Uginanie przedramion z hantlami należy traktować jako ćwiczenie izolowane czy wielostawowe?
...
Napisał(a)

Biorąc pod uwagę, że to taki podział na ćwiczenia jednostawowe i wielostawowe istnieje od wielu lat to można by było nazwać ćwiczenie uginanie ramion na biceps w wersji podstawowej jako izolowany bo faktycznie ruch zachodzi tylko w stawie łokciowym.
Przy czym są wersje bardziej złożone tego ćwiczenia, o którym wspominał jakiś czas temu Christian Thibaudeau. Podstawowa wersja ćwiczenia to klatka wypięta, napięty rdzeń, ramiona wzdłuż ciała i uginasz do pełnego napięcia bicepsów i wracasz do pozycji wyjściowej. Taką wersję każdy zna. Natomiast funkcją bicepsa jest też pomoc w unoszeniu ramienia więc ugięcie w bicepsie z delikatnym wysunięciem łokci do przodu, a co za tym idzie ruch w barku, sprawia, że ćwiczenie robi się bardziej złożone i praca jest nieco większa dla bicepsów.
To tak bardziej ciekawostka bo tak jak wspomniałem większość ćwiczeń na biceps to ćwiczenia izolowane. Można w grupę wielostawowych mocno angażujących biceps do pracy ćwiczeń wrzucić podciąganie na drążku podchwytem.
Polecamy również: Najlepsze ćwiczenia na biceps dla początkujących
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2023-01-25 09:33:42
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Ani to ani to, trudno wg mnie tak powiedzieć, bo praktycznie ruch zachodzi w jednym stawie, utarło się że izolacje są tam gdzie jest jakieś oparcie np o kolano czy użycie maszyny ograniczajace ruchu innych partii, ale tu działa jeden staw, ja bym powiedział że to ćwiczenie jednostawowe.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Zaangażowany jest jeden staw łokciowy i tylko on. Jeżeli brać pod uwagę zaangażowanie stawów nie można nazwać tego wielostawowki. Dla mnie uginanie na bica to izolowane oraz wyciskanie francuskie też bo pracuje tylko staw łokciowy. Jedno ale jeżeli ktoś macha całym ciałem przy bicu to może dla niego to wielostawowe.
Monotonia jest kluczem do sukcesu.
...
Napisał(a)
Jak najbardziej zgadzam się z wypowiedziami kolegów powyżej. W uginaniu przedramion pracuje jeden staw i angażujesz głównie jeden mięsień, ramienia. Nie tak jak w siadach, ciągach, czy wyciskaniu, gdzie pracują różne partie mięśniowe i różne stawy, np. w barku, łokciu, biodrze, czy kolanie. Zdecydowanie najłatwiej będzie to rozróżnić właśnie w ten sposób. Poza tym, zapraszam również do działu trening dla początkujących. Znajdziesz w nim wiele innych, cennych informacji na temat treningu:
https://www.sfd.pl/Trening_dla_początkujących-f114.html
https://www.sfd.pl/Trening_dla_początkujących-f114.html
1
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!