Witam, 5 marca tego roku rzuciłam palenie (paliłam 20 pap. przez 17 lat). Od 2 lat intensywnie ćwiczyłam, zdrowo się odżywiałam i uznałam że czas najwyższy przestać się również truć. Niestety skutki przerosły moje obawy, utyłam 5 kg (z 59 kg na 64 kg) i czuję się fatalnie, zadziwiające jest to jak pogorszyła się moja sprawność przez te 5 kg. Proszę mi tylko nie pisać o obżarstwie bo mam silną wolę, ale w czasie pierwszych 3 miesięcy nie miała nic do powiedzenia. Ewidentnie były tu jakieś zaburzenia zw z insuliną. Obecnie już dochodzę do siebie, przestałam tyć, panuję nad tym co jem, ale nadal jem więcej niż przed rzuceniem palenia. Zwyczajnie jestem znacznie szybciej głodna. Jem 4-5 razy dziennie, zależy czy mam trening. Trenuję (intensywnie) 4-5 razy w tygodniu, w tym obecnie basen, bieżnia (interwał) i 2x trening siłowy. Mam 33 lata i 166 cm wzrostu. Problem polega na tym, że moja waga ani drgnie, przy czym nie powinnam chudnąć zbyt szybko (max 0,5 kg tygodniowo). Proszę o jakieś wskazówki, bo chyba się załamię :(
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Od tego masz wzór na zapotrzebowanie kcal. Wylicz je sobie wklej tutaj wyliczenia.
http://m.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-08-03 18:21:07
http://m.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-08-03 18:21:07
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Wrzuć pełną ankietę z działu (na dole w linku) i zrzut z tego jak jadasz obecnie https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html bo inaczej cięzko cokolwiek doradzić.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
Palenie nie ma bezpośredniego wpływu na kompozyjcę sylwetki. Wpływ ma dieta i aktywność fizyczna. Opisz je dokładne. Wtedy zobaczymy co i jak.
...
Napisał(a)
Uzupełniłam profil w zakresie diety oraz ćwiczeń, ale zaledwie z dwóch dni, więc chyba trudno cokolwiek powiedzieć. Generalnie ćwiczę 4-5 razy tygodniowo
1 - raz w tygodniu - trening siłowy - 6 obwodów (przygładowo - 15 szt kettlebell, 10 - burpeesów (lub skok i zeskok ze skrzyni), 15 - scyzoryków z kettlebell, 8 wykroków ze sztangą) + interwał na ergometrze (3 min wolnym tempem z prędkością 30-35, 30 s - szybko ok 45=15 min)
albo trening kompaktowy ze sztangą (40 kg)
2 - 2-3 razy w tygodniu - basen - 60 min (30- żabką - intensywnie, 30 - interwał)
3 - bieżnia - interwał - 30 min - 30 s sprint, 1 min chód + ćwiczenia siłowe
4 - raz w tygodniu ponownie siłownia lub ćwiczenia w domu.
Jeśli chodzi o dietę, nie jem słodyczy, ani słonych przekąsek, pieczywo żytnie, unikam pszennego, makaronów i białego ryżu, jem brązowy i makaron ryżowy. Staram się nie pić alkoholu, chociaż teraz w wakacje zdarza mi się czasem białe wino w weekend 2-3 kieliszki. Piję kawę z mlekiem 2-3 sztuki dziennie.
Jeśli chodzi o związek papierosów i tkanki mięśniowej czytałam taki artykuł - https://www.trener.pl/trener-odpowiada/palenie-papierosow-a-sprawnosc-fizyczna/
Zmieniony przez - MISSQ w dniu 2017-08-03 09:28:10
1 - raz w tygodniu - trening siłowy - 6 obwodów (przygładowo - 15 szt kettlebell, 10 - burpeesów (lub skok i zeskok ze skrzyni), 15 - scyzoryków z kettlebell, 8 wykroków ze sztangą) + interwał na ergometrze (3 min wolnym tempem z prędkością 30-35, 30 s - szybko ok 45=15 min)
albo trening kompaktowy ze sztangą (40 kg)
2 - 2-3 razy w tygodniu - basen - 60 min (30- żabką - intensywnie, 30 - interwał)
3 - bieżnia - interwał - 30 min - 30 s sprint, 1 min chód + ćwiczenia siłowe
4 - raz w tygodniu ponownie siłownia lub ćwiczenia w domu.
