Przeglądając przepisy zawarte w tym dziale, wszystkie wydają się być prostym "zapychaczem" dla siebie po/przed treningiem, obiad, kolacje, niestety nie ma nic kompromisowego pomiędzy zdrowym wysokobiałkowym jedzeniem, a wykwintnym posiłkiem dla dwojga na obiad, kolacje... Dlatego, też umieszczam ten przepis, który sam wykonałem i szczerze polecam.
Składniki:
300g kawałek udźca wołowego ( dla dwóch osób 500g )
1 marchew
1 seler
1 por
1 ząbek czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
pieprz, sól
0,75l wina czerwonego półsłodkiego - najlepiej merlot
Przed przygotowaniem potrawy, najlepiej natrzeć solą, pieprzem zalać małą ilością wina i odstawić na noc do lodówki (12h). Następnie mięso opiec na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek i przełożyć do garnka, gdzie umieszczamy pokrojone warzywa( w plasterki por, marchew; w kostkę seler; czosnek przez praskę) i zalewamy winem - który został po marynowaniu i wodą. Gotujemy pod przykryciem 45-50 minut. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć z garnka, pokroić w plastry. Wyciągnąć ugotowane warzywa. Powstały po ugotowaniu wywar można doprawić i zagęścić np. zmielonym siemieniem lnianym do sosu, polewając nim warzywa. Jako zapychacz można podawać z kaszą gryczaną ale wystarczająca jest sam udziec z warzywami. Smacznego!
na porcje:
B: 70g ( w tym pochodzenia zwierzęcego 63g )
W: 28g
T: 8g
Składniki:
300g kawałek udźca wołowego ( dla dwóch osób 500g )
1 marchew
1 seler
1 por
1 ząbek czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
pieprz, sól
0,75l wina czerwonego półsłodkiego - najlepiej merlot
Przed przygotowaniem potrawy, najlepiej natrzeć solą, pieprzem zalać małą ilością wina i odstawić na noc do lodówki (12h). Następnie mięso opiec na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek i przełożyć do garnka, gdzie umieszczamy pokrojone warzywa( w plasterki por, marchew; w kostkę seler; czosnek przez praskę) i zalewamy winem - który został po marynowaniu i wodą. Gotujemy pod przykryciem 45-50 minut. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć z garnka, pokroić w plastry. Wyciągnąć ugotowane warzywa. Powstały po ugotowaniu wywar można doprawić i zagęścić np. zmielonym siemieniem lnianym do sosu, polewając nim warzywa. Jako zapychacz można podawać z kaszą gryczaną ale wystarczająca jest sam udziec z warzywami. Smacznego!



na porcje:
B: 70g ( w tym pochodzenia zwierzęcego 63g )
W: 28g
T: 8g