Szacuny
2
Napisanych postów
38
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
119
Z powodu bólów brzucha mam mieć robione w poniedziałek USG. Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak d****owi, co to jest to USG jak to badanie wygląda, czy boli i ogólnie co się na nim robi i wykrywa. Z góry dziękuję.
Szacuny
132
Napisanych postów
23197
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
224269
Lekarz nasmaruje ci brzuch żelem i pojedzi głowica takim czyms jak reczny skaner po brzuchu i tyle.
Nic nie boli
USG brzucha jest bezbolesnym badaniem nie niosącym ze sobą żadnego ryzyka. Badający przesuwa małą głowicę po brzuchu i ustawia ją w różnych kierunkach. Następnie obraz jest pokazywany na monitorze i ewentualnie nagrywany na video.
Ja nie wiem nie proscieł było w Google poszukać ??
aCHA jest jesten zonk - Jeśli jestes owłosiony jak małpa na brzuchu to trzeba bedzie to zgolic.
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2008-01-12 01:33:59
Szacuny
2
Napisanych postów
38
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
119
Spoko, nie jestem. W ogóle to jestem dziewczyną ;) Czytałam w google ale chodziło mi o jakieś relacje od osoby która miała robione to badanie, ale nie podczas ciąży.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
Ma na celu zbadanie narządów wewnętrznych - wątroba, śledziona itp... Jest bezbolesne. Jedyny dyskomfort to zimne pomieszczenie zazwyczaj, przez co można się trochę trząść z zimna.
Lekarz nie smaruje brzucha tylko pokrywa żelem głowicę. Im lepszy aparat tym więcej można zobaczyć.