Jeśli chodzi o dietę, nie jem słodyczy, ani słonych przekąsek, pieczywo żytnie, unikam pszennego, makaronów i białego ryżu, jem brązowy i makaron ryżowy. Staram się nie pić alkoholu, chociaż teraz w wakacje zdarza mi się czasem białe wino w weekend 2-3 kieliszki. Piję kawę z mlekiem 2-3 sztuki dziennie.
Jeśli chodzi o związek papierosów i tkanki mięśniowej czytałam taki artykuł - https://www.trener.pl/trener-odpowiada/palenie-papierosow-a-sprawnosc-fizyczna/
Zmieniony przez - MISSQ w dniu 2017-08-03 09:28:10
...
Napisał(a)
No fajki wpływają na gospodarką cukrową przez co siłą rzeczy będziesz jadła więcej, skutkiem czego będzie przyrost masy ciała
Jeśli powoli wsio wraca do normy to delikatny deficyt + treningi i będzie OK.

Jeśli powoli wsio wraca do normy to delikatny deficyt + treningi i będzie OK.
...
Napisał(a)
Dietę i treningi wrzuć tutaj a nie w profilu. Nie wypełniłaś również ankiety, do której dostałaś link w poradach wyżej.
...
Napisał(a)
Rezygnacja z nikotyny nakręca apetyt oraz obniża wydatkowanie energii, a także jak wcześniej zostało wspomniane palenie zaburza gospodarkę insulinowo-glukozową. Nie ulega wątpliwości, iż należy wprowadzić odpowiednią aktywność fizyczną i przede wszystkim bogato odżywczą dietę.
Dostosuj się do w/w wskazówek.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-08-03 11:41:30
Dostosuj się do w/w wskazówek.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-08-03 11:41:30
...
Napisał(a)
Waga : 65
Wzrost : 166
Obwód klatki : 94
Obwód ramienia : 30
Obwód talii : 75
Obwód uda : 83
Obwód łydki : 36
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 30%
Aktywność w ciągu dnia : praca
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 4-5x w tygodniu, siłownia, basen, bieżnia, fitness
Odżywianie : j.w., nie jem słodyczy od 2 mcy - ani jednego ciacha - nie słodzę, pieczywo żytnie, makaron ryżowy, ryż brązowy, dużo warzyw, 4-5 posiłków dziennie, chociaż w sr i czw zaczynam dzień wcześnie więc zdarza się wtedy nawet 6.
Cel : redukcja rozłożona w czasie
Ograniczenia żywieniowe : -
Stan zdrowia : -
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia, basen, bieżnia-interwał lub chód z nachyleniem, spinning,
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : -
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : suplementuję wit B complex (drBEST), cynk, magnez i potas (asparginian extra), siofor
Stosowane wcześniej diety : zbilan.
Waga : 65
Wzrost : 166
Obwód klatki : 94
Obwód ramienia : 30
Obwód talii : 75
Obwód uda : 83
Obwód łydki : 36
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 30%
Aktywność w ciągu dnia : praca
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 4-5x w tygodniu, siłownia, basen, bieżnia, fitness
Odżywianie : j.w., nie jem słodyczy od 2 mcy - ani jednego ciacha - nie słodzę, pieczywo żytnie, makaron ryżowy, ryż brązowy, dużo warzyw, 4-5 posiłków dziennie, chociaż w sr i czw zaczynam dzień wcześnie więc zdarza się wtedy nawet 6.
Cel : redukcja rozłożona w czasie
Ograniczenia żywieniowe : -
Stan zdrowia : -
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia, basen, bieżnia-interwał lub chód z nachyleniem, spinning,
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : -
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : suplementuję wit B complex (drBEST), cynk, magnez i potas (asparginian extra), siofor
Stosowane wcześniej diety : zbilan.
...
Napisał(a)
dieta_2017-08-02.png
Zmieniony przez - MISSQ w dniu 2017-08-03 12:01:27
Zmieniony przez - MISSQ w dniu 2017-08-03 12:01:27
...
Napisał(a)
Wrzuć jeszcze raz rozpiskę diety. Coś się nie wyświetla.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Lekka redukcja + odbudowa mięśni, 120kg
Następny temat