Szacuny
0
Napisanych postów
51
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1949
a.harai goshi, odmiany makikomi, tai otoshi
b.uchi mata (kilka razy zostałem znokautowany przez to ze partner trafił zbyt celnie), ura nage (nie lubie być rzucany na niego), sam raczej lubię wszystko rzucać.
Szacuny
8
Napisanych postów
1731
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
8943
Ja to mam uraz do rzutów judockich. Za dużo kontuzji z tego powodu... Wole zapaśnicze wersje, jakoś czuję się bezpieczniej. Transponując z zapasów na judo to wychodzi:
a. ura nage i pokrewne, tomoe nage, morote gari
b. cała reszta
Szacuny
2
Napisanych postów
58
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
444
de ashi harai- nie nawidze tego rzutu:) najmniej przyjemny upadek to po osoto gari zas ja lubie robic Uchi mate:):)ewentualnie jak nie wyjdzie to osoto gari:):)
Szacuny
119
Napisanych postów
28242
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
125433
Moje ulubione to ippon seoi nage, kouchi makikomi, ouchi gari, a znienawidzone to tai otoshi i uchi mata,jakoś mi nie podchodzą. Do tyłu większość rzutów lubię
Szacuny
28
Napisanych postów
1892
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
11152
ja polubilem kolejny , ktory jest dobry jak do de ashi barai :
wejscie jak do osoto z wykroczna i wychyleniem do tylu/w bok Uke,
pozniej zakrok na zewnatrz jakby okregu swoja zakroczna i sciagniecie druga reka do siebie Uke , w celu rozkolysania a pozniej gdy odrywa noge przy naszej wykrocznej , wykroczna podcina sie.
Pieknie sie leci na plecki , polecam !
Szacuny
28
Napisanych postów
1892
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
11152
wlasnie nie wiem jaki to rzut, ale nie za bardzo sasae-tsuri-komi-ashi bo tam noga jest na ziemi a w tym opisanym jest uniesiona i Uke chce na nia przeniesc juz swoj ciezar ciala stawiajac ja, cwiczylem go sobie jakis czas i zaczal mi wchodzic.
Dowiem sie trenera jak sie nazywa .
Dzisiaj zostalem wlasnie rzucony na Tai Otoshi i nic milego dla mojego kolana ;]
Szacuny
119
Napisanych postów
28242
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
125433
Niestety, nie jest to zbyt przyjemny rzut dla partnera,jak się trafi akurat na kolano;/ Nam trener każe rzucać tak,żeby noga była pod kolanem partnera, ale wiadomo, że nie zawsze tak wyjdzie.
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
240
Jeżeli to nie jest sasae to prawdopodobnie jest to hiza guruma. Ewentualnie jakaś kombinacja z zakrokiem.
Co do "tajo", tak noga zawsze musi być pod kolanem, jeżeli jest nad lub równo z nim to :
1. Zbyt mały rozkrok. To akurat najczęstszy błąd.
2. Przeciwnik jest za słabo wychylony.
Co nie zmienia faktu, że rzut nawet perfekcyjnie wykonany jest mało przyjemny ;P