem są babeczki z bananem i kawałkami czekolady.
Składniki:
- 150g twarogu,
- 50g jogurtu naturalnego,
- 30g jagód Goji
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Jagody_Goji_Suszone-opis37512.html,
- 2 jaja „L”,
- 20g mąki kokosowej
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Mąka_kokosowa-opis37403.html,
- 30g rozpuszczonego oleju kokosowego
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Rafinowany-opis36034.html,
- 60g płatków owsianych,
- 40g gorzkiej czekolady 90%,
- szczypta soli,
- 40g ksylitolu
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Ksylitol-opis37510.html,
- 100g banana,
- 100-150ml mleka 3,2%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Mąkę kokosową, proszek do pieczenia, ksylitol, płatki owsiane mieszamy dokładnie z jajkami oraz mlekiem, roztopionym olejem kokosowym i jogurtem naturalnym, tak aby powstała zbita, ale niezbyt gęsta masa, jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy nieco płatków, jeśli zbyt gęsta dodajemy nieco mleka, ewentualnie wody. Dodajemy do masy pokrojonego w plasterki banana, połamaną w kawałki gorzką czekoladę, jagody Goji i twaróg, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika w sylikonowych foremkach na 180 stopni Celsjusza na około 30-35min.
Smacznego!
