Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
66
witam
jestem nowy i nei wiem czy jest taki temat wiec prosze o wyrozumiałość.
Moja dziewczyna od miesiaca zaczeła bieganie dla zdrowia i formy ,ale rownie od tego czasu po minucie/dwoch biegu zaczyna ja łapać kolka w okolicach biodra, splotu zeber i co najgorsze ona wogule nie przechodzi.
Próbowała juz roznych sposobow , biegnać na czczo , albo zjadla lekko z pol godz przed biegiem i nic , zaznacze ze normalnie przez dzien zjada posiłki
tez przed biegiem nie pije duzo wody (niegazowanej) , choć pare łyków zrobi w sumie z godz przed w tym czasie ze szklanke moze mniej
co może powodować taka ciagła i nie ustajaca kolke ?? jakieś rady byłbym wdzieczny :)
Zmieniony przez - pepcio89 w dniu 2013-07-17 22:42:29
Szacuny
1
Napisanych postów
3321
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
7967
zbyt duza intensywnosc biegu moze byc przyczyna wystepowanie tej kolki, po prostu niech nie przesadza z intensywnoscia na poczatku, bieg na poczatku powinien sie charakteryzowac leciutkim truchtem dla rozgrzewki potem powinna byc rozgrzewka właściwa i dopiero po tym mozna zaczynac powoli wdrazac swoje tempo
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
66
no i tak jest powoli od poczaku truchtem krotki dystans i zwieksza go, ale zawsze po pierwszej minucie truchtu juz lapie kolka i trzyma , ona z nia biegnie ubiegnie z 15 min i dosc bo bol jest nie do zniesienia tak ze nie forsuje sie bo 3 razy w tyg po 15 min to nie jest duzo , mozna by biegnac wiecej ale ta kolka tak przeszkadza ze mimo sily fizycznej i kondycji , nie da sie z tym biegnać :(
a i wazne zapomnialem dodac ze codziennie radno ok 10 11 wykonuje 6 Waidera , ona obciaza brzuch moze to byc przyczyna kolek ?
Zmieniony przez - pepcio89 w dniu 2013-07-17 22:57:07
Szacuny
1
Napisanych postów
3321
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
7967
serio ona albo Ty tacy wycwiczeni jestescie? mnie jak kolka lapala to dlatego ze zle oddychalem albo za duze tempo dalem, po prostu musi/musisz nauczyc sie oddychac podczas biegu, ja preferuje 2 kroki wdech 2 kroki wydech, do tego odpowiednia postawa podczas biegu i powinno zadzialac a jak nie to do lekarza bo to normalne nie jest...
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
66
ona ma kondycje w miare biega truchtem od miesiaca 3 razyw tyg po 15 min wiec to niewiele , sprubuje jej zaradzic by 6 odstawila i popracowala nad oddychaniem , ja problemow osobiscie z biegime nie mam od 4 lat silownia i czesto biegam ale kolke zadko dostaje :) chyba ze ktos znajdzie inna przyczyne :)
Szacuny
48
Napisanych postów
19680
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
52823
Przed biegiem niech dogrzeje brzuch, porozciaga i dopiero niech biegnie. opisywal to J. Skarzynski w ksiazce "Biegiem przez zycie". A oddychac najlepiej ustami spokojnie i kolka nie powinna lapac. Tempo tez na poczatku powinno byc wolniejsze.
Czy jest forma Czy nie!
Ja i tak KOKSUJE!
--==GAINER TEAM==--
AllianceBJJ
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Przed bieganie silnie się rozgrzać, rozciągnąć. Ja w czasie kolki mocno napinam mięśnie brzucha, zwalniam tempo i biorę głębsze oddechy. Po jakimś czasie przechodzi :)
Zmieniony przez - MakerPaker w dniu 2013-07-20 11:00:25